Samostalna izložba Vesne Petrović u Prijedoru

1
379

ČAČAK – Samostalna izložba slika akademske umetnice iz Čačka Vesne Petrović otvorena je u petak, 31. marta, u galeriji „Sreten Stojanović“ u Prijedoru, a publika će moći da je vidi do 19. aprila.

Izložbu pod nazivom „San o slobodi“ otvorio je likovni kritičar Marijan Munjiza koji je govorio o organičkoj apstrakciji na slikama Vesne Petrović.

Umetnica iz Čačka, koja je u prijedorskoj galeriji izložila ciklus od 20 slika različitih formata, rekla je da je naziv izložbe „San o slobodi“ došao spontano.

Čovek polako, neosetno utanja u sopstvenu neslobodu. Slikanje je bio moj vid oslobađanja, beg u daljine. Vratila sam se davnašnjoj ljubavi u likovnom izrazu, a to je apstrakcija, za koju mislim da je najslobodniji od svih pravaca – rekla je Petrović.

Tekst za katalog samostalne izložbe slika Vesne Petrović u Galeriji u Prijedoru napisao je književnik Vladan Matijević.

Može se reći da je apstraktno slikarstvo najoriginalniji pravac u slikarstvu i da je njegova pojava bila prekretnica u estetskom poimanju umetnosti i njenom odnosu prema stvarnosti. Odbijajući da reprodukuju vidljivo, slikari su otvorili neslućeno bogatstvo novih tema i mogućnosti. Od kada je krenula putem apstrakcije, slikarstvo Vesne Petrović dobija novi zamah, ona svoju individualnost izražava mnogo snažnije nego u ranijim fazama. Sadržaji njene nove slike više nemaju nikakve veze sa prepoznatljivim svetom, ali su zato i te kako prepoznatljiva osećanja koja iz njega proističu. Dovoljno je pogledati sliku “Nemiri”, ili pak sliku “Odlazak”, i shvatitićemo koliko je njeno izražavanje prožeto jakim osećajima – naveo je Matijević.

Vesna Petrović je na likovnoj sceni prisutna 30 godina. Završila je srednju Dizajnersku školu, a potom i Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek tekstila, u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).

Učestvovala je na više od 100 zapaženih izložbi, od kojih su najznačajnije: Oktobarski salon, Majska izložba ULUPUDS-a, IV Prolećni anale, Međunarodni bijenale minijature. Samostalno izlaže od 1993. godine.

Dobitnik je Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stavaralaštvo 2000. godine.

Publika je prepoznaje i kao dugogodišnjeg urednika Likovnog programa Doma kulture u Čačku.

Prethodni članakMijatović: “Izmitraljirani“ smo u Splitu
Sledeći članakMožda ipak ne treba žuriti sa zamenom zimskih guma

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here