Rodoljub Petrović: Nije bilo predviđeno da auto-put prođe kroz Čačak, već kroz Valjevo

3
2742
Nema prolaza pored skupštinskog obezbeđenja: Rodoljub Petrović

ČAČAK – Rodoljub Petrović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Čačak, što je u rangu današnje funkcije gradonačelnika, otkrio je da auto-put od Beograda ka Crnoj Gori prvobitno nije trebalo da prođe kroz Čačak, već kroz Valjevo.

On je to naveo u autorskom tekstu u “Politici“, koji prenosimo u celosti:

Nekoliko puta je predsednik Aleksandar Vučić ukazao na činjenicu da gradnjom auto-puta “Miloš Veliki“ i Moravskog koridora, Čačak, posle Beograda, Novog Sada i Niša, postaje najveća raskrsnica u Srbiji. Zahvaljujući ovoj investiciji grad na Zapadnoj Moravi zaista će, među prvima, rasteretiti svoje ulice od ogromnog saobraćaja, posebno teretnih vozila.

A malo je nedostajalo da tako ne bude. Naime, početkom 1994. godine u Narodnoj skupštini razmatran je predlog Prostornog plana Srbije, kojim se određuju lokacije za važne investicione projekte. Među njima bila je i namera da sa gradi auto-put od Beograda prema Crnoj Gori.

Potpisniku ovih redova, tada narodnom poslaniku, obratio se Dražimir Marušić, takođe poslanik i predsednik Opštine Gornji Milanovac, rečima: “Vidiš šta predlagači nameravaju? Ova važna saobraćajnica trebalo bi da ide pored Valjeva, a ne kroz naš, znatno prostraniji i naseljeniji kraj.“ Zajedno s kolegom Miroslavom Karapandžićem iz Kraljeva dogovorili smo se da se podnese amandman, uz obrazloženje da bi delimična promena trase bitno uticala na budući razvoj znatno većeg područja, koje predstavljaju tadašnje opštine Gornji Milanovac, Čačak i Kraljevo, uz posebnu turističku atrakciju kakva je Ovčarsko-kablarska klisura.

Objašnjenje autora prvobitnog predloga bila je samo činjenica da bi trasa pored Valjeva bila za dvadesetak kilometara kraća. Naš predlog usvojen je većinom glasova narodnih poslanika. Sada, kako vidimo, završetkom trase od Preljine do Pakovraća i ubrzanim nastavkom gradnje prema Požegi i Užicu, čitav projekat se ubrzano ostvaruje.

Izvor: Politika, Morava info

Prethodni članakBrnabić: Svi građani u procesu eksproprijacije biće adekvatno obeštećeni
Sledeći članakČačak među 15 gradova u Srbiji koji će dobiti digitalne registre izvora zagađivanja

3 KOMENTARA

  1. Petroviću, prošli ste na izborima posle toga kako ste prošli, sa sve kajganom. Na stranu sve i moje neslaganje sa Ilićem i njegovom politikom ipak je on, Vaš naslednik, najzaslužniji. Manite se te demagogije u tim godinama, imate tu čast kao retko ko, da je bio na čelu ovog grada. Nemojte preko toga još..

  2. Veljo izgurao celu pricu. Dva mandata bio ministar za infrastrukturu. A ovaj gospodin je bio poznat po rečenici „nije u mojoj nadleznosti“.

  3. Vi ste se G-dine Petoviću uvek borili za svoj grad. I kad ste bili Predsednik Opštine, kao političar i kasnije kao građanin. I sada. Zato upućujem vam veliko hvala. Od vas je trebalo učiti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here