Prva kupovina za bebu – šta je sve neophodno i koliki su troškovi?

0
738

Rođanje deteta je za roditelje najlepši trenutak u životu. Uzbuđenje kada ćete upoznati svoju bebu raste iz dana u dan kako se bliži termin porođaja. I tu se postavlja pitanje da li ćete unapred kupovati stvari za novorođenče ili ćete čekati da ono dođe u porodični dom. Starije generacije su uglavnom sujeverne i smatraju da ne treba ništa kupovati pre rođenja deteta. Mlađi su stava da treba kupiti stvari blagovremeno, kada to finansije dopuštaju i kada se nađe nešto na sniženju. Prva kupovina za bebu je poprilično zahtevna i ukoliko želite sve novo, izuzetno finansijski opterećujuća. Zato kada pročitate naredne redove, dobro razmislite kada je najbolje vreme za ovu akciju.

Foto: Pixabax

Šta je potrebno za mamu i bebu u bolnici i prilikom otpusta?

Bez obzira na to koji je vaš stav po pitanju prve kupovine za novorođenče, ono što sigurno morate unapred da pripremite je torba za porodilište, odnosno stvari neophodne mami i bebi dok su u bolnici. Za mamu su potrebne dve spavaćice (sa otvorom za dojenje), papuče koje mogu da se pokvase, pribor za ličnu higijenu, 2-3 peškira, mrežaste gaćice, mrežasti ulošci, tupferi za grudi, nepromočivi podmetači za krevet, podloge za ve-ce šolju, toalet-papir, pumpica sa alkoholom i hirurške maske. Savetuje se da sa sobom ponesete flašu od 2 l vode i keks, jer će vam biti neophodni nakon porođaja. Od dokumentacije nemojte zaboraviti važeću zdravstvenu knjižicu, ličnu kartu, uput za porodilište, poslednji izveštaj ginekologa i analizu krvne slike (ne stariju od 15 dana).

Za tek rođenu bebu ponesite pakovanje jednokratnih pelena najmanje veličine, 2-3 tetra pelene, pakovanje vlažnih maramica i Pavlovićevu mast. Nemojte se brinuti ako nešto zaboravite, uvek može suprug ili neko od rodbine i prijatelja da vam donese neophodne stvari. Prilikom otpusta, partner će vam doneti civilnu garderobu i neophodne stvari za bebu, odnosno nosiljku i odeću u zavisnosti od godišnjeg doba.

Spisak najneophodnijih stvari za novorođenče

Mama i beba izlaze iz bolnice i vaš dom već treba da bude spreman za novog člana porodice. Pre svega, temperatura sobe u kojoj boravi novorođenče treba da bude između 18 i 22 stepena. Ne bi trebalo da se razlikuje tokom leta i zime. Međutim, tokom vrelih letnjih dana preporučuje se da temperaturna razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude više od 7 do 10 stepeni. Prostorija u kojoj beba provodi najviše vremena treba da bude zamračena. Tokom noćnih podoja nemojte paliti svetlo. Dobro rešenje može biti mesec lampa koja je ekološki ispitana. Beba treba da spava u kolevci ili u krevecu bez plišanih igračaka, jastuka i teških prekrivača. Ukoliko imate od koga da pozajmite krevetić za bebu, uštedećete najmanje 10.000 dinara (bez dušeka).

Ovde dolazimo do najneophodnijih stvari koje treba da obuhvata prva kupovina za bebu. Auto-sedište ili jaje u kome ćete izneti bebu iz porodilišta više se isplati kada ih kupite u setu sa kolicima. Krevetac ili kolevka, podloga za presvlačenje, jednokratne, tetra i švedske pelene, oprema za kupanje (kadica sa termometrom, peškirić, krema protiv ojeda, četka za kosu, makazice za nokte), portikle i odeća (bodići, zeke, benkice, čarape, kapice, rukavice) su najneophodnije stvari za tek rođenu bebu. Kolica možete kupiti i kada se beba rodi, jer sigurno neće izlaziti iz doma prvih 10-15 dana.

Ukoliko imate problem sa dojenjem, odmah nabavite flašicu (po mogućstvu anti-colic) kako biste bebi davali dohranu. Bebin veš bi trebalo posebno da perete u mašini i da koristite neki od tečnih deterdženata namenjenih osetljivoj koži. Ukoliko mališanu nije otpao pupak, biće vam potrebni povidon jod, sterilne gaze i flasteri.

Foto: Pixabay

Koliko može da vas košta prva kupovina za bebu?

Pored navedenih najneophodnijih, prva kupovina za bebu može da obuhvata još mnoštvo stvari. Tu mislimo na nunalicu, prenosivi krevetac, muzičku vrtešku za krevetac, bebi-alarm, sterilizator i grejač za flašice, maramu ili kengur-nosiljku, igračke itd.

U zavisnosti od raspoloživog budžeta i prostora u kome živite, napravite sebi listu prioriteta. Ukoliko u nekom trenutku nemate dovoljno novca za sve što ste planirali, računajte na darivanja nakon rođenja deteta. Na nivou države se od 1. januara 2022. godine dobija 300.000 dinara za prvo dete. U nekim gradovima se dobijaju vaučeri za bebe, a pojedine opštine daruju kolica ili auto-sedišta.

Prva kupovina za bebu može da vas košta čitavo bogatstvo, zato mnogi roditelji koji nemaju veliki budžet, pozajmljuju stvari od rođaka i prijatelja. Ono što predstavlja najveći trošak su krevetac i kolica. Imajte na umu da će vaša beba brzo napredovati i da nema potrebe da joj kupujete mnogo odeće. Prihvatite stvarčice od svojih prijatelja i rođaka, jer su to odevni predmeti obučeni svega nekoliko puta ili nijednom. Ukoliko budete primenili ovaj model, možda će vam biti dovoljno i oko 40-50 hiljada dinara za prvu kupovinu. U suprotnom, pripremite se za šestocifrenu cifru.

PR TEKST

Prethodni članakBoško Obradović: Tražim hitno privođenje Nebojše Stefanovića i Dijane Hrkalović
Sledeći članakBorac 1926 ostaje u trećem rangu srpskog fudbala, u Prvoj ligi ekipa koju finansira Nemanja Matić

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here