Radovi na izgradnji auto-puta blokirani na dva mesta – kod Lučana i Čačka

4
1037
MNA/China pool via Putevi Srbije

ČAČAK, LUČANI – Radovi na izgradnji auto-puta Preljina-Požega zaustavljeni su danas sa dve blokade koje su organizovali meštani sela Lisice i Negrišori kod Lučana, zbog „uništenih“ lokalnih puteva prilikom izgradnje auto-puta i meštani sela Pakovraće kod Čačka, jer im još uvek nije isplaćena imovina koja je eksproprisana.

Meštani sela Lisice i Negrišori kod Lučana blokirali su regionalni put Čačak-Lučani i ne dozvoljavaju nastavak radova na izgradnji auto-puta dok njihovi lokalni putevi ne budu sanirani.

Meštani koji učestvuju u blokadi zaustavljaju samo kamione i vozila izvođača koji učestvuju u izgradnji auto-puta, dok druga vozila propuštaju.

Jedan od učesnika blokade Željko Totović rekao je agenciji Beta da su njihovi lokalni putevi „toliko uništeni“ da ima pojedinih rupa u koje mogu da upadnu celi automobili.

Zbog rupa na putevima kvare nam se automobili, otežano nam je putovanje u okolne gradove Čačak i Lučane u kojima mnogi od nas rade. A od prašine ne možemo da živimo – rekao je Totović.

On je dodao da su sve kuće pored puta posivele od prašine, koja je upropastila i povrtnjake i voćnjake, i da kupine koje se tu uzgajaju ove godine niko nije hteo da kupi, a livade koje su pokošene bile su neupotrebljive i poljoprivrednici su ih spalili.

Mi samo tražimo da nam lokalni putevi budu sanirani, da se rupe zakrpe, da možeo da funkcionišemo. Dok se to ne dogodi nećemo odustati od blokade – rekao je Totović.

Meštani sela Pakovraće kod Čačka nastavili su i danas, 14. dan za redom, blokadu firme za proizvodnju betona „Cemprom“ u tom mestu i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega.

To su uradili jer im još nije isplaćena sva imovina koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, a dobili su rešenja za rušenje 10 kuća i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Učesnici blokade rekli su agenciji Beta da i dalje nema odgovora na njihove zahteve, ali da oni neće odustati od blokade sve dok im ne bude isplaćena sva eksproprisana imovina i šteta na biljnim kulturama.

Blokada firme za proizvodnju betona započela je pre 12 dana jer je 28. marta istekao zakup parcele na kojoj se ta firma nalazi.

Posle četiri dana blokade vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on najpre pristao pa odustao.

Razlog za odustajanje od prodaje je bio kada su mu javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa, što bi prema njegovom proračunu bilo oko 61 dinar za kvadratni metar.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za kuće i zemlju koji im se oduzimaju za izgradnju auto-puta, pokrenuti su pre više od dve godine i još nisu završeni.

Izvor: Beta

Prethodni članakNajviše neprijatnosti na velikom odmoru škole
Sledeći članakOglas za posao: Poznata svetska kompanija traži master inženjera

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here