Radnici SC “Mladost“ očistili dečje igralište u parku, ljubitelji ptica kažu da je jučerašnji prizor normalna pojava (FOTO, VIDEO)

7
1617

ČAČAK – Radnici sportskog centra “Mladost“ očistili su jutros sportsko igralište u parku. Oni su izašli na teren i pored toga što im ova vrsta aktivnosti nije u opisu posla.

Morava info objavila je juče da je Gradski park u Čačku osvanuo prekriven ptičjim izmetom. Posebno je to uočljivo na tartan površini dečjeg igrališta, kao i na stazama koje vode kroz park. Osim izmeta, posvuda su bile i mrtve ptice.

PROČITAJTE JOŠ: Deca se igraju u parku okružena ptičjim izmetom i mrtvim pticama (VIDEO, FOTO)

Kako je bilo najavljeno da bi ekipe “Gradskog zelenila“ i “Komunalca“ mogle da očiste ovaj prostor tek nakon praznika, u sredu, usledila je brza reakcija iz Sportskog centra “Mladost“.

https://www.youtube.com/shorts/hcHWO4TnelE

Inače, stručnjaci koji se bave proučavanjem ptica rekli su za naš portal da je prizor koji su građani juče zatekli u parku uobičajen za ovo doba godine jer je vreme gnežđenja gačaca.

Svake godine se to dešava u parku, u kome ima nekoliko stotina gačaca. Tu se gnezde i ubrzo će otići, a kiša i komunalne službe će oprati klupe, staze i mobilijare. Moramo da se naviknemo na suživot sa pticama. Ovo je njihova planeta koliko i naša – izjavio je za Moravu info Zoran Rajičić iz Udruženja “Sove na oprezu“.

O ptićima koji su ispali iz gnezda on kaže:

Nekoliko je razloga zašto ptići ispadaju iz gnezda: jak vetar obori gnezdo, izguraju ga (najslabijeg) ostali ptići u borbi za hranu, kada napuštaju gnezdo i krenu da skakuću sa grane na granu, ili u prvi let, nisu dovoljno ojačali i operjali pa padaju na zemlju.

Ornitolog Milan Ružić navodi da se kolonija gačaca sa gnezdima u parku nalazi barem 30 godina.

Lošim održavanjem zelenila po gradu, proterivanjem ptica prave strašne greške. Onda se one silom prilika nasele tamo gde ih posle opet proteruju – ističe on za naš portal.

Naposletku, Zoran Rajičić zaključuje:

– Mi se, kao “Sove na oprezu“, borimo da sačuvamo Rastoke (Suvu Moravu), između ostalog, da nam se degradacijom – urbanizacijom tog staništa ne bi doselilo u park još nekoliko stotina ptica.

Izvor: Morava info

Prethodni članakPecarski: Nema opuštanja, u Čajetini da završimo posao
Sledeći članak“Bahatim vozačima oduzimati vozilo i vozačku dozvolu“

7 KOMENTARA

  1. Mislim da bi I vlasnici pasa mogli da svoje ljubce ne pustaju da vrse nuzdu u parku.Trebalo bi da pociste za njima jer deca ne mogu da gaze izmet.Ako imas ljubimca brini Kako dolikuje

  2. Neka ovi iz drustva za zastitu ptica ciste govn* za njima! Ili jos bolje neka presele lesinare iz parka u svoju vukojebinu!

  3. Naravno da nisu krive ptice. Odrzavanje mobilijara i površine mora biti u nadležnosti SC Mladost, jer igraonica peipada njima. Neka pravilnikom uvrste u opis poslova svojih radnika, jednom u dva meseca barem. Dobili su posao, onda neka i rade.

  4. Nisu problem ptice, vec ljudi. Niko ne trazi da se sklone zive ptice iz parka, vec one mrtve i da se opere, bar s’ vremena na vreme njihov izmet. Za to mora biti neko nadlezan u ovom gradu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here