Stiglo 7.300 doza vakcine za grip, vakcinacija kreće prvog dana oktobra

0
240

ČAČAK – U Moravički okrug stiglo je 7.300 doza četvorovalentne vakcine za sezonski grip, koje će tokom dana biti distribuirane po svim ambulantama u sve četiri opštine.

Foto: MNA/Miloš Lukić

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje u Čačku Aksentije Tošić izjavio je agenciji MNA da će vakcinacija građana početi sutra.

Prioritet pri vakcinaciji imaju osobe koje su starije od 65 godina, imaju hronična oboljenja bilo respiratorna, kardiovaskularna, bubrežna, kao i zdravstveni radnici – objasnio je Tošić.

Prema njegovim rečima, vakcina u sebi sadrži antigene, odnosno supstance koje će izazvati proizvodnju antitela kod vakcinisanih na dva tipa A i dva tipa B virusa gripa.

Onaj ko se vakciniše imaće antitela protiv četiri tipa virusa i računa se da će neki od tih tipova biti u cirkulaciji na ovim prostorima, odnosno u Srbiji i ovom delu Evrope. Može se dogodi da u cirkulaciji bude samo jedan virus, a mogu i sva četiri – naveo je Tošić.

Prema informacijama Svetske zdravstvene organizacije, na južnoj hemisferi ove godine nije bila povećana cirkulacija virusa gripa.

Nisu zabeležene velike epidemije što će reći da je korona virus preuzeo na neki način primat i da je aktivnost virusa gripa na južnoj hemisferi bila smanjena – istakao je Tošić.

Imajući u vidu da je prošle godine za vakcinacijom protiv sezonskog gripa vladala velika navala, Tošić ne isključuje tako nešto i ovog puta.

Dobili smo veću količinu vakcine nego prošle godine, a prošle smo dobili više nego pretprošle. Sve vakcine koje dobijemo mi utrošimo. Vakcinu mogu dobiti sve osobe starije od šest meseci, ali po uputu izabranog lekara, pedijatra ili ginekologa – zaključio je Tošić.

Izvor: MNA

Prethodni članakKovačević dobitnik priznanja “Kapetan Miša Anastasijević“
Sledeći članakKoncert gudačkog kvarteta “Habanera“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here