Testiranje novog formata Kembridžovih ispita za decu u školi stranih jezika “Blackbird“

0
531

ČAČAK – Na početku treće decenije 21. veka svedoci smo brzih promena u formatu obrazovanja. Ove promene će bez sumnje imati dalekosežni uticaj na sadašnje generacije dece i mladih. Aktivno praćenje i blagovremeno uključivanje u aktuelne globalne trendove je ključni preduslov uspešnog napretka u učenju engleskog kao stranog jezika.

Grupa od trideset učenika škole “Blackbird“ će u petak 11. marta učestvovati u probnom testiranju Computer-based Young Learners Starters pre A1 . Ovim projektom, jezička škola Blackbird se uključuje u prvi ciklus ove vrste testiranja ne samo u našoj zemlji, već i bilo gde u svetu.

Događaj je od posebne važnosti, ne samo za našu školu, ne samo za Kembridžove ispite, već mnogo šire gledano – podvlači profesor Ljubomir Vasojević i obrazlaže:

Ovo će biti važno za učenje stranih jezika i samo testiranje u budućnosti. U minule dve godine dogodile su se krupne promene u pohađanju nastave. Svesni smo da se prešlo na online nastavu koja će biti zastupljena i u budućnosti. Takođe, promenjen je i način komunikacije u svim oblastima života.

Cambrdige University Press & Assessment (CUP&A) je vodeći svetski autoritet u oblasti učenja i sertifikacije znanja engleskog kao stranog jezika. Tokom protekle dve godine, ova organizacija je intenzivirala izradu nastavnih materijala nove generacije, kao i rad na onlajn testovima za mnoge od prestižnih sertifikata.

U petak 11. marta, u našoj školi, održava se jedno probno testiranje, uz pomoć računara. Najmlađi polaznici, uzrasta osam i devet godina, koji se kvalifikuju za međunarodne ispite, polagaće dvojni ispit na nivou pre A1. Polagaće test tradicionalnog formata i test uz pomoć kompijutera, novog formata. Rezultati će se potom koristiti u pilot projektu u cilju popularizacije online testiranja. Kembridžove ispite, koji su prisutni više od stotinu godina, karakteriše bezbednost i pouzdanost sertifikata. Kod kanditata je prisutna zaštita testova, polaganja i diploma je apsolutno validna. Online testiranje mora da se maksimalno osigura i najveći izazov je zaštititi samo testiranje preko računara – dodaje Vasojević.

Projekat se realizuje u saradnji sa ispitnim centrom Excalibur iz Novog Sada. Ispitni centar Excalibur je znatno doprineo popularizaciji Cambridge ispita u našem gradu. Pored visokih standarda kvaliteta koje ovaj centar sprovodi, Excalibur se aktivno uključuje u veliki broj inicijativa za popularizaciju međunarodnih standarda u učenju. Jedna od ovakvih inicjativa koju smo zajednički sproveli proteklih godina rezultirala je i posebnim priznanjem ’Speical Educational Impact’ koju Cambridge University Press & Assessment dodeljuje za posebne rezultate u obrazovanju.

Jezička škola “Blackbird“ sa zadovoljstvom i ponosom učestvuje u ovom programu koji predstavlja jednu od najvećih prekretnica u više sto godina dugoj istoriji Kembridž ispita. Naši polaznici će ovim projektom doprineti izradi budućih generacija međunarodnih testova koje na godišnjem nivou polaže više od pet miliona kandidata u celom svetu, pri čemu takođe nastavljamo jednu od najvažnijih tradicija škole kada su u pitanju međunarodni standardi kvaliteta nastave stranih jezika – rekao je Vasojević.

Kembridžovi ispiti postoje više od jednog veka i diplome Kembridžovih ispita danas priznaje više od 25.000 institucija, kompanija i organizacija širom sveta. Milioni kandidata polažu ove ispite i koriste sertifikate za studije i zapošljavanje. Tokom svih ovih decenija, ispiti univerziteta u Kembridžu su uspeli da apsolutno sačuvaju integritet – ni jednom u dosadašnjoj istoriji ispita ni jedna jedina diploma nije kompromitovana, što dovoljno govori o besprekornoj organizaciji i visokim standardima kvaliteta.

Prelaskom na onlajn režim, za koji se očekuje da će u perspektivi u potpunosti zameniti tradicionalni način administracije ispita, logično je da Cambridge University Press & Assessment preduzimaju sve moguće predostrožnosti da ovaj sistem sačuvaju od svih potencijalnih zloupotreba.

Sve veći broj mladih donosi odluku da svoje znanje adekvatno sertifikuje kroz prestižni i pouzdani sertifikat. Prvi izbor je Kembridžova diploma jer je Kembridž jedan odosnivača zajedničkog okvira i standarda na tlu Starog kontinenta. U budućnosti ovi standardi će biti sve prisutniji, a nama kao školi je bitno da uvek budemo na izvoru informacija. Mi smo mala škola koja sarađuje sa velikim, globalnim, organizacijama, ali ova saradnja upravo pokazuje da se uspeh postiže dobrom saradnjom sa bazom. Projekat je dobar za školu, ali i same polazneke jer podižemo lestvicu u kvaltetu same nastave – zaključuje Lubomir Vasojević.

Jezička škola Blackbird i ispitni centar Excalibur ovom inicijativom nastavljaju i važnu nacionalnu i lokalnu tradiciju, gde naši najmlađi polaznici ostvaruju rezultate koji su u rangu najboljih na međunarodnom nivou.

Izvor: Kablarnet.rs

Prethodni članakNajnovije istraživanje “Faktor plusa“: Naprednjaci preko 50%, iznad cenzusa još šest lista
Sledeći članakPavle Petrović: Vlada bi trebalo da odustane od mere 100+100 evra za mlade i da se pripremi za krizu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here