Šta sve očekuje roditelje kod prelaska deteta iz vrtića u školu

0
285

Polazak deteta u prvi razred je za svakog roditelja jedan od najdražih momenata u odrastanju njihovih mališana. To je velika promena i u životu najmlađih, kada iz sveta bezbrižnosti odlaze u svet u kome dobijaju nove obaveze i mnoge stvari počinju da zavise od njihovog truda i zalaganja. Ovaj stepenik na putu odrastanja donosi mnogo briga i samim roditeljima, posebno ukoliko prvi put imaju školarca u kući i još uvek ne znaju sa čime će se susresti. Ukoliko vaše dete ove godine polazi u prvi razred, u narednim pasusima pročitajte šta sve možete da očekujete pre 1. septembra, ali i u prvim mesecima školovanja vašeg deteta.

Pripremite se za troškove

Sigurno ste već u glavi kalkulisali koliko vam je novca potrebno za đaka prvaka, ali verujte da će uvek biti potrebno više od onoga što ste izdvojili. Pre svega, treba nabaviti školski pribor, dakle sveske, blok, bojice, olovke, flomastere, lenjire, kvalitetnu đačku torbu, a zatim i udžbenike. Pored navedenih troškova, ne zaboravite da deca u tom uzrastu jako brzo rastu i da ćete verovatno morati da kupujete kompletno novu garderobu i obuću, a tu je i oprema za fizičko koju će dete morati da nosi sa sobom.

Udžbenici su priča za sebe i troškovi za ovo neophodno nastavno sredstvo su zaista ogromni. Nedavno smo radili istraživanje u kojem smo nasumično izabrali osnovne škole iz tri različita kraja Srbije, koje koriste udžbenike različitih izdavača i došli do zaključka da udžbenici za prvi razred koštaju u proseku oko 7.000 dinara.

Kada ste od detetove buduće škole nabavili spisak potrebnih udžbenika, možete da počnete sa nabavkom, kako ne biste čekali 1. septembar i morali odjednom da izdvojite veliku količinu novca. Nekada su se udžbenici za prvake naručivali u predškolskim ustanovama ili kupovali po knjižarama, a sada, u eri interneta, nema potrebe za time, kada možete da uštedite vreme i potrebne knjige za školu poručite sa neke od onlajn knjižara, kao što je na primer Korisna knjiga. Osim toga što će vam knjige stići na kućnu adresu, nudi besplatnu dostavu ukoliko porudžbina pređe tri hiljade dinara a izabrali ste dostavu poštom.

Sav taj teret

Verovatno ste ranije imali priliku da čujete kako se drugi roditelji žale da je torba njihovog prvaka previše teška i da oni moraju da je nose kada prate dete u školu. Školska torba je obično teška od 4.5 do 6.5 kilograma i priznaćete da je to zaista veliki teret za tako mala leđa. Sva sreća, postoje razna rešenja koja će sačuvati kičmu vašeg mališana. Poslednjih godina su sve popularnije torbe sa točkićima, koje se vuku, a neke škole su obezbedile duple komplete knjiga koji ostaju u školi, dok dete ima svoje udžbenike kod kuće i nosi samo potrebne stvari kao što su radni listovi, sveske i potreban pribor za pisanje i crtanje. Ukoliko niste pronašli torbu sa točkićima, a škola nema u ponudi duple komplete udžbenika, pokušajte da razgovarate sa učiteljicom o tome šta deca tog dana stvarno treba da ponesu sa sobom, a svog prvaka naučite kako da pravilno složi stvari koje nosi, kako bi mu torba bila prijatnija za leđa.

Suočavanje sa dodatnim obavezama

Vama je jasno da polazak u prvi razred osnovne škole donosi veliki broj obaveza, ali vašem detetu možda i nije. Iako je u vrtiću ponekad dobijalo domaći zadatak, dete je to više videlo kao igru i nešto što nije obavezno, a dolazak kući iz vrtića je bio bezbrižan i značio je jedno: nastavak igre i druženja. Kada krene u školu, prvi šok za dete je saznanje da će morati mirno da sedi na stolici tokom celog časa i da sluša šta učiteljica govori. Posle škole sačekaće ga nove obaveze i saznanje da neće moći baš sve vreme da se igra tokom radne nedelje. Naravno, školski program za prvake je zamišljen tako da se detetu postepeno zadaju nove obaveze, ali mali sedmogodišnjak će itekako osetiti promenu i to je ono na šta i roditelji treba da se naviknu.

Naoružajte se strpljenjem

Kao što smo pomenuli u pasusu iznad, detetu će biti potrebno određeno vreme da se navikne na nove obaveze koje će biti svakodnevne. Često će negodovati i pokušaće da izbegnu domaći zadatak, ili će ga uraditi na brzinu, kako bi što pre mogli da idu da se igraju. Nažalost, mnogi roditelji brzo izgube strpljenje i viču na decu i time im stvore još veću odbojnost prema učenju. Pokušajte na miran način da im objasnite da su to obaveze koje ih uvode u svet odraslih. Takođe, pokušajte u slobodno vreme da razgovarate sa njima o lekcijama koje su učili, ali na zanimljiv način, uz neke anegdote i zanimljivosti, kako biste ih zainteresovali za temu koju u tom trenutku obrađuju. Radite zajedničke zanimljive projekte, seckajte, lepite, igrajte se kockicama i u to sve uključite crtice iz lekcije. Matematika može da se razume i kroz igranje kockama, a Svet oko nas će biti zanimjiviji sa bojenjem i crtanjem. Dete će na ovaj način nesvesno savladavati gradivo i biće mu neuporedivo lakše da razume ono što je učilo u školi. Sigurni smo da ćete na taj način olakšati njima, a i sebi i da će se stvarati manje nervoze.

Problemi vršnjačkog nasilja

Iako je polazak u školu lep i pružiće detetu mnoge lepe trenutke, tu su nažalost prisutne i neke ne baš toliko lepe stvari, kao što je vršnjačko nasilje. Imajte u vidu da razred vašeg deteta nije sastavljen od dece sa kojima je išlo u vrtić i sa kojima je već izgradilo odnose. U školi će upoznati novu decu, različitog vaspitanja, a kako svi oni zajedno prolaze kroz određene promene zbog polaska u školu i promene okruženja, taj stres će se na različitu decu različito odraziti i može da se desi da neka od njih budu nasilna. Svi ti problemi su rešivi i potrebno je da razgovarate sa svojim detetom i stavite mu do znanja da niko ne sme da ga maltretira, ali i da ono mora lepo da se ophodi prema drugarima iz škole. Takođe, razgovarajte i sa učiteljima i drugim roditeljima i zajedno pronađite najbolje rešenje ukoliko dođe do nekih nemilih situacija.

PR TEKST

Prethodni članakAleksa i Boris Mosurović, nove nade čačanskog i srpskog rukometa
Sledeći članakČačak deo programa “Zajednici zajedno“: Podrška povećanju nataliteta i očuvanju reproduktivnog zdravlja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here