Sindikat lekara i farmaceuta Srbije od Lončara traži da zdravstveni radnici budu nagrađeni

3
462

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kojem traže da se nagradi trud zdravstvenih radnika Srbije tokom epidemije koronavirusa.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

U vreme proglašenja pandemije COVID 19, u više navrata je istaknuta uloga i žrtva svih medicinskih radnika, koji su podneli teret iste. Molimo Vas ovom prilikom da dole navedene radnike vrednujete, uvažite i nagradite njihov trud i gubitke.

Molimo Vas da adekvatno istaknete posebno ove kategorije:

1. Zaposlene na Infektivnim odeljenjima, koji su u vreme epidemije na svojim radnim mestima realno provodili mnogo više vremena – dežurstava i smena. Tačnije, radili su onoliko koliko je bilo potrebno.

2. Zaposlene koji su radili u COVID bolnicama, COVID prijemnim ambulantama i COVID odeljenjima – koji nisu zaposleni na tim odeljenjima, a bili su raspoređeni na ista i radili u uslovima povećanog rizika i u otežanim uslovima rada.

3. Zaposlene koji su oboleli od COVID 19 infekcije i zaposlene koji su, ne svojom voljom, morali da budu u samoizolaciji ili izolaziji – po, u tom trenutku, predloženim epidemiološkim merama, a bez potvrde inefkcije COVID 19.

4. Zaposlene koji su radili dežurstva i smene – svojih kolega koji su morali biti odsutni ili zbog potvrđene infekcije COVID 19 ili zbog naložene mere izolacije ili samoizolacije, pa su u tom periodu morali da provode mnogo više vremena na ranom mestu.

Mislimo da je minimum odgovornog ponašanja prema svim ovim zaposlenim zdravstvenim radnicima (gore navedenim) da se isplati za ono šta su i koliko su radili. Pri tom, apelujemo na Vas da u ovom postupku ne bude nepravilnosti i prebacivanja odgovornosti – opravdanja vezanih za PKU i Zakon o radu – koja slušamo godinama unazad.

Mislimo da je ovo prilika kada treba dokazati našu i vašu nesebičnu posvećenost primarnom cilju, a to je zdravlje i dobrobit celokupne naše populacije.

Unapred zahvalni, Vaš Sindikat lekara i farmaceuta Srbije

Prethodni članakKrivična prijava protiv Boška Obradovića zbog napada na Rističevića
Sledeći članakDimitrijević i Roganović: Obradovićev protest protiv diktature svojstven velikim ljudima

3 KOMENTARA

  1. Naravno, prvo nagraditi sestre koje su dežurale, a i dalje dežuraju na vratima pri ulasku u dom zdravlja, što su maltretirale pacijente, urlale, dralese i nisu dozvoljavale da ljudi kojima treba terapija, koja je obavezna, dodju do lekara da kažu šta im treba. To će ,,kao,, one preneti doktoru a kada dodjete u apoteku vi nemate pola prepisane terapije. Treba ih posebno nagraditi za to što se igraju sa tudjim životom, bilo da su osobe mladje ili starije u pitanju. Neke ,,doživotne,, direktore u domovima zdravlja isto tako nagraditi iz razloga što ih nema na radnom mestu, jer su zauzeti radom u privatnim ordinacijama, i što ih uopšte ne zanima kako im se radno osoblje, u ovom slučaju pomenute sestre, ponašaju. Čistačice isto tako treba nagraditi jer su i one otvorile usta da urlaju na pacijente da ne ulaze, da se ne zaraze, a od njihove čistoće možete dobiti kugu a ne koronu. Iz svih tih razloga treba Lončar da ih nagradi, da se ne ogreši.

  2. Kad pre zaboraviste povišicu od 10%? Zar se to ne računa u nagradu, ili mislite da je problem sto su je dobili svi? Jel mala nagrada 10% i to trajno? Ne kazem da zdravstveni radnici ne zaslužuju i veću platu, ali jel poštenije sto ste na startu epidemije dobili svi trajno 10% ili da vam je jednokratno isplatio recimo jednu platu i to samo onima koje ste vi pobrojali? Budite realni?

  3. Smešno i žalosno koliko se ovaj da nazovemo strukovni sindikat folira,prvo je izgubio reprezentativnost niti moze da učestvuje u radu i izradi nekog akta ili zakona,predloge moze ovako preko medija da pise,a i sa ovim predlogom je zakasnio pijani Panić,odavno su drugi reprezentativni sindikati to uradili..

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here