Profesor tužio direktora Tehničke škole za mobing: Odbio sam da njegovom kumčetu povećam ocenu

62
Tihomir Simeunović; Foto: Gordana Plazinić

ČAČAK – Dipl. inž. građevine Tihomir Simeunović tvrdi da je 10. aprila nezakonito dobio otkaz u Tehničkoj školi u Čačku, gde je bio nastavnik građevinske grupe predmeta, a sve zbog sukoba sa direktorom te škole, koji je počeo pre više godina, kada njegovom kumčetu nije hteo da zaključi ocenu po želji.

Njihovo neslaganje je, dodaje, kulminirao kada je on u novembru 2021. tužio direktora Branka Maksimovića za mobing.

Radio sam u nemogućim uslovima, pod pritiskom, svakodnevnim nadzorima i prijavama za potpuno besmislene stvari, bilo je neizdrživo. Toj tužbi i našem nesporazumu prethodio je događaj od pre nekoliko godina u kojem sam direktorovom kumčetu zaključio dvojku, a on je od mene očekivao višu ocenu, tada je sve krenulo. Situacija je dostigla vrhunac pre nekoliko dana, tokom disciplinskog postupka koji je direktor pokrenuo protiv mene, na čiji proces sam morao da dođem sa dva advokata, a sve kako bih razumeo šta mi se stavlja na teret – kaže profesor Simeunović.

Dodaje da je svestan i drugih stvari zbog kojih u kolektivu nije bio omiljen.

Tačno je to što se priča po gradu da učenice koje su nepristojno odevene ne mogu da prisustvuju mojim časovima, takve vraćam kućama da se obuku. Trn u oku sam bio i kada sam se pobunio što se u nastavničkoj zbornici, gde mi radimo, prodaju seksi veš, brushalteri i kojekakve druge gluposti i neprimerene stvari, kojima tamo nije mesto, na tom stolu bilo je svega. Bila je i jedna neprijatna situacija kada sam učenike odveo na gradilište, a direktor je alarmirao celu školu jer navodno nije znao gde su deca, što je klasična manipulacija i zastrašivanje roditelja i javnosti – priča profesor i dodaje:

Direktor je hteo da me istera i kada sam bio na bolovanju zarežen koronom, jer nisam bio zaključio ocene đacima, koje su inače postojale u dnevniku. Ja sam tada bio u bolnici, na kovid odeljenju, skoro dva meseca, tražio je da uradim nemoguće, čak mi je stavljao na teret što doznake iz bolničkog kreveta nisam mogao da donesem u školu.

Pred Višim sudom u Čačku je postupak za mobing na radu, u kojem je Simeunović naveo brojne nepravde koje su mu nanete. U tužbi se navodi i podatak da je bio primoran da učenicima drži nastavu u hladnoj i neuslovnoj učionici, koja umesto parketa ima teraco (beton) i nalazi se u podrumskom delu zgrade, zbog čega je on zvao prosvetnu inspekciju.

Držanje nastave u podrumu nije dugo trajalo, a rukovodstvo škole je ubrzo uvelo grejanje i obezbedilo prostor za boravak i rad dece. Naravno, inspekcija je uvažila novozatečeno stanje – kaže profesor, koji tvrdi da je imao 272 odsto norme časova, koje su mu dati po rasporedu.

Ovom profesoru je do penzije ostalo nešto više od godinu dana, a u Tehničkoj školi je proveo 20 godina bez ijednog prekršaja, tvrdi on.

Direktor Tehničke škole u Čačku Branko Maksimović nije želeo da odgovora na optužbe otpuštenog profesora Simeunovića, ali je poručio:

Disciplinski postupak je u toku, kao i sudski proces, dok je tako, ne bih se oglašavao. Školski odbor treba da da svoje mišljenje o svemu ovome, a tada će biti okončan i disciplinski postupak. Otkaz mu je uručen, i to je samo jedna faza u tom disciplinskom postupku, on ima pravo žalbe Školskom odboru, koji mora doneti konačnu odluku, sve dok se ne iscrpe sve pravne mogućnosti. Bilo bi bespredmetno davati izjavu jer bi to mogao biti vid pritiska na članove Školskog odbora. Što se mobinga tiče, postupak je pred Višim sudom, i to ne želim da komentarišem.

Uroš Besedić, jedan od dvojice advokata Simeunovića, kaže da je profesoru rešenje o otkazu ugovora o radu uručeno i pre nego što je završen disciplinski postupak koji je protiv njega pokrenuo i nezakonito sprovodio direktor škole:

Prisustvovao sam 8. marta raspravi u školi tokom disciplinskog postupka koji je direktor škole vodio na osnovu već unapred pripremljenog zapisnika, diktirajući u njega reči koje Simeunović nije izgovorio. Protiv direktora škole podneli smo krivičnu prijavu zbog falsifikovanja zapisnika, tj. navođenja neistinitih činjenica i iskaza i prenebregavanja da navede ono što je rečeno na raspravi.

Izvor: Kurir

62 KOMENTARA

 1. e moj profesore, zastupa vas mladi advokat SHKOLEE bot sns-a, tata debeovac
  znaci kontam i vi ste sns profesore?
  Podrska za direktora skole, cim ga sns napada u pravu je!

 2. Na sreću, u Čačku se sve zna. Ko je šta radio i kakav je ko čovek.
  O Tihomiru ne treba trošiti reči, ako postoji dno, onda je to on. I još dosta niže.
  Tihomire bruko

 3. Sramota je pre svega da ovakvi ljudi rade u školi. Direktor jeste pogrešio što mu nije i pre dao otkaz,a imao je razlog za to mnogo puta. Neće imati više ko da maltretira i učenike i kolege.

 4. Izjava i članak su presmesni, pitajte roditelje i učenike kako su prošli sa nastavnikom. Dugo je on bio na državnim jaslama, a decu ničemu nije hteo naučiti. Generacije su propatile zbog njega. Tihomir je dno dna i kao nastavnik, a i kao čovek. Vidim i članak u novostima iz 2019. gde komšije plivaju u fekalijama zbog njega, a on ne dozvoljava komunalcima da udju i očiste. Čovek je dno, a otkaz je trebao dobiti mnogo pre. Pravda za direktora!

 5. Krivicna prijava za sta?
  Nema od toga nista, sud ce to sa odbaci kao neosnovano.
  Ipak je neko vodio taj zapisnik i potisao ga na kraju(postoje sig i svedoci).
  Mladi advokat, izgleda nije bas dobro predocio sve aspekte slucaja.
  Nema od ovoga nista. Ako je pred penzijom, zakon ce ga zastiti i vratiti na posao i gotova stvar.
  Ovde samo mozda moze biti kontra tuzbe direktora(uzima Calova) i nista drugo, jer su ga provlacili kroz medije

 6. Velika vecina zaposlenih u toj skoli su cestiti i posteni ljudi. Pitajte doticnog Gospodina sa koliko kolega razgovara u nastavnickoj kancelariji. A tamo radi oko 95 profesora.

  • Drago dete, žao mi je ako stvarno tako misliš??? Pa šta je koga Tihomir naučio??? Znamo i ti i ja…NIKOG NIŠTA!!! No, ja se izvukoh, a tebi će se tek obiti o glavu…nego možeš kod Tića na privatne časove…hahaha, i onako će sad imati više vremena pošto ne radi!!!

 7. Sramno je unapred pripremiti zapisnik isključivo kako bi nekoga ostaviio bez posla. Pri tom bahato ignorisati upozorenje advokata da je to krivično delo. Evidentno DIŠA IMA DOBRA LEĐA

  • Dišo je za razliku mnogih drugih direktora „dobra ledja“ zaslužio svojim radom, preciznošću, podizanjem škole na jako visoku lestvicu…pogledajte samo bodove sa rang liste upisane dece, u odnosu na druge škole, pa onda komentarišite…

 8. Profesore imaš odličnog advokata. Mladog,pravednog i iz poštene porodice. Naučen je da se bori za pravdu i da ima empatiju prema ljudima. Izborićete se samo hrabro

  • Odlican advokat je neko sa 10-20+ godina radnog iskustva. Decko je, reklo bi se pocetnik, i kako se moze zakljuciti, slucaj ce da se odbaci kao neosnovan.
   Za ovo sto navode, treba imati dokaze i svedoke. A reklo bi se da su svi na strani direktora, i to oni najbitniji, a to je kolektiv.
   Na kraju ce njih da tuzi direktor i da ima dobro to naplati ovo provlacenje kroz medije
   Samo gledajte

 9. PODRŠKA DIREKTORU!!! Konačno da i javno čujemo da neko hoće da uvede red u prosvetni kadar, a to je direktor Tehničke škole. Tužno je i žalosno što se u školu može zaposliti svako, i tu dočekati penziju. Očigledno da je ovaj čovek rešio da prekrši to „pravilo“ i suprostavi se neodgovornoti, bezobrazluku i nepoštovanju radnih obaveza zaposlenih. Direktor je primer kako treba raditi. Školu je doveo do perfekcije! Tehnička škola je postala škola za primer u našem gradu, a i šire.

 10. Čekajte, otkaz pre kraja disciplinskog postupka? Čovek pred penzijom, a direktoru se nešto mnogo žurilo sa otkazom! Što ne sačeka da lepo ode u tu penziju i gotova stvar? Biće da je tu nešto drugo u pitanju, možda treba da se oslobodi mesto za nekog od koga direktor može da ima koristi.

 11. Podrška i za Tihomira i za mladog advokata. Šta god da je taj profesor uradio šta se čekalo do njegove penzije da se sad otera sa posla. Samo hrabro dobar ste tim izborićete se protiv koji je srastao sa fotelji pa žari i pali. Čitam komentare i ne verujem svi se žale sad na profesora a podržavaju direktora koji ugnjetava zaposlene. Gde su bili do sad nego sad kad se ljulja brod želite dete koje ga brani. Samo hrabro mladi čoveče

 12. Dok se čita ovaj tekst, mnogo toga deluje nelogično i iskarikirano. Ali kad dođemo do toga ko je advokat profesoru, svaka sumnja bude razjašnjena.
  Direktor koga je optužuju je svetla tačka rukovodilaca u Čačku i sramota je da ga svakakvi problematični slučajevi ovako razvlače. Toliko.

 13. Dragi profesore Tićo, ko vas ne zna skupo bi vas platio. Ovaj profesor je decenijama kinjio decu i davao im jedinice bez ikakvog osnova. Moj brat je sve četri godine bio sa svim peticama samo kod ove ljige je imao jedan. Lecio je komplekse na djacima i kolegama ali svemu dodje kraj. Mozes ti da tuzis koga hoces sve ti je to uzaludno kad te cek Cacak zna kao ljigu!

 14. Sva sreca pa je Cacak mali pa svi znamo kakva je osoba doticni profesor. Svi mi koji nam je predavao nosimo traume zbog ponizavanja, omalovazavanja djaka. Navece gubljenje vremena njegovi casovi.

 15. Imam osećaj dok čitam ove komentare da su ih isključivo pisali profesor i direktor a i taj neki mladi advokat… Ne poznajem nikog od dotičnih, verujem da će sud raditi pošteno, ali ono što mi smeta je kada neko pre bilo čega iznosi u medije.
  Svako dobro.

 16. O cemu vi ovde govorite? Kroz skolovanje smo svi imali stroge profesore, koji su kako navodite „kinjili“ djake i studente. Mogla bih da navedem spisak tokom celog svog skolovanja. Od osnovne skole pa do fakulteta. Ja to ne gledam na takav nacin kao svi vi ovde. Zamislite strog vam profesor u skoli, uuuu strasno! Strasno je to sto je danas deci sve previse dostupno, poremetile su se vrednosti, a pravo znanje retko ko zeli da stekne, pa cak i to da mogu ispoljavati agresiju nad profesorima. Posto vidim da ste svi ovde nacitani, onda ste sigurno upuceni u slucajeve nasilja nad profesorima i ekstremno zastupljenom vrsnjackom nasilju koje ni drzava, ni ministarstvo, ni policija, ni socijalne sluzbe, a kamoli ovakvi direktorcici ne mogu da rese. Profesor Tihomir je bar ukazivao svojom strogocom na sve to. Meni nije predavao nikada nista, ali imala sam tu cast da sa njim razgovaram o raznim temama, pa cak i o toj njegovoj strogoci prema ucenicima i videla sam jedno sasvim trezveno razmisljanje o svim pomenutim vrednostima. Zar zaista mislite da direktor nije trazio da se pokloni ocena njegovom detetu ili sta mu vec dodje? Pa poklanjanje ocena datira jos iz proslog veka, nemojte biti smesni. Oni profesori koji to ne zele obicno budu „crne ovce“ u svom kolektivu. Zatim pominjete stranacku pripadnost. Pa pola Cacka na pozicijama je stranackim putem doslo na visoke pozicije, pa i taj isti direktor skole, zar zaista mislite da nije stranacki opredeljen? Dalje, Profesor Tihomir je imao tezak oblik Covida zbog kog je lezao u cacanskoj bolnici, kada vec toliko znate, kako to ne znate? Kako je covek na kiseoniku, koji se bori za zivot, mogao da dostavi doznake doticnom direktoru koji je, da se ne lazemo, bio 100% upucen u njegovo zdravstveno stanje. Dakle, ocigledno je profesor cacnuo u osinjak, a direktor je predstavnik istog koji dalje od Cacka nije video, za razliku od Profesora Tihomira koji je prosao pola sveta. Dakle, njihov odnos je vec godinama zaostren, a vi sa svojim komentarima ulazite u nesto o cemu pojma nemate, mislite da svako ko se obrati medijima da istera pravdu je SNS bot. A zapravo je realnost totalno drugacija.

  • Bravo sestro slatka, mora da si zavrsila neke velike skole, posto se u sve razumes. Doticni ti nije predavao ali znas da je mnogo dobar covek i izvrstan profesor. Svaka ti je Njegoseva…ako Zelenski cuje za tebe angazovace te da sredis krizu u Ukrajini 100%.

   • Razumljivo prosta replika, karakteristicna i ocekivana… Sestro ili brate, evo sad cu ti objasniti. Za moje skole nikada neces saznati, ali evo ti jedan hint da ti umirim cacansku sujetu- dve cacanske i jedna velika beogradska. Za mene dovoljno skole, za tebe ne znam i ne zanima me. A naravno da znam kakav je profesor covek kada sam napisala da sam imala priliku sa njim da razgovaram i da cujem njegove stavove pre svega kao profesora i visoko skolovanog coveka. Dakle, logicno je da ga poznajem, kao i mnogi ovde koji pisu i lepo i ruzno o njemu. Da si lepo citao/la moj komentar to bi ti se samo ukazalo. Isto tako poznajem i djake kojima je on predavao, koji nikada nisu pricali da su ugnjetavani, maltretirani, istraumirani, itd. Tako da opet mozemo da izvedemo logicki zakljucak. Hoces ti ili ti treba koji dopunski cas da savladas osnove logike? Moji Njegoski postulati ti stoje na raspolaganju, a snalazim se dobro i u kriznim situacijama…

     • Bravo za gramatiku, odlican 5. Za kulturu obracanja, sedi 1. Prvo i osnovno kada se prvi put nekome obracaS, ne prelaziS na Ti dok suprotna strana ne prihvati. Kako Si (veliko S naglasavam sa razlogom) mi se obratio/la sa Ti, po zasluzi dobijeS isto. I dalje stojim pri velikim NJ, moj post, moja pravila, jer ja znam zasto.
      Druga stvar, mislim da nasa konverzacija vise nema nikakvog smisla, van teme, kulturoloski ocajna i logicki totalno apsurdna.

 17. Da postoji pravna država ovakvi ljudi ne bi prošli lekarski pregled za posao. Predavao je mome detetu i to je bio primer lošeg i nepedagoškog rada. Na jednom pismenom zadatku od trideset đaka 27 je dobilo jedinicu. Toliko o njegovom dobrom radu. Porediti njega sa čovekom koji je od ruine napravio vrhunsku školu baš je neumesno.

 18. Profesor je autentičan na svoj način, upravo kao što je rečeno, imao je dozu normlane strogoće koja je neophodna da bi se dobili rezultati, tražio je jedinstvenost i uključivanje mozga, a nije padao na učenike koji su se priklanjali profesorima samo da bi dobili dobru ocenu i nije gledao ko kakve ocene ima pa da mora da ima i kod njega 5, e pa ne, dragi roditelji, učenici i NASTAVNICI Tehničke škole to tako ne ide.
  Razgovarao je sa učenicima na način da ih podstakne na nešto inovativno…
  A o ostalim akterima u toj školi bih bila suzdružana, samo znam da nadležni ne rade svoj posao kada je u pitanju celokupna kontrola zaposlenih itd…
  Direktor ove škole vlada 20 godina, gde to ima?
  Koliko mandata?
  Koliko potplaćenih SNS BOTOVA.

 19. Profesor Simeunović, mi je, nažalost, predavao pune tri godine…
  Izreka kaže ,, Ne sudi o knjizi po koricama“.
  Kada sam došao u Tehničku školu u Čačku, prva rečenica koju sam čuo od starijih drugara sa arhitekture bila je,, Sve je super i zanimljivo, ali Tihomir…“
  Od samog početka imao sam strah od profesora, kog nisam ni upoznao, kasnije se taj strah i opravdao. Neću puno da dužim i pričam o problemima i ,,traumama“ kroz koje sam prošao zbog navedenog profesora, reći ću samo da je jedina stvar koju je kako mene, tako i sve ostale učenike, na ličnom primeru, naučio ta da nas u životu čekaju svakakvi ljudi i da moramo biti spremni na sve..
  Smatram da je dovoljan dokaz, njegove surovosti, taj što kada sam nakon dve godine od završetka srednje škole zaznao da je profesor dobio otkaz, bio iskreno srećan, jer znam da više ni jedan đak neće morati da prolazi kroz ono kroz šta smo svi mi.
  Svrha profesora jeste da nauči decu svoj predmet i da budu dobri ljudi, a on je očito promašio svoj poziv.

  • Pa gde si Filipe brat moj, pa što nisi rekao da si tako strašljiv od Tihomira da zovemo neku babu da ti saliva stravu. A i da ti uradi memory restore pošto si zaboravio da su ti poklonili ocenu iz srpskog… čini mi se. Odgovarao si kod nas u razredu i nisi mi izgledao nešto istraumiran. Čisto sumnjam da si baš tako osetljiv za naredne generacije đaka.
   Ovde nije reč o tvom strahu od profesora u školici već o ozbiljnoj temi kojom je pogođena i naša Tehnička.
   Završio si školu, sada je vreme da porasteš…

 20. Profesor Tićo je u kulturi i obrazovnom kodu ovog grada, znan kao Gospodin od Principa, Etičnosti, Pravde, Moralnosti i Profesionalne Erudicije, i Pedagogije takođe.

  Napadan, osporavan, nipodastavan, od roja ljudi-muvâ, a priznat tek od nekolicine njemu bliskih, po ljudskoj saosecajnosti i vrhunskom poznavanju, cak na nivou doktora naukâ, arhitekture, pedagogije, pa i legaliteta generalno.

  I to je fakat. Za Profesora Tića, Čoveka od Zlatne Reči, prodornog Uma, hladne Glave, i toplog Srca, govore u superlativima, generacije koje je učio da budu LJudi sa kičmom, uvek opitanim poznavanjem izabrane profesije, ali i pre svega, Moralni i Pravedni, Dobri LJudi.

  On je Veliki Čovek u ovom malom gradu, u svakom najpozitivnijem smislu. Iza leđa mu naravno, govore, samo oni koji nikad nisu bili sposobni stati ni pored, ni iza njega, ni po poznavanju pedagogije, ni po njegovom impozantnom znanju u oblasti inzenjerskih vestina.

  Samo delic priznanja u svemu tome je izbor da Profesor Tićo bude nepristrasan i strucno neprikosnoven sudski vestak u brojnim zamrsenim i spornim slucajevima prakse iz njegove inzenjerske struke.

  Ponosan sam sto poznajem ovog tako Časnog, Dobrog, Vrednog, Dragocenog i Principijelnog Čoveka i naseg Čačanina.

  Njegov svetli trag i čista savest, ostaviće još puno sjajnog i časnog traga među nama, koji učimo od njega, i njegove LJudske i Profesionalne Veličine.

  Živeo nam, Profesore Tićo, i ostani i dalje hrabar, jak, mudar i častan, i naš primer u svemu najboljem, kao što te svi sa dikom znamo, ali samo retki smeju ili umeju priznati.

  • „Joco“, neka ti Bog da sve u familiji stručne, iskrene, moralne, savesne, odgovorne, principijelne, časne…kao što je Tićo. Verujem da si to zaslužio

 21. Čitam komentare i ne razumem, od koga branite Tihomira??? On nije dobio otkaz koliko ja razumem zbog toga što je bio strog profesor, već zato što nije poštovao radne obaveze. Zakonom je propisano kada se i za šta otkaz moze dobiti, nemoguce da su sve sluzbe koje su ucestvovale u postupku toliko pogresile, i da su kaznile nevinog coveka. Direktor ne suspeduje sam. Mozda ste prevideli da postoji mnogo zakonskih procedura koje se moraju ispostovati da bi se neko kaznio. Čak mislim da se isti prekršaji moraju ponavljati više puta uzastopno. Zar stvarno mislite da je suspendovan zato što nije povećao nekom detetu ocenu??? Ne budite smešni. Nego profesor nema izbora, svestan da je kriv, pa onda hajde u mediji. Zapravo mozda i nije kriv, videcemo kada se zavrse sudski postupci, do tad nema potrebe dizati tenziju i optuzivati ljude koji mozda nisu krivi. Mislim i na direktora, a i na profesora. Pravda ce sigurno pobediti. Cuvajte energiju za nova komentarisanja, kada se postupak okonca. Tad ce biti bitnije😉.

 22. Tićo, LAŽEŠ, NAPADAŠ, IZMIŠLJŠ, PROVOCIRAŠ, KINJIŠ, PRIJAVLJUJEŠ, BLATIŠ sve oko sebe…školu u kojoj primaš platu, kolege, direktora, decu, roditelje, a ne radiš ništa. Dvadeset godina primaš platu za NIŠTA. Bio si plaćen za teror nad decom, za ponižavanje i i zlostavljanje. Istina, samo to i znaš. To ti je odbrambeni mehanizam. Napadaj da se ne bi videlo koliko ništa ne vrediš. Od struke ne znaš ništa. Licence koje imaš, znaš kako si dobio. A znaš da si u proceduri da ti i njih oduzmu. Sada se predstavljaš kao žrtva. Očekuješ sažaljenje. Nema sažaljenja. Zaslužio si otkaz davno. Zaslužio si mnogo više od otkaza. Zaslužio si jorgan da progutaš kada budeš otišao Bogu na istinu. Nikada se nisi trebao nazvati prosvetnim radnikom. Iskoristio si greške sistema. Čak i zatvorsko ležanje si zakamuflirao.
  Misliš da i dalje bljuješ optužbe i tako zatrpaš sve budalaštine koje si radio. Novim optužbama, zatrpavaš stare. Nemaš obraza, za stid nisi ni čuo. Nadam se da ti ovog puta tako neće proći. Nadam se da će, konačno, neko biti istrajan u tome da te postavi na mesto koje si davno zaslužio. Nadam se da ćeš platiti hiljade neprospavanih noći dece koju si maltretirao i ponižavao. Da ćeš ispaštati za reke suza koje si izazvao svojim terorom. Da ćeš dobiti sve što si zaslužio…od Boga i od zakona

  • Ja se izvinjavam, ali zbog cega je ovaj komentar objavljen? Ovo je klasican govor mrznje, vredjanje, insinuacije osobe koja se ocigledno sluzi neproverenim i neosnovanim tvrdnjama, kao i umisljenim cinjenicama na kojima zasniva svoju mrznju prema profesoru.
   Zasto se ovakvi i komentar ispod „Bivsi djak“, koji koristi nepristojan recnik, objavljuju na Portalu?

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR