Sa Kablara uskoro pogled iz staklenog vidikovca na 879 metara nadmorske visine, u vidikovcu kafić i info pult (FOTO)

57
14610

ČAČAK – Turistička organizacija Čačak raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju staklenog vidikovca na Kablaru.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, vidikovac će biti izgrađen na delovima dve katastarske parcele u Rošcima, na području Ovčarsko kablarske klisure sa drugim stepenom zaštite prirode koje je planirano za razvoj turizma i sportsko-rekreativne infrastrukture.

Kako prenosi eKapija, od projektanta se traži da izradi idejno rešenje i idejni projekat, kao i projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radova.

Tehničkom dokumentacijom je potrebno definisati uređenje prostora površine 1.000m², pristup objektu i platoima na kojima treba planirati otvorene uređene površine i zatvoreni objekat vizitorskog centra sa info pultom i kafeom, sa kojih se može sagledati predeo izuzetnih odlika sa značajnim prirodnim, esteskim i kulturnim vrednostima Ovčarsko-kablarske klisure.

Maksimalna zatvorena površina objekta vizitorskog centra biće 200m². Poželjno je da materijalizacija objekta omogući maksimalnu sagledivost i doživljaj prirode. Krov objekta predvideti kao ravan sa mogućnošću formiranja prostora za sedenje posetilaca.

Početni plato biće smešten niz greben na 879 metara nadmorske visine.

U blizini gornjeg platoa grebena predvideti vizitorski centar u okviru koga je kafe i info pult.

U okviru centralnog platoa – vidikovca predviđene su ekstenzije koje treba da budu postavljene konzolno iznad ponora padine, sa staklenim podom koji omogućava da se stekne utisak boravka u fluidnom prostoru. Konzolni platoi izvan gabarita stene nalaziće se na 874 metara nadmorske visine.

Platoe vidikovca i druge parterne površine opremiti adekvatnim urbanim mobilijarom i rasvetom koja treba da doprinese posebnom estetskom utisku i prijatnom ambijentu. Od vizitorskog centra predvideti kretanje stazom koja vodi do nižih platoa, koji treba da su postavljeni kaskadno tako da prate prirodni pad terena na različitim kotama – navodi se u projektnom zadatku.

U planu je i gradnja biciklističkih i planinarskih staza.

Prilikom gradnje koristiće se prirodni materijali – staklo, prirodni kamen, drvo…

Tender je otvoren do 7. februara.

Gradnju staklenog vidikovca na Kablaru najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru.

Napravićemo stakleno čudo, vidikovac-most koji će biti velika atrakcija za ljude – rekao je on tada.

Izvor: eKapija

Prethodni članakDevet vaučera od po 50.000 dinara za bebe rođene tokom božićnih praznika
Sledeći članakKo 13. januara napuni 16 godina dobija 100 evra, ko 14. puni 30 – ne dobija

57 KOMENTARA

 1. Kaablar je bio najlepši dok onu prokletu antenčinu nisu gore stavili. Graditi ovako nešto a ne konsultovati struku može samo lud čovek. Botove naravno ne zanima kako će se ovo odraziti na ekosistem Kablara. Njima je samo važno da zarade svoju hiljadarku i sendvičak. Neka vam je na obraz.

 2. Baš me interesuje koji „genije“ se ovoga setio, u svakom slučaju neka pravi monstruma u svom dvorištu a ne u zaštićenom području.
  Šta je sa mozgom čoveče?

 3. KATASTROFA , AKO SE OVO IZGRADI NEKAD NA NAŠEM KABLARU BIĆE NARUŠENA SAMA PRIRODNA LEPOTA , MNOGO MNOGO PUTA SAM BIO NA VRHU PLANINE , A POSTAVLJANJEM I ONE TERASICE KOJA JE TRENUTNO NIJE VIŠE IZLAZAK GORE DOŽIVLJAJ KAO PRE, NO DOBRO KO NAS IŠTA PITA

 4. Kako se dobija građevinska dozvola za objekat do kog ne postoji čvrst put, nema struje i nema vode (ni kanalizaciju)? Kako će se do ovog mesta dopremati materijali za izgradnju? Helikopterima? Teško.

 5. Sad će vajni ekolozi da počnu da kake kako je ovo katastrofa, kako ništa ne valja, kako će se uništiti priroda. A ne znaju da slični vidikovci kao atrakcija postoje u turističkim mestima širom sveta. Ali kako ti da objasniš ograničenim ljudima.

   • Biće jednako lep samo će biti pristupačniji i zanimljiviji turistima. Ko bre sluša vas domoroce što biste voleli da je sve zaraslo u vrzinu. A te budalaštine o botovima i behatonu toliko su smešne i jadne da mi je prosto žao onih koji sve na taj način komentarišu. SNS mrzim upravo onoliko koliko si ti ograničen – mnogo!

    • Ako priroda sama po sebi nije zanimljiva ljudima nego im treba urbanizam i komfor čak na ono malo što nam je ostalo od nje ja ne znam do kog nivoa retardacije smo došli. Novac koga ima viška može se uložiti u čišćenje gradova i širenje zelenih površina a ne na kontaminiranje netaknute prirode ljudskim budalaštinama.

     • Netaknute prirode u Srbiji ima koliko hoćeš. Morate da shvatite da je ovo turistička destinacija. Ako je turistička destinacija onda to podrazumeva da je posećuju turisti. Ukoliko više volite divljinu i netaknutu prirodu samo napred, pa 95% Srbije je netaknuta priroda. Ovo neka bude uživanje za one koji hoće da dođu do vrha Kablara i vide kako izgleda najlepši vidikovac u Srbiji.

     • Bravo, Kablar je već atrakcija za planinare i ljubitelje prirode i takav treba da ostane. Predeo sa posebnim odlikama ne može da se eksploatiše u masovnom turizmu, jer će ga to uništiti. Ali glupost i neznanje već su dezintegrisali skoro sve u ovoj državi. Ostalo je stvarno samo da se golim životom brani.
      Glupe SNSovce koji bi tvrdili i da je mleko crno neću da komentarisem.

  • Kada ovako nešto izgrađeno u Kini ili kojekude diljem sveta (Brazil) uglavnom su komentari tipa wauuu i sl. A sada?? Ovi koji žele klupe mogu ih naći u svakom varoškom parku. Meni, kao iskusnom planinaru nisu potrebne (imam 60.g.) a niti nešto protiv vidikovca ovog tipa nemam. Biće i suprotnih stavova i razmišljanja, što je sasvim legitimno, ali ove ishitrene pljuvačine nabeđenih ljubitelja prirode su ono što iritira. Neki već znaju i ko je „vlasnik“ svega toga i da će biti kafića i koliko će koštati kafa a ne znaju da se na tom mestu ne nalazi vrh Kablara.

 6. Izgleda kao bunker. Sta fali ovome kako izgleda sada? Bolje da se urede staze za penjanje i postave klupe za odmor na tim stazama. Da se sredi put i problem smeca.

 7. Voleo bih da se ovo izgradi. Verovatno će to biti prvi takav objekat u Srbiji, a sličnih ima u Svajcarskoj, Nemackoj i Americi. Samo da će to biti ozbiljan gradjevinski poduhvat, hoće i plašim se ne tako lako izvodljiv. Srećno

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here