Tuneli i mostovi činiće trećinu trase auto-puta Preljina – Požega

5
2867
MNA/China pool via Putevi Srbije

ČAČAK – Bušenje jednog od najdužih budućih tunela u zemlji Munjino Brdo, na deonici auto-puta Preljina – Požega, počeće narednih nedelja, rečeno je Tanjugu u preduzeću „Putevi Srbije“.

Dodaju da su mašine već iskopale preko 40 metara dužine u brdu kroz koje će prolaziti tunel Laz, čija će dužina biti skoro tri kilometra.

Nakon svečanog obeležavanja početka radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina – Požega u dužini od 30,9 kilometara na Koridoru 11 (E-763), pre skoro tačno godinu dana, u februaru ove godine započeto je čišćenje terena za izgradnju tunela Munjino brdo.

Skoro trećinu trase duge 30,93 kilometara na budućem auto-putu od Preljine do Požege, čija je ugovorena vrednost radova 523,5 miliona dolara, činiće mostovi i tuneli.

U prvom delu deonice, od naplatne rampe Preljina do Pakovraca, sledi izmeštanje elektroenergetskih, telekomunikacionih, vodovodnih i gasnih instalacija na ukupno 73 mesta, kažu u preduzeću „Putevi Srbije“.

Kada je reč o tunelu Munjino Brdo, tu je završena izrada pristupnih rampi i prilaznog platoa na ulazu u tunel, koji će biti dug oko 2,8 kilometara.

Izvođač radova na ovoj deonici, koja je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara, jeste kineska kompanija CCCC (China Communications construction company).

Na tunelu Laz, koji će imati dve cevi (oko 2. 700 i 2. 900 metara), urađen je celokupni iskop i obezbeđenje kosina ulaznog portala do vrha tunela. U levoj cevi ovog tunela iskopano je 27 metara, a u desnoj 40 metara.

Na gradilištu je, kažu, angažovano oko 125 radnika i 30 različitih vrsta mehanizacije.

Pored ova dva, gradiće se i tunel Trbušani (oko 300 metara dužine), 35 mostova ukupne dužine 5.196 metara, četiri nadvožnjaka ukupne dužine 592 metra, zatim, skoro dva miliona kubnih metara nasip.

Tuneli Laz i Munjino Brdo predstavljaju trenutno najduže tunele u Srbiji, a kako bi se osigurale kosine na izlazu iz tunela Laz, potrebno je ubušiti više od tri kilometra šipova.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakPoznat datum kada Vučić stiže na otvaranje “Forverka“ i NTP Čačak
Sledeći članakRadulović: DJB izlazi na izbore, mora doći do promene vlasti, ali ne na ulici

5 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here