Šarčević: Kazne za đake koji u školi ne budu nosili maske

12
4661

Ministar prosvete Mladen Šarčević pre nekoliko dana je rekao da će biti više modela koji uglavnom kombinuju redovnu i onlajn nastavu, ali je nedugo zatim predsednik države Aleksandar Vučić rekao da „ne isključuje mogućnost kompletne onlajn nastave, te da je zdravlje na prvom mestu“.

Ono što je izvesno je to da će đaci koji budu dolazili u školu morati da nose maske, a najavljene su i kazne za one koji se toga ne budu pridržavali.

Kako je za Tanjug istakao ministar Šarčević, „od septembra će disciplina u školama morati da bude mnogo stroža nego ranije, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan“.

Donećemo posebna pravila i uredbu koji će važiti u vanrednim situacijama, a to je da učenik može biti suspendovan, jer ako bude češće skidao masku on će ugroziti bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju – naveo je Šarčević.

Kako je dodao, škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Početkom naredne nedelje, kako je najavljeno, Ministarstvo prosvete će Kriznom štabu predstaviti nekoliko modela kako bi od 1. septembra mogla da izgleda nova školska godina. Sve će zavisiti i od toga kakva će tokom jeseni biti epidemiološka situacija u Srbiji.

Roditelji će biti u prilici da odaberu opciju po kojoj bi njihova deca nastavu pratila onlajn, od kuće. Obaveza bi bila da dođu u školu da odgovaraju.

Neki roditelji su uplašeni, ima i porodica u kojima je neko pozitivan na koronu, ima i onih sa drugim oboljenjima pa se plaše da će deca doneti virus iz škole – objasnio je Šarčević.

On je ranije rekao da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakTokom vikenda znatno smanjen broj prijema na kovid odeljenja Opšte bolnice
Sledeći članakJoš jedan smrtni ishod na kovid odeljenju čačanske bolnice

12 KOMENTARA

 1. Crni ministre šta sve ispriča.
  Posmatrala sam svoje dete, dok nosi masku, zasvrbi ga oko, počeše se, nos skine masku počeše se.
  Mala deca nemaju strah zato se penju svuda, oni nemaju strah, zato će se igrati cesati, pipkati sve i svašta po školi,
  Neka deca moraju u javni prevoz….
  I još mnogo toga.
  Recimo imate koleginice u menopauzi, mislite da one mogu da izdrže pod maskom i da drže čas, pored toplotnih udara koje prave hormoni.
  Vi ministre kao da ste na nekoj drugoj planeti gde je sve savršeno, sagledate malo običan život.

 2. Ovaj covek je toliko kojestarija napricao do sada da ko zna sta ce jos, neko oko njega smisliti do 1.septemra. A, najbolje od svega je sto nema nikakvu odgovornost jer on nije sada nista, o drzavnoj sluzbi mislim.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here