Tim Kancelarije za mlade osvojio nagradu od 1.000 evra za projekat “Zelena učionica“ (FOTO)

4
419

ČAČAK – Prošlog vikenda organizovano je takmičenje „OBoost hackathon“ sa temom „Inovativnim rešenjima do unapređenja sadržaja Ovčar Banje“ u Naučno – tehnološkom parku.

Tim Kancelarije za mlade Čačak „KZM eko pčelice“ prijavio se na ovo takmičenje i izabrao oblast zelenih rešenja. Tim su činile Marjana Petronijević, koordinatorka KZM, i aktivistkinje Anđela Joknić, Sara Milosavljević, Tijana Vučetić i Ivana Tutunović.

Za 24 časa koliko smo imale na raspolaganju za rad na našoj ideji osmislile smo projekat “Zelena učionica“. Kao problem smo prepoznale nedovoljno ekološko znanje i kulturu kod ljudi, a kao rešenje problema vidimo edukaciju. Ciljna grupa našeg projekta su deca prvog razreda osnovnih škola, jer verujemo da se u ovom uzrastu najlakše usvajaju znanja i navike koje će se primenjivati. Kao što znamo deca naučeno prenose roditeljima, pa bismo na ovaj način imali uticaj i na njih. U planu nam je da naučimo đake prvake kako se pravilno reciklira, koliki je značaj reciklaže, šta time sve možemo sačuvati, a da uz to mogu i zaraditi. Želimo da ih naučimo koliko je važno da čuvaju i ne zagađuju životnu okolinu, a sve to na kreativan način, kroz primere i druženje u prirodi – rekle su učesnice projekta.

Jedna od aktivnosti koju su promovisale “KZM eko pčelice“ je “Ploging“.

On podrazumeva fizičku aktivnost, odnosno trčanje uz istovremeno prikupljanje smeća, čime bismo na zabavan način čistili deo po deo naše Ovčar Banje. Podizanje ekološke svesti jedno je od najvažnijih zadataka današnjice, jer rezervnu planetu nemamo. Prepoznajući problem i iznoseći konkretno rešenje i unapređenje situacije, naš tim prepoznat je kao dobar i spreman da ideju pretvori u delo, za dobrobit svih – kažu ćlanice tima “KZM eko pčelice“.

Nagradu od 1.000 evra dodelilo je Udruženje poslovnih žena “Nadežda Petrović“ čija je predsednica, Vesna Baur, bila deo stručnog žirija ovog takmičenja.

Zahvaljujući ovoj nagradi obezbeđena je realizacija našeg projekta i edukacija dece iz našeg grada, ali mi se tu nećemo zaustaviti. Naredni korak nam je da deca iz beogradskih škola dođu i osete lepote Ovčar Banje, da iz našeg prirodnog dragulja ponesu lepe uspomene, nova znanja i zdrave navike obezbeđujući time njihov povratak tokom vremena čime utičemo i na razvoj turizma ovog dela Srbije. U narednom periodu očekuje nas rad na ovoj ideji i nadamo se da će ovaj projekat zaživeti i postati stalan sadržaj koji nudi Ovčar Banja – navode u Kancelariji za mlade Čačak.

Izvor: Morava info

Prethodni članakGradski čelnici položili vence na Spomenik četiri vere povodom Dana primirja
Sledeći članakKorona brojke u Čačku i Moravičkom okrugu povoljnije nego prethodnih dana

4 KOMENTARA

  1. Čudno, kako ljudi nemaju empatiju prema ovoj deci. Ja sam jutros na slici izbrojao 31 mladu osobu. Pitam da li su i komentatori videli istu sliku kad su videli samo Dačićevu,koju ja ne poznajem. Meni je drago sve što se objavi u vezi sa radom naše dece. Da su nam živa i zdrava.

    • Ona je svuda, gde se slika.
      Misle slikanjem da se nemetnu narodu, a narod ceni istinske borce za ljude, a ne karijeriste. Posle ovoga, nece je niko ni pominjati….

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here