Projekat EU za podršku mikro i malim preduzećima i u Čačku

0
628

ČAČAK – Program Evropske unije za lokalni razvoj (EU PRO Plus program) objavio je danas da će u 14 lokalnih samouprava Srbije održati informativne sesije o projektu za podršku preduzetnicama i mikro i malim preduzećima.

Program se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, a sesije će biti održane od 23. maja do 3. juna u Nišu, Leskovcu, Novom Pazaru, Pirotu, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Šapcu, Kraljevu, Požarevcu, Valjevu, Vranju, Preševu i Čačku, uz još dve onlajn info-sesije, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Kako je istaknuto, Evropska unija je za ovaj projekat, usmeren na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u regionima Šumadije, zapadne Srbije i južne i istočne Srbije, opredelila tri miliona evra namenjenih za nabavku nove opreme i uvođenje usluga.

Pravo učešća u projektu, za koji je poziv otvoren do 30. juna, imaju preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u program.

Poziv važi za preduzeća koja se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke.

Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su namenjena za podršku proizvodnim preduzećima, a milion evra će biti utrošeno za pomoć onim malim biznisima koji se bave uslužnim delatnostima.

Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra.

U oba slučaja obavezno je minimalno sufinansiranje od 20 odsto vrednosti projekta, odnosno 15 odsto za preduzeća iz opština koje pripadaju četvrtoj kategoriji razvijenosti.

U okviru pojedinačnih projekata preduzetnici i preduzeća su u obavezi da osmisle i sprovedu društveno-odgovorne aktivnosti i tako pruže podršku svojim sugrađanima, ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima, ili doprinesu zaštiti životne sredine – rekla je menadžerka EU PRO Plus programa Olivera Kostić.

Više informacija o uslovima poziva, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici EU PRO Plus Programa: EUPRO + (euproplus.org.rs).

Izvor: Morava info

Prethodni članakParezanović: U čačanskim i školama u Moravičkom okrugu nije bilo lažnih dojava o postavljenim bombama
Sledeći članak“Smak“ ipak ne dolazi u Čačak u junu, određen novi datum koncerta na Gradskom trgu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here