“Teže nego u vreme korone, moguć moratorijum na otplatu kredita“

1
1333

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da je situacija u Srbiji zbog inflacije teža nego što je bila u vreme korone.

Iz tog razloga, kako kaže, moguće je da se ponovi scenario od pre dve godine kada je Narodna banka Srbije zbog korona virusa proglasila moratorijum za otplatu kredita, prenosi K1.

To bi možda u jednom trenutku bilo privremeno rešenje, a trajno će se naći kada se suzbiju problemi koji su doveli do nastanka inflacije. Kada inflacija krene, teško se zaustavlja sve dok se ne otklone uzroci koji su do nje doveli, a to je malo teže – poručuje Dugalić.

On navodi da je ono što NBS može da uradi je da smanji količine novca u opticaju i smanji tražnju, ali i dodaje da je to „pogrešan lek za bolest koju imamo“.

Pravi lek je da dođe do normalizacije u snabdevanju strujom, naftom i gasom – dodaje on.

Oni koji vladaju svetom smatraju da je veća opasnost od inflacije nego od recesije u koju će ući svetska ekonomija, tvrdi profesor.

Recesija se rešava, ali kada inflacija krene to je spirala i nju je teško zaustaviti. Kretanje inflacije u našoj zemlji uvek podstakne velika ponuda novca, odnosno ekspanzivna monetarna politika, a mi to nismo imali. U ovom slučaju to je loša konkurencija. Proizvođači hrane zloupotrebljavaju ovu situaciju i povećavaju cenu svojih proizvoda koristeći ove okolnosti koje imamo i to onda povećava i opšti nivo cena na tržištu – navodi Dugalić.

Izvor: K1

Prethodni članakPred čačanskom publikom novi domaći triler i avanturistički blokbaster
Sledeći članakTeška nezgoda na auto-putu “Miloš Veliki“, povređene dve osobe

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here