Sindikat “Nezavisnost“: Na jesen oko milion nezaposlenih, potreban novi paket pomoći privredi

0
425

U Srbiji će na jesen biti oko milion nezaposlenih građana ako država ne nađe načina da pomogne privredi novim paketom finansijske i druge vrste pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa kovid-19, rekao je predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

Zoran Stojiljković

Socijalno-ekonomski savet (SES) traži da se u Srbiji što pre formira nova vlada i razgovara o dodatnoj podršci najugroženijim firmama jer će se bez toga nezaposlenima od pola miliona pridružiti i više od 200.000 radnika koji će ostati bez posla i oko 100.000 povratnika iz inostranstva – rekao je Stojiljković koji do proleća 2020. godine predsedava SES-om.

Dodao je da prvi paket pomoći privredi od pet milijardi evra nije dovoljan i nije bio selektivan, pa su novac ili olakšice dobili i oni kojima nije bilo neophodno.

Stojiljković je rekao da je država trebalo da pruži novčanu pomoć firmama čija je proizvodnja pala 15-20 odsto, a ne svima.

I druge zemlje su posle paketa pomoći za prva tri meseca krize nastavile da daju podršku privredi – rekao je Stojiljković.

SES traži od države, prema njegovim rečima, novu podršku kompanijama po ugledu na te zemlje koje su nastavile da pomažu privredu novim ciklusom od još tri meseca.

Znam da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da država više nema para za pomoć privredi i da nije vreme komunizma, ali nisam znao da je Amerika koja pomaže privredu komunistička zemlja – rekao je Stojiljković.

On je rekao da „ova kriza traži drugačije mere i da niko ne govori o sidru kojim bi se zaduženje države ograničilo na 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada Srbije trebalo bi, kako je rekao, rebalansom budžeta da poveća investicije u infrastrukturu jer stranih neće biti, a istovremeno da preispita dosadašnje planove o ulaganjima.

Stojiljković je ocenio da moraju da se, pre svega, preispitaju planovi o „podizanju jarbola i gradnji fudbalskih stadiona“.

Istakao je da sada u Srbiji „nema institucionalizovanog dijaloga o pravcima razvoja zemlje, jer je parlament bez opozicije, a socijalni dijalog je marginalizovan“.

Izvor: Beta

Prethodni članakNe smanjuje se priliv na kovid odeljenjima, čak 13 pacijenata na respiratoru
Sledeći članakMilanovčanin preminuo od korone u kragujevačkom Kliničkom centru

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here