Promena vremena od četvrtka, za vikend veliki pad temeprature

0
508

Još danas ćemo uživati u pravim prolećnim danima, ali nam već od četvrtka stiže pogoršanje vremena sa kišom i pljuskovima. Takođe, ponovo su izvesne i čestice peska iz Sahare koje su već sredinom marta sve zabrinule, kažu meteorolozi i dodaju da za vikend i početak naredne nedelje prognoziraju i zahlađenje.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da već od srede stiže naoblačenje koje će najaviti hladnije dane, ali nagoveštava, da ni tada temperatura neće padati.

U sredu se nad Đenovskim zalivom očekuje formiranje ciklona, a on će Srbiji doneti povećanje oblačnosti. Krajem dana i tokom večeri u zapadnim i u severnim predelima Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom. Kako se očekuje jugozapadno strujanje, biće i dalje relativno toplo. Maksimalna temperatura u sredu biće od 18 do 22 stepena Celzijusa – kaže Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Ovo potvrđuje i meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković koja takođe kaže da nam naoblačenje stiže već u sredu popodne.

U sredu dolazi do povećanja oblačnosti, ali i blagog zahlađenja, međutim suvo ostaje sve do poslepodnevnih sati kada će sa jugozapada stići kišonosni oblaci – kaže Gojković.

S druge strane, Đurić objašnjava da nas od srede uveče, pa sve do subote očekuju snažna visinska južna strujanja, sa severa Afrike i iz oblasti Sahare. Do našeg područja preko Mediterana, kaže, stići će velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare.

Reč je o potpunoj prirodnoj i bezopasnoj pojavi, koja je najviše vidljiva na vozilima, a slična situacija dogodila se i pre dve nedelje, tako da je od tada pesak i dalje vidljiv na mnogim neopranim vozilima i površinama – kaže Đurić.

Đurić kaže da se snažan uticaj ciklona očekuje tokom subote, a to znači da će tada biti oblačno sa kišom, na jugu i na istoku sa pljuskovima i grmljavinom.

Jak vetar južnih smerova koji će duvati tokom četvrtka i petka, u subotu će po prodoru hladnog fronta biti u skretanju na jak severozapadni, a očekuje se i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa. Hladni front stići će u subotu prvo do severnih i zapadnih predela Srbije, dok će do juga i istoka Srbije stiće tek uveče, pa će u tim predelima i dalje duvati jugozapadni vetar – kaže Đurić i navodi da će ovaj hladniji front podeliti Srbiju na dva dela, pa će maksimalna temperatura biti od sedam stepeni Celzijusa na severozapadu do 17 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije.

Đurić navodi da će u nedelju i ponedeljak, zbog ciklona i dalje biti oblačno i veoma hladno za početak aprila, a na planinama najavljuje i moguć sneg.

Biće kiše povremeno, u brdsko-planinskim predelima i snega, a uslova za susnežicu i koju pahulju biće ponegde i u nižim predelima. Na planinama se očekuje formiranje snežnog pokrivača i palo bi 10 do 20 centimetara snega, a u nižim predelima i ako dođe do formiranja, biće svega jedan do tri centimetara i to u noćnim i jutarnjim satima, ali bi se sneg brzo i topio – kaže Đurić, ali navodi da se već od urotkra očekuje stabilizacija vremena i sunčani dani.

Izvor: Euronews Srbija, Morava info

Prethodni članakPoslednje predizborno istraživanje “Faktor plusa“: SNS ubedljiv, čak šest listi na ivici cenzusa (GRAFIKA)
Sledeći članakTežak udes u blizini Ovčar Banje: “Škoda“ smrskana u sudaru sa kamionom, vozač poginuo

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here