Proglašen bankrot Fabrike reznog alata

14
1573

ČAČAK – Privredni sud u Čačku proglasio je bankrot Fabrike reznog alata (FRA) u tom gradu zbog višegodišenje blokade računa i velikih dugovanja prema poveriocima, a bivši radnici koji su očekivali da će ponovo biti pokrenut deo proizvodnje, navode da su razočarani.

Postupak stečaja nad FRA sud je pokrenuo 12. janura ove godine, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je baknrot.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da su bivši radnici razočarani jer su očekivali da će jedan deo pogona biti dat u zakup i da će u njemu biti ponovo pokrenuta proizvodnja i zaposlen određen broj bivših radnika.

Đelić je dodao da su takva obećanja dobili i na jednom od poslednjih sastanaka koji su predstavnici radnika imali u Ministarstvu privrede i da su očekivali nastavak proizvodnje u delu FRA koja je proizvodila i delove za namensku industriju.

Razočarani smo i što je proglašen bankrot fabrike, a nije utvrđena odgovornost, ko je kriv za to i zašto je došlo do bankrota kada je država koja je bila većinski vlasnik neprestano ulagala u fabriku, a u poslednjih nekoliko godina subvencionisala je sa 400 miliona dinara – rekao je Đelić agenciji Beta.

Prema njegovom rečima, na listi koju je objavila Narodna banka Srbije sa firmama koje su u blokadi zbog velkih dugovanja, FRA je bila na drugom mestu sa blokadom računa od tri milijarde dinara bez kamate.

On je izrazio uverenje da je za bankrot fabrike odgovoran menadžment i Nadzorni odbor koji je poslednjih osam godina bez analize poslovanja usvajao završni račun na kraju godine.

Đelić je istakao da je fabrički sindikat protiv direktora FRA Milana Vidakovića, koji je rukovodio fabrikom od 2009. godine, podneo više prijava za zloupotrebu službenog položaja, ali da su nadležna tužilaštva većinu odbacila.

Prema Đelićevim rečima, posle uvođenja stečaja nije obezbeđena imovina fabrike i prema nezvaničnim saznanjima radnika alati su neovlašćeno iznošeni iz magacina.

FRA je prestala sa proizvodnjom 18. avgusta prošle godine, kada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Uredbom Vlade Srbije 2015. godine FRA je bila proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju.

Izvor: Beta

Prethodni članakPacijent iz Čačka prebačen u specijalnu kovid bolnicu u Batajnici
Sledeći članakKari Pešić: Čačak zaista jeste grad košarke

14 KOMENTARA

 1. Fabriku su unistili bivsi direktori I njihovi pajtasi koji su gle cuda otvarali svoje firme I Jos cudnije prepodavali taj isti alat….A da je bilo neradnika bilo je I toga kao I u svakoj firmi evo prvi se javio predsednik bivseg sindikata….a da ne bude.i on gresan iznosio se alata za vreme sankcija I prodavo na pijacama …sve je to moglo lepo da funkcionise dok nisu uhatila partijska braca…Ali Boze moj nicija nije gorela do zore….nek I ovo zatru I rasporadju…a ti narode trepci ko sojka na jugovinu I gledaj Zadrugu…I lecimo decu preko sms poruka ….

 2. Fabrika reznog je uništena devedesetih godina u vreme zlikovačkog režima Slobodana Miloševića. Sve kasnije do anašnjeg dana bila je agonija koja je konačno prekinuta.

  • Izgleda da su svi zaboravili da je fabrika prvu privatizaciju dozivela po Slobinom zakonu o privatizaciji i bila je vlasnistvo radnika i rukovodilaca,da bi se kasnijim dokapitalizacijama vratila u drzavno vlasnistvo…30 godina su rukovodioci navodili fabriku na svoju vodenicu pritom uz sadejstvo drzavnih struktura varali radnike za doprinose penzijskog,zdravstvenog,dobrim delom i za plate,pa imamo situaciju da ljudi sa 40 god radnog staza imaju penzije od 15000 dinara…

  • Nikakve sankcije je nisu upropastile nego partijski paraziti ! Sad ste ugasili fabriku da bi pravili stanove na lokaciji !

    • Ma to je jedna obična landara holandska nepismena. U svakoj čorbi mirođija a veze s mozgom nema. Nikad ništa nije rekao što je bila istina. Botina obična. Egzibicinista.

     • Egzibicionista. Vuk Karadžić bi pozavideo. Kako nije moglo FRA da se spasi, objasni, Vuče? Vidimo eksploziju sličnih firmi a plus imamo strane sa stimulacijom u desetinama hiljada evra po radniku. Pusti ti Egzibicionistu,Vuče.

     • Samo kazem- nije mogla da se spase jer je drustvena, a sta je drustveno- to je nicije. Toliko o samoupravljanju i prici da su radnici- vlasnici.

     • Prvo ste doveli firmu u blokadu, pa ste preko vasih firmi izvozili kad je ta ekipica iz snsa izgubila, MT je drugoj firmi namestio posao i pripremao za stecaj FRA, sad je FRA u stecaju i ta druga firma ce preuzeti deo posla a zgrade nicu, dzabe vam botovi trud narod jeste naivan al nije toliko glup da vas neprovali sta radite po Cacku !

  • Nemamo mi cega da se sramimo. Vi sto ste neupuceni i niste bili radnik nemate pavo da komentarisete i lupate svasta. Mi smo propali zbog loseg rukovodstva. A nasi radnici su itekako obuceni i cenjeni. Mi smo sve samo ne neradnici. Samo trazimo nasa potrazivanja obecana od strane ove vlasti. Nista sto nam ne pripada. Sve pohvale i za Djelica i industrijski sindikat koje je sve vreme stajao u radnike kao i sad. A zlonamerni bolje da cute. Dici cemo se i mi kao Fijatovi radnici. Svi na ulice.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here