Tri nagrade “Dositejevo pero“ za “Pčeličine“ knjige

0
238

ČAČAK – PČELICA IZDAVAŠTVO dobitnik je tri nagrade “Dositejevo pero“ za izdanja objavljena u 2021. godini. Najveći dečiji žiri na svetu sastavljen od 264 člana, učenika osnovnih škola Beograda, vrednovao je i ocenio najbolje knjige za decu domaćih autora.

Odlukom dečjeg žirija 3. mesto u kategoriji mlađeg uzrasta pripalo je romanu BAKSUZ SREĆKO I NJEGOVE NEVOLJE, autora Bojana Ljubenovića i ilustratorke Natalije Krstić. U kategoriji naslova za stariji uzrast nagrade su dobile dve knjige iz edicije ZNAMENITE SRPKINJE IZ PERA KNJIŽEVNICA ZA DECU: 1. mesto je pripalo ilustrovanoj romansiranoj biografiji MILUNKA SAVIĆ ‒ HEROINA NEŽNOG SRCA, autorke Slavke Petrović Grujičić i ilustratora Igora Krstića, a 2. mesto ilustrovanoj romansiranoj biografiji DESANKA MAKSIMOVIĆ ‒ BAJKA O ČOVEČICI, autorke Violete Jović i ilustratora Igora Krstića.

Nagrađeni roman BAKSUZ SREĆKO I NJEGOVE NEVOLJE pokazuje da je u životu baš sve onako kako i treba da bude. Sudbina Srećka stalno dovodi u neprijatne situacije. Međutim, iz te nesreće veštim obrtima sudbine uvek se rađa neka srećna okolnost koja ga natera da se zapita da li je baksuz ili dete sreće.

Ilustrovane romansirane biografije o Milunki Savić ‒ HEROINA NEŽNOG SRCA, i o Desanki Maksimović ‒ BAJKA O ČOVEČICI, deo su edicije ZNAMENITE SRPKINJE IZ PERA KNJIŽEVNICA ZA DECU, koja oko ideje ženske emancipacije i promocije uspešnih i profesionalno ostvarenih žena iz srpske prošlosti okuplja najznačajnije savremene književnice za decu. Slavka Petković Grujičić o najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, snagom mašte i poznavanjem činjenica rekonstruiše velike istorijske događaje u kojima je učestvovala i njena junakinja, dok Violeta Jović, sledeći lirski izraz svoje velike prethodnice Desanke Maksimović, uspeva da dočara njen tragičan, ali ispunjen život.

Za Nagradu “Dositejevo pero“ obično se kaže da ima najstroži žiri na svetu, pa nagrada dečjeg žirija svake godine pokazuje čitanost Pčeličinih knjiga što se ove godine potvrdilo sa tri dobijene nagrade. Ove godine nagrade će biti 24. put dodeljene autorima u subotu 8. oktobra u Biblioteci grada Beograda.

Prethodni članakMladi Čačanin na “Gardijanovoj“ listi 60 najtalentovanijih fudbalera na svetu
Sledeći članakObratite pažnju na skrivena poskupljenja: Pojedinim proizvodima naprasno smanjena gramaža

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here