Sindikalci u Gornjem Milanovcu traže smenu direktorke OŠ “Kralj Aleksandar I“

2
2923
Foto: MNA

GORNJI MILANOVAC – Prosvetni sindikati u Gornjem Milanovcu organizovali su danas protest ispred zgrade Osnovne škole “Kralj Aleksandar I”, zbog dva konkursa koja su, kako tvrde, sprovedena na neodgovarajući način i ujedno zatražili smenu direktorke te obrazovne ustanove Dragice Radišić.

Oni traže poništenje konkursa koja su prethono bili raspisani za prijem nastavnika fizike i informatike.

Nastavnik fizike u OŠ “Kralj Aleksandar I” Milan Pavlović, kaže da u toj ustanovi radi od 2009. godine na određeno, a od 2010. godine sa 30 odsto norme na neodređeno i u školi u Belanovici.

Kaže da se od 2016. godine više puta obraćao nadležnima za proširenje norme, ali da odgovore nije dobio.

Po zakonu imam pravo proširenje norme. Što se tiče konkursa, oni su raspisani tek onda kad nema preuzimanja tehnoloških viškova i nepotpune norme, tad se vrši raspisivanje konkursa. Očekujem reakciju Školske uprave u Čačku, juče sam bio kod načelnice Slađane Parezanović predao sam joj dokumentaciju, čeka se rešenje Radne podgrupe i ići će se u dva pravca ili obaranja konkursa ili proširenja norme – objansio je Pavlović.

Predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Osnovnoj školi “Kralj Aleksandar Prvi”, Olgica Tomić Gaković, podseća da direktorka nije, pre raspisivanja konkursa pribavila mišljenje sindikata na šta je bila obavezna.

Ako neko tumači ove naše napore kao nekakvu promociju, želim da kažem da ovo jeste promocija kolegijalnosti solidarnosti i borbe za pravo i pravdu, i da ćemo u tome istrajati. Kolektiv Prve osnovne škole nije izabrao Dragicu Radišić za svog direktora i verovatno zbog toga smo prinuđeni u mnogim situacijama da se ograđujem od onoga što ona kaže i uradi – rekla je Tomić Gaković.

Predsednik Sindikata obrazovanja Gornji Milanovac, Vladimir Milisavljević tvrdi da su prekršene brojne odredbe.

S obzirom na kršenje zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, tražimo obaranje konkursa. Moramo da pozovemo inspekcijske službe i tražimo od njih poništenje, odmah potom školskom odboru ćemo dostaviti zahtev za analizu rada direktora, a od ministra prosvete ćemo zatražiti razrešenje direktora škole – rekao je Milisavljević.

On je naglasio da je direktor bio dužan da brani zakonitost u školi.

Odgovornost je nešto što je ozbiljan teret, onaj ko nema snage da drži taj teret na leđima, ko nema snage da bude odgovoran nema razloga da bude na tom mestu. Ne želimo da se izjednačiju kolege iz Prve osnovne sa direktorom koji loše radi – naveo je Milisavljević.

Direktorka OŠ “Kralj Aleksandar I”, Dragica Radišić, nedavno je izjavila da nikoga nije “izbacila na ulicu” i da svi zaposleni na određeno vreme imaju rešenja po zakonu.

Što se tiče konkursa i zapošljavanja u OŠ ‘Kralj Aleksandar I’, isti su raspisani nakon odobrenja Ministarstva prosvete koje je dato školama na teritoriji cele Srbije, ne samo našoj školi – zaključila je Radišić.

Izvor: MNA

Prethodni članakI paviljon psihijatrije čačanske bolnice postaje kovid odeljenje
Sledeći članakNemanja Trnavac povodom 30 godina postojanja SPS: Nikada nismo izdali državni interes

2 KOMENTARA

  1. Nista novo kod nas, zelim da ispunite svoje obaveze kao sindikat i da znate da imate podrsku vecine stanovnika, oni drugi isto znaju da ste u pravu samo se plase!

  2. A vi ste svi tu kao pošteno došli. Ma daj, ne poznajem nikog ko je pošteno došao do posla na budžetu. Šio mi ga Đuro

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here