Svečana akademija na FTN: Fakultet koji školuje kadrove tražene na tržištu rada

3
567
Foto: Duško Radišić Lejča

ČAČAK – U prisustvu prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, pomoćnika ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijele Grujić, rektora Univerziteta u Kragujevcu Nenada Filipovića, predstavnika lokalne samouprave, privrede, dekana fakulteta, najboljih studenata u generaciji i drugih uvaženih gostiju, Fakultet tehničkih nauka juče je obeležio 46 godina postojanja i uspešnog rada. Na svečanoj akademiji, specijalno upriličenoj povodom Dana fakulteta, uručene su nagrade najboljim diplomiranim studenatima osnovnih akademskih i strukovnih studija.

Izrazivši zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj akademiji povodom obeležavanja 46. godina postojanja Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je istakao da naša zemlja ima izgrađen Nacionalni model dualnog obrazovanja i da je dualno obrazovanje postalo jedna ozbiljna platforma, koja učenicima, a od ove školske godine i studentima, pruža kompetencije koje su im potrebne i koje mladim ljudima omaogućavaju bolju zapošljivost.

Postojanje visokog obrazovanja u Čačku je svih ovih godina u velikoj meri doprinosilo razvoju industrije i zbog toga dugujemo zahvalnost svim profesorima što su svojim predanim radom obezbedili kontinuitet u obrazovanju, držeći, iz generacije u generaciju, reputaciju vrlo uspešnog fakuteta. Takođe, ono što je aktuelno u 21. veku – to je svakako naš nacionalni model dualnog obrazovanja koji se u Srbiji primenjuje šest-sedam godina. Ovde imamo novi studijski program dualnog visokog obrazovanja Odevno inženjerstvo i modni dizajn. Od ove akademske godine, širom Srbije imamo još 26 takvih smerova na tri fakulteta i svim akademijama strukovnih studija. Želimo da stvorimo jaku uzročno – posledičnu vezu između potreba privrede i obrazovnog sistema. Ovde je, zahvaljujući privredi – renomiranim kompanijama i uz pomoć Gradske uprave, obezbeđen profil koji će biti u funkciji pomoći tekstilnoj industriji – naglasio je Ružić i dodao da je to, pre svega, značajno za studente kojih na ovom smeru trenutno ima 20, koji će tokom svojih studija, pored teorijskih, sticati i veoma značajne veštine i kompetencije, razvijati svoje afinitete i talente, što će im omogućiti da brže i lakše dođu do posla.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović je naglasio da je FTN u Čačku izuzetno napredovao spajanjem sa Visokom školom i da je zahvaljujući tome postao po broju studenata najveći fakultet Univerziteta u Kragujevcu.

Fakultet tehničkih nauka u Čačku školuje više profila koji su izuzetno traženi na tržištu rada, pre svega iz oblasti informacionih tehnologija, elektrotehnike, mehatronike, računarske tehnike, oblasti tehnologije i to je nešto što je danas sveprisutno na tržištu. Mislimo da će fakultet i dalje nastaviti da radi punim kapacitetom kao i do sada, posebno sada kada je došlo do ove integracije i Univerzitet u Kragujevcu će podržati sve inicijative i otvaranje novih studijskih programa – rekao je Filipović i dodao da FTN podržava informacione tehnologije, industriju 4.0, novi master program koji je napravljen na Univerzitetu u Kragujevcu, ali i da istovremeno prednjači po učešću na velikom broju međunarodnih naučnih projekata.

Obraćajući se prisutnim studentima, gradonačelnik Čačka Milun Todorović je istakao da je ponosan na prosvetni kadar ove čačanske visokoobrazovne ustanove koja uspeva da iznedri najbolje moguće kadrove, koji će kasnije biti zamajac privrednog razvoja Čačka.

Dualno obrazovanje uvedeno na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, zapravo je sinergija između privrednika u oblasti tekstilne industrije i ove visokoobrazovne ustanove i jedan je od najznačajnijih momenata za razvoj naše lokalne zajednice, pre svega u ekonomskom pogledu. Put nije bio lak, jer smo dualno obrazovanje prvo uveli u srednje škole, a zatim i na Fakultet, ali će se svi uloženi napori svakako isplatiti, što su prepoznali naši uticajni privrednici. Ovo je dobar pelcer i za ostale visokoobrazovne ustanove. Grad Čačak je uvek tu, uz svoje studente, što smo dokazali mnogim primerima. Za njih smo otvorili Startap centar, a otišli smo i korak dalje i osnovali, na ponos svih nas, Naučno tehnološki park, jedan od četiri u Republici Srbiji – naglasio je Todorović.

Dekan FTN prof. dr Danijela Milošević je istakla da ova čačanska visokoobrazovna ustanova nastavlja svoju misiju osavremenjavanja studijskih programa i unapređenja uslova za rad studenata i profesora, uz nastojanje da zadrži svoju prepoznatljivost. Kako je navela, Fakultet realizuje nastavne i naučne aktivnosti, inovira postojeće studijske programe u skladu sa novom Strategijom razvoja obrazovanja u Republici Srbiji, Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja RS i Strategijom razvoja veštačke inteligencije za period do 2025. godine. Kao visokoobrazovna ustanova koja brzo reaguje na potrebe privrede u oblasti obrazovanja novih kadrova, Fakultet je među prvima u Srbiji akreditovao studijski program osnovnih strukovnih studija Odevno inženjerstvo i dizajn po dualnom modelu studija.

Tačno pre godinu dana se pojavila inicijativa privrednika za obrazovanjem kadrova za modnu i odevnu industriju u Moravičkom okrugu. Uz podršku lokalne samouprave i Ministarstva prosvete, akreditovan je studijski program strukovnih studija Odevno inženjerstvo i dizajn po dualnom modelu za 40 studenata. Prva grneracija već pohađa nastavu. Cilj uvođenja studiranja po dualnom modelu obezbediće mladima učenje kroz rad u kompanijama, sticanje savremenih veština. Privreda će na ovaj način za budućnost obezbediti ne samo održivost, već i inovativnost u okviru svojih razvojnih planova. Pored ovog studijskog programa, u postupku akreditacije je i master studijski program iz informacionih tehnologija po dualnom modelu studija, a razvijćemo i nove programe. Visoka zapošljivost i konkurentnost studenata su primarni ciljevi Fakulteta – istakla je prof, dr Milošević, dekan FTN-a.

Fakultet realizuje nastavu kroz 24 akreditovana studijska programa na tri nivoa akademskih i dva nivoa strukovnih studija.

U školskoj 2020/2021. godini, na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi diplome je steklo ukuno 365 studenata na prvom i drugom nivou akademskih i strukovnih studija. Na svečanosti su nagrađeni najbolji diplomirani studenti osnovnih studija. Najbolji diplomac i student generacije je Vanja Stepanoski, sada diplomirani inženjer informacionih tehnologija, koji je u toku studija ostvario prosečnu ocenu 9,76.

Fakultet tehničkih nauka trenutno ima 1.900 studenata.

Izvor: FTN

Prethodni članakGodinu dana od smrti patrijarha Irineja
Sledeći članakSa analize stigli rezultati 401 uzorka iz Moravičkog okruga, u Čačku najpovoljnija situacija

3 KOMENTARA

    • Gde bas Djekica nadje? Pa tek danas se diplome na ftn stancuju, u doba koje pominjes trebalo je dobro zagrejati stolicu da se polozi oet, matis i jos neki uslovni sa druge i trece.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here