Proslava 175 godina Gradske biblioteke, gosti Nebojša Dugalić i Tihomir Stanić

8
599

ČAČAK – Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis“ u Čačku proslavlja 175 godina postojanja i tim povodom biće otvorena izložba “Utočište reči, pribežište smisla“ autora Bogdana Trifunovića, direktora ove ustanove.

Svečana proslava i otvaranje izložbe realizuju se kao uvodni program u okviru projekta “Čačanska Rodna, Čačak – Nacionalna prestonica kulture 2023. godine“, a tokom narednih mesec dana ljubitelji pisane reči moći će ovu izložbu da pogledaju besplatno.

Na svečanom otvaranju, u petak 10. marta u 12:00 sati publici će se obratiti državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, dramski umetnik Nebojša Dugalić i direktor Biblioteke i autor izložbe Bogdan Trifunović.

Povodom ovog značajnog jubileja publika će moći da uživa i u monodrami “Na Drini ćuprija“ Iva Andrića, u izvođenju dramskog umetnika Tihomira Stanića. Monodrama će biti izvedena u Velikoj sali Biblioteke sa početkom u 19 časova, a besplatne karte su zainteresovani građani već preuzeli.

Gradska biblioteka Čačak, najstarija ustanova kulture u gradu na Zapadnoj Moravi, u prošlosti je promenila više imena i adresa, ali je uvek bila i ostala utočište reči i pribežište smisla mnogih generacija koje su uz nju stasavale.

Počeci čačanske Biblioteke sežu u 1848. godinu, kada su 24. januara ugledni građani varošice od 1.000 stanovnika osnovali “Društvo Čitanja Srpsko – Slavenskij Novina u Čačku“. Članovi društva su bili uglavnom iz redova činovnika, a pretplatili su se na desetak listova, koji su se tada mogli nabaviti isključivo u Beogradu. Od tada do devedesetih godina 20. veka ustanova je radila kao Čitalište, Čitaonica, Biblioteka, ali od 1994. godine ona je matična za područje opština Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica. Povodom 150 godina postojanja 1998. godine, ustanova sa ponosom nosi ime Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis“ Čačak.

Od 2019. godine ona je smeštena u novoj zgradi u Sinđelićevoj ulici br. 24, koja ispunjava najviše standarde za javne biblioteke i kao ustanova kulture jedna je od najsavremenijih u Srbiji. Sa 3.500 m2 Gradska biblioteka u Čačku je u našoj zemlji najveća javna biblioteka pod jednim krovom. Knjižni fond broji više od 250.000 publikacija, u štampanom ili digitalnom obliku, u okviru kojeg se nalaze stručne publikacije, beletristika, stare i retke knjige, tri legata, časopisi, sitni bibliotečki materijal (razglednice, fotografije, plakati) itd.

Ustanova pripada značajnijim izdavačima među javnim bibliotekama Srbije. Ukupan broj aktivnih korisnika Biblioteke je veći od 7.000. U godini preseljenja na stalnu adresu Biblioteka je u okviru Cobiss mreže od 230 biblioteka u Srbiji bila druga po ukupnom broju korisnika, odmah iza Narodne biblioteke Srbije.

Svake godine Biblioteka organizuje dve prepoznatljive manifestacije (Disovo proleće i Štampana reč) kao i brojne programe: književne večeri, tribine, izložbe, predavanja, muzičko-poetske programe, radionice, kvizove za decu i mlade, gostovanje pisaca i drugih umetnika, organizovane posete učenika…

Gradska biblioteka poseduje i Sobu legata u okviru koje su smeštene tri biblioteke celine, a koje ustanova baštini dugi niz godina. Preseljenjem u novu zgradu omogućena je njihova dostojna prezentacija i popularizacija. U legatima Milivoja i Božidarke Filipović, Jovana Davidovića i Siniše Paunovića mogu se videti muzejski primerci rukopisa, stare i retke knjige, rečnici na mnogim svetskim jezicima, primerci minijaturne knjige, lična prepiska sa savremenicima (Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović, Momčilo Nastasijević i drugi) umetnički predmeti, nameštaj, kolekcionarski primerci i njihove lične stvari…

Obeležavanje 175 godina Gradske biblioteke Čačak omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Čačak i Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPojačava se pritisak: Za petak i nedelju najavljene blokade u Preljini i Pakovraću
Sledeći članakUčenici arhitektonskog smera Tehničke škole oborili rekord Srbije

8 KOMENTARA

  1. Grešiš Dragane. Možda su uzeli i oni o kojima pričaš ali sam uzela i ja pošto sam juče bila u biblioteci, zamenila pročitane uzela nove knjige. Znači idem u biblioteku i informišem se. A onaj ko nije privirio u nju piše besmislice. Kao uostalom o svemu.

    • Na početku bih vam savetovao da u javnom prostoru persirate svima, a naročito onome koga ne poznajete. Juče nije bilo karata kada sam posetio biblioteku.Normalna komunikacija između bilo koje institucije i korisnika je da se korisnik informiše,ali i da korisnik bude obavešten na vreme putem sredstava javnog informisanja, a ne da se obaveštenja daju kada više nije moguće prisustvovali nekom događaju. Insinuaciju sa kraja vašeg teksta neću komentarisati,neka vam služi na čast.Sve čestitke direktoru Trifunoviću, jednome od retkih koji je sa punim pravom na čelu neke institucije.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here