Prof. Marković: GG “Čačak je naš“ insistiraće na rešavanju problema zagađenja Morave

7
2067

ČAČAK – Grupa građana “Čačak je naš“ zalagaće se za rešavanje jednog od gorućih problema u gradu – zagađenja reke Zapadne Morave, izjavio je aktivista ove grupacije, profesor Agronomskog fakulteta Goran Marković.

On je podsetio da je Zapadna Morava centralni vodotok Zapadne i Centralne Srbije, sa neprocenjivim značajem za stanovnike njenog slivnog područja, ali je posebno je važna Čačanima, pošto protiče kroz širi gradski centar.

Decenijama je izložena degradacionim procesima, mđju kojima su najčešća različita hemijska zagađenja. Od sredine leta prošle godine na površini reke u više navrata uočena su zagađenja naftom. Iako su i golim okom bile vidljive naftne mrlje, a rezultati Zavoda za javno zdravlje u Čačku potvrdili zagađenje u vodotoku koji protiče pored velike državne kompanije i uliva se u Zapadnu Moravu, lokalna vlast je dugo vremena odbijala da imenuje zagađivača. Time je ne samo omalovažila svoje građane, već i prekršila Ustav republike Srbije, odnosno član 78, po kome svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno i potpuno informisanje o njenom stanju. GG “Čačak je naš“ zahteva puno informisanje o životnoj sredini u našem gradu – istakao je Goran Marković.

Izvor: Morava info

Prethodni članakĐukić Dejanović: Uslovi boravka u ustanovi “Zračak“ na evropskom nivou
Sledeći članakZa 366 mesta u čačanskim vrtićima stiglo 1.540 zahteva

7 KOMENTARA

  1. Najveci problem pored zagadjenja je knezevic koji raskopa celu moravu vadeci sljunak kao da je njegova.svaki kamen izvadjen 50m od korita je protivzakonit a ovaj covek kopa direktno iz korita vec godinama I to niko ne pominje jer je kupio sve gradske politicare

  2. Sve je to lepo, samo niste pojasnili da li bi se samo zalagali, ili imate konkretno resenje, kako spreciti zagađenje Morave, koje traje još od 70ih godina

  3. Profesore, niste spomenuli plažu sa fontanom ispred koje ste se slikali. To sigurno podržavate. A šta Vas je sprečavalo da ukazujete na probleme sa Moravom prethodnih godina? Nije se Vaš lider nigde pojavio da to prokomentariše za ove tri godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here