Samo dva odsto vakcinisanih buster dozom se zarazilo koronom

2
379

Istraživanje tima Medicinskog fakulteta u Kragujevcu pokazalo je da se samo dva odsto građana koji su primili buster dozu zarazilo koronavirusom, a od ukupno obolelih, svega pet odsto su oni koji su primili treću dozu vakcine protiv kovida, objavio je “Blic“.

Istraživanje je, prema pisanju “Blica“, sprovedeno od 1. jula do 1. oktobra, kada su se razbolela 9.144 građanina, a ukršteni su podaci sa brojem vakcinisanih sa dve i tri doze, kao i nevakcinisanih.

U istraživanju je korišćena baza podataka Doma zdravlja Kragujevac.

Istraživanje je, između ostaog, pokazalo da je među obolelima u tom periodu bilo 64 odsto nevakcinisanih i 31 odsto vakcinisanih sa dve doze, i samo pet odsto onih koji su primili i buster dozu.

Tih pet odsto odgovara udelu od dva odsto u odnosu na ukupan broj građana koji su primili treću dozu, ističe se u istraživanju.

Dosadašnji rezultati u potpunosti potvrđuju značaj treće doze, jer je učestalost zaražavanja drastično niža i u odnosu na vakcinisane, a pogotovo ako se poredi sa nevakcinisanima – izjavio je za “Blic“ šef istraživačkog tima, profesor Dejan Baskić.

On je ukazao i na to da je u Srbiji i dalje dominantan delta soj koronavirusa i savetovao svima koji to još nisu učinili da što pre prime buster dozu vakcine.

Izvor: FoNet

Prethodni članakDragan Dukanac dobio priznanje za najboljeg atletskog trenera u 2021. godini
Sledeći članakUhapšena dvojica mladića iz Milanovca, krili 100 grama “spida“ u prtljagu autobusa

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here