Školska godina počinje štrajkom Unije sindikata prosvetnih radnika, traže 20 odsto veću platu

14
989

Nova školska godina počinje štrajkom članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, saznaje Danas.

Potpredsednik Unije Zvonimir Jović potvrdio je za naš list da će štrajk biti održan 1. septembra i da će sutra biti saopšteni štrajkački zahtevi. Više detalja nije želeo da iznosi.

Odluka o štrajku doneta je na današnjoj sednici Glavnog odbora Unije. Jedan od članova Glavnog odbora rekao je Danasu da je za 1. septembar planiran štrajk u zakonskim okvirima, sa skraćenim časovima na po 30 minuta i održavanje protesta u više gradova širom Srbije.

Što se tiče zahteva ovog sindikata naš sagovornik kaže da će tražiti povećanje plata u prosveti za 20 odsto, da se koriguje stručno uputstvo o formiranju odeljenja u delu koji se tiče kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i da broj učenika u odeljenju ne prelazi 24, što je Unija tražila i ranije.

O pogubnom zakonskom rešenju koje predvidja da se kombinovana odeljenja mogu organizovati i u višim razredima osnovne škole rukovodstvo Unije je govorilo više puta, upozoravajući da će to dovesti do zatvaranja malih škola.

Izvor: Danas

Prethodni članakTodorović: Nekoliko razloga zbog kojih sam ostao u Borcu
Sledeći članakUskoro optužnica protiv trostrukog ubice iz Čačka

14 KOMENTARA

 1. Tuzno je kada covek mora da napusti svoj poziv kom je ceo zivot bio posvecen, ali je zbog u utrasnjeg integriteta nedopustivo prihvatiti da najgori djaci tih prosvetnih radnika koji rade neke poslove bez potrebnih kvalifikacija imaju na pocetku karijere vece plate nego njihovi nastavnici koji 20-30 godina uce decu. Medjutim, to zakon trzista (ponuda i potraznja) omogucava i to je potpuno legitimno.
  Zato Unija sindikata prosvetnih radnika treba da organizuje prosvetnim radnicima obuke koje ce im pruziti bolje sanse na trzistu rada, gde bi mogli da se prekvalifikuju i drze recimo online privatnu nastavu u sopstvenoj reziji od koje ce dobro zaradjivati. Kada zbog toga recimo vecina nastavnika stranih jezika napusti svoje poslove u skoli – trziste rada ce samo regulisati njihove zarade u buduce. Ovako dok su lako zamenljivi – nikad nece primati dostojanstvenu platu za ono sto rade, bez obzira na strajk i sve ostalo. Uvek ce nailaziti na komentare kao sto su ovde napisani, da je problem do njih.

 2. Ja bi im oduzeo i ova dosadašnja povećanja koja su dobili! Jer kad im se povećala plata, kvalitet njihovog rada nije ni 2% bolji, čak suprotno. Isto bi bilo i kad bi im povećali plate i 100%. Jednostavno to su uglavnom ljudi koji su navikli da ne rade u školi, već da se odmaraju, kako bi svezi posle držali privatne časove

 3. E moj Jovane. Ja u porodici imam 7 unučadi. Svi školarci. Batalismo se plaćajući privatne časove dok ovi neradnici malo, malo pa štrajkuju. A tebe sram da bude za komentar. Predlažem da i dede, babe, mame, tate počnu da štrajkuju. Doduše roditelji nemaju vremena jer moraju da rade da bi odškolovali decu. Sramota.

 4. Vazda bilo, bar bi tako trebalo da prema radu, učinku bude i plata. Znači ovim“prosvetarima“ treba isplatiti minimalac. Jer su nam deca sve lošija, sve manje znaju i, kao prosvetari, sve bahatiji. Eto tako ja mislim.

 5. Ne lupetajte. Preko raspusta niko ne bi obratio pažnju ovako će morati. Ako su profetari loši to je opet kriva država jer nije zaposlila bolje a bolji nisu hteli da rade za tako male pare…. Jednom rečju rasulo od države.prosvetari imaju kriminalno male plate od kojih ne mogu da žive pristojno. Tim nepoštovanjem prema nastavnicima šaljete poruku deci da ne uče i da ne slušaju u školi…

  • Ne lupetaj ti. Mogli su celo leto da odu u Beograd, blokiraju vladu, štrajkuju gladju, šetaju bulevarima. Ali ne, leto je da se ide na more, Zlatibor, kace slike na drustvene mreže, a sad kad valja iskoristiti neki jeftini aranžman u septembru, sad može štrajk, a deca će im to svakako platiti kroz privatne časove

 6. Da li neko od tih „nazovi prosvetnih radnika“ misli na ucenike?Pa deca su toliko uskracena za vreme Kovida,pa im sada treba jos i strajk pa da im znanje bude nikakvo.Dosta vise sram vas bilo

 7. Ko se sve naziva prosvetni radnik i ko nam vaspitava i uči decu nije ni čudo što izrastaju u ono što postaju. Kakav oni primer daju. Pa oni su za 5 meseci aktivnog rada u toku godine više na štrajkovima na ulici nego na predavanjima odnosno na ulici. A učenici, studenti? Sutra će nekom od njih pasti na pamet da zapreči ulicu zato što mu se ne sviđa zadatakili ocena. Zato ako u ovim potestima učestvuje neki aktivni nastavnik, profesor taj meni više u školu, fakultet privirio ne bi. Mnogo su se probahatili i pobezobrazili. Morabim sse stati na put.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here