Vera Jovančević – čudesna sedmogodišnja slikarka iz Čačka

0
1909

ČAČAK – Vera Jovančević ima sedam i po godina. Počela je da slika uljem na platnu kao beba, sa samo 15 meseci i sada ima više od 200 radova. Na otvaranju njene izložbe u čačanskom Klubu Doma kulture pred publikom je oslikala jedno platno koje će biti na humanitarnoj aukciji.

Foto: Fejsbuk

Želim da prikažem ljubav, prva mi je izložba i jedva čekam da počnem da slikam – kaže Vera Jovančević.

Ova čudesna devojčica iz Čačka s lakoćom barata četkicama i bojama. Voli da slika na velikim platnima, a uz muziku očas zakorači u svoj svet umetnosti. Njen dar prepoznali su još vaspitači u vrtiću, a kada je imala 20 meseci jedan njen rad ušao je u konkurenciju za glavnu nagradu na međunarodnom takmičenju. I tako je sve počelo.

Svi kažu da lepo crtam – kaže Vera i dodaje da uživa u tome.

Foto: Printscreen/RTS

Na samostalnoj izložbi u Čačku predstavljeno je Verinih 15 radova. Izlagala je i kao gost Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, povodom 55. rođendana te ustanove, gde je takođe slikala uživo.

Kažu da Srbija nije imala koloristu prirodnog dara duže od sto godina. Mislim da se Nadežda Petrović pominje u našem gradu kao vrsni kolorista. Vera je imala 6 godina i tamo su i Nadeždine slike i Verine slike i Vera slika, prosto za nas kao roditelje i uopšte za nekoga ko uživa i poštuje umetnost je velika čast – navodi Ljiljana Jovančević, Verina majka.

Iako je često u umetničkom zanosu, ispred štafelaja i slikarskog platna, Vera se ne razlikuje od svojih vršnjaka. Ima i drugih interesovanja, ali slikanje je za nju više od igre.

Mi smo se i savetovali, mislili smo da je upisujemo u neku školu, međutim još uvek su saveti da taj njen dar ne narušavamo, da da ono što verovatno ima u sebi, a pokazaće vreme da li smo mi bili u pravu. Ja verujem da jesmo – ističe Zoran Jovančević, Verin otac.

Na Verinom umetničkom putu roditelji kažu važna je sloboda stvaranja. Sama bira boje i najviše voli da slika uljem na platnu. Rad nastao u Čačku biće na humanitarnoj aukcijskoj prodaji do 13. juna.

Izvor: RTS

Prethodni članakOdoše mir i stabilnost, ostade Vučić
Sledeći članakIskusni ortoped iz Zemuna počeo da radi u čačanskoj bolnici

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here