Tehnički pregledi ipak bez promene, primena novog pravilnika odložena za dve godine

0
101

Od danas je trebalo da važe novi oštriji propisi prilikom tehničkog pregleda za registraciju vozila, kao što su merenje ovalnosti diskova i neophodnost postojanje katalizatora, ali je njihova primena odložena za dve godine, do jula 2025, pa će do tada na snazi i dalje biti Pravilnik o tehničkom pregledu vozila od 5. jula 2021.

Kako je ranije saopšteno, primena novih rigoroznijih pravila za tehnički pregled, koja je bila planirana od 5. jula je odložena, jer je procenjeno da čak četvrtina vozila u Srbiji ne bi prošla tehnički pregled zbog neadekvatne ovalnosti diskova.

Ovalnost diskova će se i dalje meriti na tehničkom pregledu, ali rezultat merenja neće uticati na tehničku ispravnost vozila i na mogućnost registracije.

Kada je reč o katalizatorima, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. i koja nemaju katalizator, takođe će moći da prođu tehnički pregled.

Na tehničkom pregledu, u naredne dve godine, kao i do sada proveravaće se validnost dokumentacije vlasnika vozila, a podaci iz saobraćajne dozvole moraju biti u skladu sa podacima o vozilu, od osnovnih podataka o modelu, pa sve do broja sedišta, boje i težine.

Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je na snazi, propisano je i da svako vozilo mora da ima rezervni točak, reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, sajlu ili uže za vuču, kao i komplet prve pomoći.

Tehnička ispravnost podrazumeva i da svi mehanizmi na vozilu moraju biti u potpunosti ispravni.

Važan je i spoljašnji pregled, jer se vozilo na tehničkom pregledu detaljno fotografiše.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakIzlile se rečice u čačanskom kraju, najkritičnije u Bresnici, Trnavi i Viljuši
Sledeći članakKancelarija za mlade Čačak na konferenciji “Ciljevi održivog razvoja“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here