Proizvođači malina: Nećemo brati maline za cenu koju sada nude otkupljivači

11
876

Poljoprivrednici neće brati maline ako otkupljivači ne povećaju cenu tog voća sa 150-200 dinara po kilogramu, koliko sada nude, rekao je predstavnik proizvođača malina Dobrivoje Radović.

On je rekao da su samo troškovi branja tog voća 150 dinara po kilogramu.

Nećemo brati maline ako vlasnici hladnjača ne ponude veću akontnu (unapred utvrđenu) cenu od 150-200 dinara po kilogramu. U njoj nema ni dinara za pokrivanje troškova proizvodnje i zaštite – rekao je Radović, koji je vlasnik malinjaka u okolini Ivanjice.

Dodao je da bi minimalna cena tog voća morala biti 350 dinara po kilogramu.

Radović je naveo da je dobro što je država ušla u trag da su otkupljivači prodavali maline na inostranom tržištu po 5,5 evra po kilogramu.

Oni izvoze maline po 5,5 evra, a nama hoće da plate 200 dinara. Ne može više da trgovac zarađuje više od proizvođača – rekao je Radović.

Država, prema njegovim rečima, mora da spreči uvoz jeftine maline koja se meša sa domaćom i tako izmešana prodaje pod domaćim brendom.

Radović je rekao da je drugi problem to što malina propada, zbog obilnih kiša koje u okolini Ivanjice ne prestaju od juče od 14 časova.

Još nije masovno počelo zrenje, ali su plodovi puni vlage i brzo će se razvijati buđ. Osim toga voda iz malinjaka spira i humus i đubrivo, a trave bujaju jer ne može, ne samo da se mašinom uđe u voćnjak, nego ni fizički jer noge tonu u blato – naveo je.

Koren malina je, kako je rekao, već dva meseca neprestano u velikoj vlazi i počeće da truli, a ako za dva dana bude 35 stepeni, kako najavljuju meteorolozi, plamenjača će sve „spaliti“.

Prethodni članakŠtetu od poplava do sada prijavilo 96 domaćinstava sa teritorije Čačka
Sledeći članakBoško Obradović: Naredni protest “Srbija protiv nasilja“ posvetiti nasilju nad Srbima na Kosovu

11 KOMENTARA

 1. Koga briga da li cete brati ili ne,vasa malina,najbolje da vadite iz zemlje.
  Sta misle malinari,pre cu kupiti za te pare kilo kivija nego kilo maline.
  Oladite vise,dosadni ste.

 2. Sveće to Grad da Omlati,evo do petka 3t stepeni vec u Subotu i Nedelju kisa i grad.Od svih Malinjaka nisam video 10% pod protivgradnom zastitom,zinulo Dupe za sto vise Ari i zaradePa niste na Primorju pa da izdajete Apartmane 50e i da zivite od Sezone celu godinu.Najrealnija cena Maline je 2,5e i to je puna kapa

 3. Nadam se da će naučnici koji prave veštačku inteligenciju, znači zamenu za čoveka, naći jednog lepog dana i zamenu za malinu. U odnosu na zamenu za čoveka zamena za malinu bila bi pi…n dim. Samo polako.

 4. Malinari sa flasom piva poceli ponovo blokadu puta u okolini Bajine Baste, drzava da nadje nacin da od poreskih obveznika uzme novac da im se zelje ispune da moze saobracaj da funkcionise. Moramo malinarima da ispunimo zelje navikli da budu zasticeni ostali proizvodjaci mogu da propadnu

 5. Doklinčili ste. Kao da proizvodite svemirske brodove. Pa se svet vrti oko vas. More terajre se u lepu pm. Radite šra hoćete. Berite, ne berite, bacite, prospite. Samo nam se skinite s grbače. Ili….. I mi konja za trku imamo. Ako ćemo se trkati.

 6. Košta onoliko koliko će uvoznik da plati. Malina stoji od prošle godine jer je naša skuplja od poljske ili južnoameričke. Jeste bolja, ali Nemac traži nižu cenu. To je kapitalizam.

 7. Ne morate. Vaša roba vaš dućan. Samo ne plačite. Nikad niste zadovoljni. Vidi to dragi Bogo. Sve će da vam slisti. Jedva čekam. Nisam baksuz. Ali ima i druga strana medalje.

 8. Ko te tera da beres, preradi u dzem, slatko, vocnu rakiju. Prosle godine kad su placali 520 dinara niste rekli mnogo je, kad je narod kupovao po 300 gr na pijaci.Mozete ponovo u blokade puteva sa flasom piva u ruci dok narod ceka na +40 sa decom u kolima. To vam ne sluzi na cast.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here