Spremni testovi za polaganje male mature

0
237
Foto: Arhivski snimak

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremljeni su i odštampani testovi za polaganje male mature iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovanog testa.

Polaganje je zakazano za 27, 28. i 29. jun.

Sve je spremno. Mi smo ovaj veliki posao, na pripremi završnog ispita za male maturante pokrenuli još tokom prošle jeseni i tokom celog proleća radili, tako da su testovi pripremljeni i odštampani, a u ovom trenutku spremamo takozvanu rezervu ukoliko bude potrbe za njom. Ako je ne iskoristimo sada, iskoristićemo je sledeće godine za probni ispit – rekao je za Tanjug direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

On je naglasio da je struktura zadataka i testova ista kao i ranijih godina.

Zadaci su rađeni po obrazovnim standardima. Odnos otvorenih i zatvorenih pitanja je takođe sličan. Deca o tome ne treba da brinu, kao ni roditelji. Prošle godine smo imali dva ili tri otvorena pitanja po testu, tako će biti i ove godine, ali to ne menja stvar. Previše se priča o zatvaranju zadataka. Zatvaranjem zadataka može i da se oteža i olakša završni ispit. Naš cilj je da test ima standardnu težinu, da i ova generacija na pravi način pokaže znanje i da taj test služi osim sertifikacije završetka osnovne škole, kao prava i korektna selekcija i rangiranje cele generacije, da bi svako dobio najbolju školu – rekao je Ranđelović.

On je predočio da ukoliko dođe do dojave o bombi prilikom polaganja mature, resorno Ministarstvo će raditi taj deo posla.

Ali smo mi spremni sa naše strane. Nadajmo se da do toga neće doći i da će ljudi koji se bave takvim stvarima imati obzira prema ovoj generaciji osmaka. Njima je ovo jako bitan trenutak u životu. Apelujemo na sve da pustimo naše osmake da odrade ispit na pravi način – rekao je Ranđelović.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPromocija edicije “Srbija i Balkan“ i otvaranje izložbe Slikarske radionice za odrasle u Domu kulture
Sledeći članakBudući inženjeri Vojske Srbije na stručnoj obuci u Tehničkom remontnom zavodu Čačak

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here