“Trudnice mogu da prime “Fajzerovu“ vakcinu posle trećeg meseca trudnoće“

0
206

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković ističe da prema svim internacionalnim preporukama, trudnice mogu da prime Fajzerovu vakcinu posle trećeg meseca trudnoće.

On kaže da je, prema podacima kojima raspolaže, u Srbiji vakcinisan jako mali broj trudnica, što nije dobro.

Preporuka je da se trudnice vakcinišu, one se uglavnom plaše da će to ostaviti posledice na plod, a to se neće desiti. Jednostavno, vi ne možete preporučivati nešto ako ono nije ispitano u određenoj populaciji. U prva tri meseca trudnoće se retko ispituju bilo kakvi lekovi, jer je to period intenzivne organogeneze, i uvek postoji mogućnost da čitav genetski mehanizam drugačije profunkcioniše, i uglavnom nemate podatke za tu populaciju, ali nakon tri meseca kada se završi ta intenzivna organogeneza, kada plod ide stabilnim razvitkom, kada ne postoji mogućnost direktnog oštećenja ploda, mada ni ovako nisam siguran da bi do toga došlo, vakcina je apsolutno bezbedna – kaže Janković za N1.

Prema najnovijoj preporuci Britanskog odbora za vakcinaciju, primanje Fajzer ili Moderna vakcine sada se preporučuje i trudnicama.

Taj savet proizilazi iz kliničkih studija u SAD na oko 90.000 trudnica koje su primile jednu od te dve vakcine, bez ikakvih bezbednosnih posledica. Dodatno, studija na više od 2.100 trudnica u bolnicama 18 zemalja potvrđuje da infekcija koronavirusom kod trudnih žena može da dovede do ozbiljnih komplikacija kod bebe, uključujući teška oboljenja, prevremeno rođenje, pa čak i smrtni ishod.

Ovi rezultati naglašavaju da trudnice treba da se uključe u prioritetne grupe za vakcinaciju, kao i da se preduzmu mere ograničenja kontakta sa obolelima i smanji izlaganje infekciji.

Izvor: N1

Prethodni članakČačanka izgubila bitku sa koronom, znatno smanjen broj hospitalizovanih pacijenata
Sledeći članakMeštani Spomen parka traže trotoar duž Gučkog puta i kanalizaciju koju su platili pre 15 godina

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here