Ratni veterani Čačka traže svoja prava

6
971

ČAČAK – Opštinska organizacija Ratni veterani Srbije Čačak (OORVSČ), uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pozvala je sve borce sa teritorije Moravičkog okruga, učesnike ratnih dešavanja od 1990. do 1999. godine na prostoru bivše Jugoslavije, da podnesu zahtev za regulisanje statusa borca.

Čelni ljudi ove organizacije smatraju da su „učesnici ratnih dešavanja od 1990. do 1999. godine sa prostora bivše Jugoslavije nepravedno zapostavljeni i nisu mogli ili su samo delimično ostvarili svoja prava na osnovu Zakona o boračkim pravima“.

Naš cilj je da unapredimo kvalitet života svih boraca bez ograničenja, ratnih veterana, ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca u svakom pogledu. Na taj način želimo da povratimo njihovu veru u društvene vrednosti i institucije kroz primenu zakona, kao i da popravimo njihovu sliku u javnosti kod građana i celokupnom društvu- U prethodnom periodu bilo je zloupotrebe od strane raznih organizacija ili pojedinaca koji su obećavali mnoge pogodnosti i isplate dnevnica borcima, a ustvari su se borili za ličnu korist. To je dovelo do razočaranja boraca i pasivizacije u ostvarivanju njihovih zahteva u vezi sa primenom Zakona o boračkim pravima. Nažalost, sve je to dovelo i do gubljenja poverenja u institucije sistema. Zato uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i lokalne samouprave grada Čačka nastojimo da povratimo izgubljeno poverenje kod boraca – navodi predsednik ovog Udruženja Rajko Kalezić.

On je dodao da je zahvaljujući gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću i lokalnim institucijama u gradu Čačku, otvorena kancelarija Opštinske organizacije Ratni veterani Srbije Čačak, koja se nalazi u Pivarskoj ulici, te da se ova organizacija bavi statusom boraca kao i zalaganjem za određene privilegije na republičkom i lokalnom nivou, kao i pružanjem pomoći za regulisanje statusa borca i drugih prinadležnosti koje su regulisane Zakonom o boračkim pravima.

Upravni odbor OO Ratni veterani Srbije Čačak doneo je odluku da podnese Zahtev lokalnoj samoupravi za posebne pogodnosti za sve borce, koji su regulisali status borca, a koji žive na teritoriji grada Čačka.

Naš zahtev će se odnositi na popuste za komunalne usluge, prevoz, parking i drugo. U mnogim gradovima i opštinama Republike Srbije već se ostvaruju mnoge pogodnosti za borce, ratne invalide i porodice poginulih boraca kao što su popusti za usluge iznošenje smeća, utrošenu vodu, parkiranje, prevoz i drugo. Zato je potrebno da što više učesnika ratnih događanja od 1990. do 1999. godine regulišu status borca. Podsećam da se regulisanje statusa borca ostvaruje podnošenjem zahteva na pisarnici čačanske gradske uprave koje je besplatno kao što je i overavanje dokumentacije kod notara – zaključio je Kalezić.

Izvor: Večernje novosti

Prethodni članakMašinsko-saobraćajna škola i ove godine izlaže na Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava
Sledeći članakKošarkaši Borca posetili OŠ “Milica Pavlović“ (FOTO)

6 KOMENTARA

 1. Svaka čast redakciji moravainfo.rs jer ste objavili velikom brzinom moj komentar od 4.o2.2024.
  Zamolio bih vas da podržite i o tome pišete jer su borci grada Cacka u odnosu na borce grada Beograda diskriminisani jer oni od 1992.godine imaju 30%subvencija za infostan . Pojedinac i udruženje ne mogu kao sto možete vi,sedma sila.

 2. Najgore je kad su zaposleni koji treba da rešavaju ne status, vec prava boraca,lica koja nastoje da tim licima ne daju već nastoje da im ne omogucavaju ono što im sleduje. I gradonacelnik i njegovi koji treba da donose odluke o sprovođenju prava boraca drže se odrednice u članu zakona da „lokalna samouprava može ako ima para doneti odluku o subvencionisanju komunalnih usluga“. Beograd od 1992.godine ,gospodine predsedniče udruženja veterana, daje 30% subvencija učesnicima rata.30%/100×12 meseci×30 godina×8000 rsd=864.000 din. su borci u Čačku zakinuti. Gradonacelnik Cacka i njegovi u gradskoj upravi cekaju da borci stanovnici Cacka poumiru pa onda će donositi odluke o subvencijama komunalnih usluga ako i oni budu zivi

 3. Hvala da nas je se neko setio.
  Prošlo je 30 godina o d kao mi je upisano u vojnu knjižicu“ učešće u ratu“
  Vidim u komentarima “sprdnju“ali to smo mi Srbi,kao što je i tada bilo dezertera,pobegulja,kukavica,,koje kavihsmucara,tatinih sinova koji su se obreli u Crnoj Gori,Grčkoj,….
  Zbog ovakvih smo morali kriti vojne knjižice da ne bi izglasali neki “novi Infobiro“ i sve nas poslai na neki novi“Goli otok“
  Hvala Opštini što će nas“borce“evidentirati i imati “malo poštovanja“

 4. Dok ste vi ratovali pametan narod je kao sto je nas predsednik Vucic birao namestaj za svoj novi stan.PS.Mogao je na miru da izvrsi odabir jer u to vreme retko ko je kupova namestaj.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here