Todorović: Novcem od prodaje parcela gradiće se Zdravstvena stanica u Ljubiću, opšti interes iznad pojedinačnog

29
1950

ČAČAK – Gradonačelnik Čačka Milun Todorović najavio je da će od novca koji se prodajom pet lokacija u javnoj svojini slije u gradsku kasu biti izgrađena Zdravstvena stanica u Ljubiću. On je istakao da će stanari Avenije 1 koji su protestovali zbog gradnje višespratnice na lokaciji gde se nalazi parking dobiti parking prostor za svoja vozila, doduše manji nego sadašnji.

Todorović je na konferenciji za novinare nakon sednice gradskog veća rekao da je planskim aktima određeno da na lokaciji sadašnjeg parkinga u Aveniji 1 bude kolektivno stanovanje. Kako Morava info saznaje, reč je o dokumentima koja su izrađena pre skoro 40 godina, tačnije 1982. godine.

Gradonačelnik je naveo da je pre više od dve godine urađena parcelacija tog prostora i rekao da će ta lokacija 3. decembra biti na javnoj prodaji, te da će onaj ko ponudi najveću cenu sklopiti ugovor sa gradom, isplatiti ugovorenu cenu i graditi stambenu zgradu.

Parcelacijom je predviđena jedna parcela gde će biti javni parking za stanare koji su davnih godina postali žitelji tog dela Čačka. Uvek smo raspoloženi da izgradimo javno parkiralište za te stanare, kao što smo to uradili na Ljubić keju i u drugim delovima grada. Tu imamo jedan manji prostor od 300 kvadrata koji je opredeljen za te namene, ali uz saglasnost stanara taj prostor možemo i da povećamo. Te zgrade su u postupku konverzije zemljišta, trenutno se vode na JKP “Gradac“. Veoma smo raspoloženi da razgovaramo sa stanovnicima tog dela grada da izgradimo javno parkiralište i da ono bude što je moguće veće – rekao je Todorović.

On je ponovio da Čačku nije potreban mrtav kapital i da grad, kako je naveo, mora da stvara novu vrednost.

Pored ovog novca koji će se u gradsku sliti od prodaje pet lokacija u gradu, očekuju se značajna sredstva i od naknade za uređenje zemljišta, kao i od poreza na imovinu. Novac od javnih nadmetanja uložićemo u izgradnju Zdravstvene stanicu u Ljubiću. Opšti interes mora biti iznad pojedinačnog, poštujući želju stanara da imaju parking za svoja vozila. Tadašnjim urbanističkim planovima i procedurama nije predviđeno da oni imaju parkirališta u okviru svojih parcela, kao ni podzemne etaže. Ali tu muku imamo svuda, na Ljubić keju, Aveniji, Alvadžinici, ali ćemo se truditi da prostore koji su gradski upriličimo u javna parkirališta koja neće biti u zonama naplate – istakao je gradonačelnik.

On se još jednom osvrnuo na prodaju pet lokacija u vlasništvu grada.

Mislim da je najpoštenije sve lokacije koje su decenijama slobodne, a kroz koje su nekada prolazili elektro, kanalizacioni ili vodovodni vodovi, pa smo ih izmeštali i u skladu sa planskim aktima uradili parcelaciju, oglasimo na javno nadmetanje i da grad prihoduje. To je naša politika i mislim da građani to prepoznaju. Naravno, za dve i po godine imaće na izborima ponovo priliku da ocene da li je ta naša vizija razvoja grada dobra ili ne, ali grad svakako mora se razvija. Sve one parcele koje su u javnoj svojini grada Čačka, naravno po usvojenim planskim aktima, i u budućnosti će biti prednet javnog nadmetanja – izjavio je Milun Todorović.

Podsetimo, nekoliko desetina stanara naselja Avenija 1 protestovalo je prošlog vikenda na parkingu ispred svojih zgrada. Oni negoduju zbog oglašavanja prodaje parcele koja se nalazi u neposrednoj blizini njihovih zgrada i delom zahvata parking. Nezadovoljni građani insistiraju da se pomenuta parcela izuzme od javne licitacije zakazane za 3. decembar.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMaja Stojanović Zmaja: Želimo da mladi ostaju u Čačku i da se vraćaju u svoj grad
Sledeći članakJuniori Borca demonstrirali silu na startu U-19 turnira ABA lige, protiv Mornara na +61 (FOTO)

29 KOMENTARA

 1. Milune, nezakonit kapital ulaganjem u legalni tok i investicije se naziva pranjem novca. Još jedan pokušaj da se opereš pred narodom. Možda prođe, ali pred sudovima neće. Od juče, zraci sunca slobode obasjavaju Čačak i Srbiju. Zvone ključevi od marice, gospodo sns. Nek izvinu gospoda..

 2. Naravno. Moraju da se uhlebe sve podobne vikend diplomice iz Cuprije i sa slicnih velikih skola. Trudile su se mlade, do poslednjeg atoma snage.

 3. Dosta više naklapanja, svadja, prepiranja. Kome smeta ovakav Čačak neka se vrati na djedovinu, ako je nije prodao da bi ovde živeo. I plus mudrovao kako treba graditi. Pa neka uživa. Srećan mu put i čist vazduh. A mi koji smo se ovde rodili, ovde odrasli, moramo da trpimo jer nemamo gde. I ne bunimo se. Navikli smo. Na gradski život. Kao u svim gradovima sveta. Pogledajte oko sebe. Izađite iz svojih prćija.

 4. Ako stavljate opši interes ispred pojedinačnog, onda manje kradite, kažnjavajte lopove koji kradu šljunak iz korita Morave i ostale koje ste do sad pokrivali. Eto para bez rasprodaje imovine grada, koju nije vaša očevina.

 5. Gle, gle koliko arhitekata, urbanista. Gde ste bili do sad? Spavali? A? Kad su svi spavali i vi ste sa njima. A sada se radi, gradi i probudili vas. Neka ste se probudili. Samo neka se radi. A Željko je posebna priča.

 6. Ovaj covek je bez sramote, nek objasni onda sta se radi sa 40 miliona evro koje ce proci kroz budjet ove godine?! Gde zavrsavaju te pare Milune !

 7. I preko Morave najmanje dva mosta…ne mora sve da ide preko keja. Veliko opterecenje..Most tacno preko Morave ka Prijevoru a drugi kod vodovoda …I na drugoj strani praviti Novi grad..
  Mi samo jednu ali vrednu reku imamo…Treba je urediti i sa druge strane…

 8. Samo izgradnja..Cacak zasluzuje da bude izgradjen ..Samo neka se gradi i ulepsava..
  Posle ce grad da sredi ulice ivicnjake kruzne tokove i pesacke prelaze…ofarbati lepo…Bice grad za primer a i jeste vec.

 9. Svi hoće da zive u velikom gradu ali da gledaju kroz prozor livade i šume. U svim gradovima u svetu su višespratnice, bulevari, guzva u saobraćaju, nedostatak parkinga, beton , zagađen vazduh i ostalo što prati urbani život. Kome se ne sviđa život u gradu ima Goliju, Javor, Jelicu ……pa neka ide i neka zivi u šumi, u blatu. Čačak je jedan od najvećih gradova u Srbiji i mora da se gradi i razvija. U 90% slučajeva izgrađene zgrade su ulepšale taj kraj. Napravljene su višespratnice umesto nekih straćara, uzerica, divljih parkinga, vrzine. One nove zgrade u Aveniji Lipa izmenile su izgled celog kraja koji je sad najlepši deo Čačka. Sad dezurni dušebrižnici brinu što neko pere pare kroz izgradnju stanova pa bolje da peru pare u Čačku nego u Beogradu i Zlatiboru. Gradska vlast pod hitno mora da završi bulevar vojvode Putnika i da uradi proširenje ulice dr Dagiša Mišović na 4 trake do Plave hale. Saobraćajna infrastruktura je osnova za razvoj grad, takođe pod hitno mora da izgradi par višespratnih garaza i otvorenih parkinga. Treba grad da razvučete prema Atenici, Trnavi, Konjevićima, bar je Čačak ravan ima mesta na sve strane.

  • Nikakav problem nije praviti zgrade, već je problem što vodovodna i kanalizaciona mreža ostaje ista kao i pre tih zgrada,niko ne razmišlja da treba i na tome raditi. Morava i kao i sve druge rečice i potoci zagadjeni, prljavi da nema dalje. To je problem broj 1.

 10. Ti koji su stanove dobili „dzabe“ su za te stanove radili kada si ti vukao serpicu po pesku i jeo p.g. Sve jo to narod debelo platio. I tebi ce doci neko u dvoriste i reci to je visak, uzimamo moze to da se proda. Mnogo ste pametni pa tako pricate. Stanovi se prodaju, ali kome? Posten covek koji radi za minimalnu zaradu sigurno nije kupac tih stanova. Jadan smo mi narod sa takvim ljudima kao sto si ti.

  • Stvar je u tome da je tvoj samo taj stan koji si dobi za džabe, ne i javni prostor oko zgrade kao ni parking. To je u vlasništvu grada. Ne možeš da odlučuješ o nečemu što nije tvoje prijatelju. Pored kuće u kojoj živim u 7. jula (V. Popovića) nikla je zgrada. Komšije prodale plac investitoru on napravio zgradu. Jel prekršen zakon? Nije. Jel zakon dobar? Nije. Ali ko te pita. U celoj Aveniji je predviđena gradnja višespratnica i ne možeš sad ti kad si dobio stan da kažeš – e više ne može da se gradi, ovde stajemo da bi meni bilo ugodno. Prijatno, svako dobro.

 11. Ako svaka nova vlast bude prodavala deo po deo,ode nama grad na dobos.
  Prvi urbanisticki unistili smo totalno grad,svuda se grade visespratnice,umesto da imao neki deo I pokazemo kako je izgledao nekada Cacak.
  Svi su isti od 2000.god.,samo gledaju da uzmu za sebe.

  • A šta bi ti pametnjakoviću? Da srušimo zgrade i da posadimo kukuruz po celom Čačku da bi izgledao kao nekad. Šta će nam ledina u Aveniji koja je puna bara kada padne najmanja kiša? Ako će od tih para da se uloži u nešto pametno ja nemam dileme da to podržim.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here