Todorović: Učinili smo sve što je do nas kada je u pitanju eksproprijacija u Pakovraću, sada je sve u rukama sudova

9
1070

ČAČAK – Grad Čačak je učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta na trasi auto-puta “Miloš Veliki“ u Pakovraću i drugim mestima i sada je sve u ingerenciji sudova, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Komentarišući proteste meštana Pakovraća, Todorović je rekao da će svi građani biti adekvatno obeštećeni, podsetivši da je 88 odsto građana prihvatilo ponuđena rešenja o eksproprijaciji.

Mi smo učinili sve što je do nas. To građani treba da znaju. Obaveza lokalne samouprave je samo da donese rešenja o eksproprijaciji i to radi naša imovinsko-pravna služba. Dalji postupak je sledeći: građani koji su zadovoljni potpisuju sporazum za isplate koju vrši država Srbija, u slučaju Pakovraća to su “Putevi Srbije“, a na Moravskom korodoru JP “Koridori Srbije“. Oni koji nisu zadovoljni, svoje pravo i pravdu traže na sudu – rekao je Todorović novinarima.

On je naveo da je u slučaju Pakovraća ostalo 10 rešenja, odnosno domaćinstava, koji ono što smatraju da im pripada potražuju sudskim putem.

Ima ih više na sudu, ali među njima su i neki koji su prihvatili cenu zemljišta, ne i objekata. Ja se nadam da će oni to svoje pravo i ostvariti, ali projekat koji je od državnog interesa ne može da stoji. Nadam se da će se to prevazići što pre, ali se tu sve obaveze lokalne samouprave završavaju – navodi gradonačelnik.

Napominje i da je obavljeno više razgovora sa nezadovoljnim građanima na licu mesta, u Pakovraću.

Učinili smo sve da Osnovni sud u Čačku opredeli više postupajućih sudija umesto dvoje. Oni su nam izašli u susret, naravno ne prejudicirajući bilo kakve presude, i četvoro sudija je presuđivalo u tim predmetima. Na neke od presuda građani su zadovoljni, na neke ne. Naravno da svi imaju prava na žalbu. Predmeti su na višoj instanci i čeka se odluka Višeg suda.

Todorović ističe da “apsolutno nije za primenu bilo kakve sile“, ali da će objekti svakako biti uklonjeni, s tim što, kako je naveo, građani neće ništa izgubiti jer će biti adekvatno obeštećeni.

Veštaci su veštačili i zemljiše i objekte i kako sud bude presuđivao taj novac će svakako biti isplaćen. Koliko ja znam, 88 odsto rešenja je dobilo saglasnost vlasnika parcela i objekata, ostalo je tih 12 procenata koji su na sudu. Ponavljam, nije rešenje da se prinudno iseljavaju, ali moraju da shvate i siguran sam da to razumeju bez obzira na opravdan strah, da će biti isplaćeni. Međutim, novac ne opredeljuje grad Čačak niti bilo koja druga lokalna samouprava, već u ovom slučaju “Putevi Srbije“. Svo nezadovoljstvo je u suštini zbog brzine isplate. Zaista niko ne može da potpiše saglasnost ako su ta veštačenja u nesaglasju sa Zavodom za veštačenja iz Beograda. Ja razumem i građane jer su u međuvremenu porasle cene zemljišta i objekata zbog situacije u Ukrajini. Ja se nadam da će Viši sud što pre doneti odgovarajuće presude. Država, naravno, neće bežati od toga da građanima isplati sve što treba, ali sam projekat izgradnje auto-puta Čačak – Požega mora da se nastavi – naglašava on.

PROČITAJTE JOŠ – Meštani Pakovraća ne daju imanja: Iz kuća ne izlazimo dok ne budemo u celosti isplaćeni

Todorović je podsetio da je Grad Čačak rešenja o eksproprijaciji doneo na zahtev “Puteva Srbije“ i Ministarstva građevinarstva.

Građevinska dozvola za auto-put postoji. Dakle, objekti moraju biti uklonjeni. Kojom brzinom, sud presuđuje, to nije do nas. Novac svakako postoji za isplatu objekata i zemljišta. Ja se nadam da će to biti isplaćeno što pre i da će ljudi biti nadomešteni za ono što gube, ali država mnogo dobija. Ponavljam da su građani u 88 odsto slučajeva bili saglasni sa rešenjima o eksproprijaciji. I ostatak će biti regulisan, u kom vremenskom intervalu to ne mogu da vam kažem – zaključio je gradonačelnik Čačka.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMali heroj Boki iz okoline Čačka imao je pluća kao paučinu, sada konačno normalno diše
Sledeći članakBranko Jorović u stručnom štabu Crvene zvezde

9 KOMENTARA

  1. Nema taj zakon da se zbog društvenog interesa može uzeti privatna svojina pre dogovora oko nadoknade. To se desilo samo dva puta kada su doneti lex specijalis za Bg na vodi i Moravski koridor.

  2. Ovo što Milun reče je izjava za njegovog ŠEFA, a uz to našu imovinu procenjuje onaj kome to i treba! To da kupac određuje cenu nije mi poznato u istoriji ljudskog roda!

  3. Vrlo lepo rečeno, Gospodine Todorović. Odmereno, kulturno, bez zle krvi, neostrašćeno. Doduše očekivano od Vas. Nikad niste bili drski za razliku od mnigih. Ja ovo rekoh i očekujem salve uvreda. Samo napred.

  4. Bilo bi pošteno da neko iz naredne vlasti, kada odete vi i budete običan čovek, i vašu kuću sruši i isplati po istoj ceni kao ovim ljudima, zbog nacionalnog interesa.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here