Protić: Jedina slamka spasa za srpski narod je da Kosovo dobije stolicu u UN, a Srbija članstvo u EU

8
370
Milan St. Protić; foto: N1

Jedina slamka spasa za Srbiju i srpski narod je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, a da Srbija istog trenutka postane članica EU.

To je u emisiji „Pola sata Demostata“ rekao istoričar, diplomata i pisac Milan St. Protić.

Protić je naveo da opstanak Srbije kao države i kao naroda „u političkoj praksi znači da moramo da se dogovorimo“ da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, a Srbija istovremeno postane članica Evropske unije.

Sutra bih se pogodio i pokušao da izdejstvujem stolicu u UN za Kosovo u zamenu za punopravno članstvo Srbije u EU istovremeno. I onda bih to predložio narodu i pokušao da ih ubedim da je to jedini način da se iz ove tragične pozicije u kojoj smo izvučemo, a na njima je da odluče, da stave prst na čelo i da se jednom uozbilje i da se manu tog blesavljenja sa jugoslovenstvom, titoizmom, komunizmom, nesvrstanima – rekao je Protić.

On je ocenio i da se „evropske i evroatlantske integracije na veštački način razdvajaju“, navodeći da je možda samo potrebno vreme da se narod Srbije ubedi da je članstvo u NATO više prednost, nego nedostatak.

Na pitanje da li bi onda došlo do, za neke, paradoksa da Srbiju u EU uvede Aleksandar Vučić, Protić je rekao da ne veruje da će Vučić to učiniti, jer „nema za to ni hrabrosti ni pameti“.

Ne vidim da nam od toga preti velika opasnost, ne vidim ni da ima dovoljno ljudi u ovoj zemlji koji razumeju koliko je to u ovom trenutku bitno, kao što nisu razumeli ni oni ranije, jer da jesu, to bi se ostvarilo. Kao što neće da prihvate da je, nažalost, Kosovo izgubljeno i guraju glavu u pesak i govore besmislice i koještarije i to ne samo ovi danas nego i u prošlosti – kazao je Protić.

Dodao je da je „cena koju plaćamo sve skuplja, jer s jedne strane, ove godine u Srbiji se neće roditi ni 60.000 dece, a umreće 100.000 (ljudi), a možda i više, dok nam najbolja deca odlaze iz Srbije“.

Na pitanje da li je Evropa danas bliža 1939. ili 1989. godini, Protić je rekao da mu se čini da se približavamo 1939, budući da, kako je ukazao, mentalitet koji danas vodi Rusiju podseća na mentalitet koji je te godine vodio Nemačku.

Mada su sve te istorijske paralele veoma klizave i nesigurne, ali više mi liči i Evropa koja na to reaguje prilično neubedljivo i traži neki kompromis, što samo produbljuje jaz. Godine 1989. Zapad, na prvom mestu Amerikanci, nisu želeli ili hteli da stvar završe do kraja, već su pustili da se u tragovima tamo sačuva sovjetski duh. Verovatno su videli neki svoj interes ili je to posledica njihovog poslovičnog neznanja i površnosti. Kako god, danas smo svedoci da se taj neosovjetski vampir povampirio i da ponovo preti Evropi – rekao je on.

Ocenio je da je „stanovništvo u Srbiji podetinjilo“, o čemu „najbolje svedoče istraživanja Demostata jer, između ostalog, pokazuju hipokriziju dela građana koji imaju veru u Putina, ali bi da se školuju, žive i leče u Evropi“.

Tako razmišljaju deca, hoće sve i hoće sad i ne vide da jedno isključuje drugo…otuda i koketiranje sa autokratijom, ali kad bi se autokratija razvila u svom punom kapacitetu, kako je u Rusiji ili Kini, gledajte kako bi bilo kuku lele – rekao je Protić.

Na pitanje hoće li biti nove gvozdene zavese, Protić je rekao „da mu se čini da hoće, osim ako u Rusiji ne dođe do temeljne promene do koje nije došlo iznutra 1989. godine“, a da „današnji Rusi, kao i Srbi, moraju da se odluče da li su deo Evrope i da li su potomci Tolstoja ili Staljina“.

Govoreći o odnosu Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama, nekadašnji ambasador u toj zemlji je rekao da bi morao da se pronađe neki modalitet u tim odnosima jer Srbija, „time što će se inatiti sa toliko velikom državom, može samo rđavo da prođe“.

Dodao je da je razumeti SAD zahtevan zadatak, „jer je to kompleksna, višedimenzionalna i protivrečna sredina“.

Izvor: Demostat

Prethodni članakManje od 20 novozaraženih u Čačku
Sledeći članakAkcija dobrovoljnog davanja krvi na FTN

8 KOMENTARA

 1. E moj Protiću,nekada sam ti verovao,jer sam mislio da će te vrednosti zapadne demokratije se držati prvo oni,a ne da nas kao sila,jača od nas bombarduju na pravdi Boga.Tako da sam se začudio tvom hvalospevu zapadne demokratije.Pa zar je to ta demokratija koju ti braniš,gde su smislili prevaru sa takozvanom koronom.Pa gde bi ti prvi da ih pitaš“kako to da Ukraina nije isto što i Kosovo i Metohija,kako dva aršina.Pa kako to da nam strani ambasador ovde glumi šerifa i na silu nameće lgbt devijacije.Protiću,više nije u pitanju komunizam,već čista teroristička delatnos zapada,jer su oni suspendovali demokratiju i uveli teror manjine nad većinom.

 2. 5. oktobar 2000. godine je početak kraja Srbije i Srba. Dan kad su ovi veleizdajnici dovedeni na vlast da rasprodaju i kao hijene pojedu sve što se može pojesti. Velika zabluda koju su Srbi skupo platili i još uvek plaćaju.

 3. mućak kukavičijeg jajeta.
  što je govorila moja pokojna baba“sagoro po glavi“
  A ti inžinjeru već sutra idi da postavljač gramične prelaze iznad Ivanjice,Kraljeva,Užica..
  ili se pridruži ovoj rasparandi koja za sitan “zeleni novac“ima da govori šta poželš protiv ovog naroda i nacije.

 4. Ovako govori istinski patriota. Dosta nam je više mitova i bajki. Konačno da se okrenemo sebi i da vidimo šta nam je najveći interes. A to je ekonomski oporavak. Kosovo odavno nije srpsko niti ima šansi da ikada bude.

  • Ovo je ,dokazano, jedan totalno nesposobni i beskorisni političar ! NIKAD i NIŠTA nije uradio za svoj narod, a bio je u poziciji (i kao naš zvaničnik ,ali i nezvanično).Jedino što mu je ostalo da truća po nekim televizijama i eventualno da ispisuje neke visoko pametne rečenice,uz korišćenje neki jakih izraza.Priznajem da sam i ja bio njime oduševljen pre 20-25 godina,ali ponavljam : PROVERENO je nesposoban i beskorisan.

 5. SAMA POJAVA OVOG GOSPODINA ME ASOCIRA NA DOS, NJIHOVU BOLNU TRANZICIJU, PLJAČKASKU PRIVATIZACIJU , KOLESARE , GLASANJE IZ BODRUMA ….ITD. BILO.NE PONOVILO SE.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here