U 2021. najveća smrtnost u poslednjih 75 godina

3
373

Demograf dr Goran Penev izjavio je danas da je u protekloj godini u Srbiji dostignut višedecenijski maksimum ukupnog broja umrlih i opšte stope mortaliteta.

Penev je agenciji Beta kazao da je za Srbiju, s demografskog gledišta, prošla 2021. bila još jedna u nizu izuzetnih godina u 21. veku, a s aspekta smrtnosti stanovništva i u čitavom periodu nakon Drugog svetskog rata.

To je prvenstveno povezano s pandemijom kovida-19, koja u svetu, pa i u Srbiji ne jenjava ni dve godine nakon pojave prvih slučajeva – ocenio je demograf.

Iako se za sada raspolaže samo s podacima za 11 meseci, dodao je on, s potpunom izvesnošću se može predvideti da će u 2021. godini broj umrlih biti oko 135.000.

Godišnji porast biće veći od 18.000 ili za preko 15 odsto više nego prve godine pandemije, što će predstavljati i najveće povećanje smrtnosti u poslednjih 75 godina – naglasio je Penev.

Po njegovim rečima, i promene opšte stope smrtnosti i dužine očekivanog trajanja života su još nepovoljnije, posebno zato što je povećanje smrtnosti ostvareno u uslovima smanjenja ukupnog stanovništva.

Izvor: Beta

Prethodni članakPočele prijave za turističke vaučere za odmor u Srbiji
Sledeći članakDr Roganović: Najavljena izgradnja Zdravstvene stanice u Ljubiću još jedna predstava u režiji opsenara iz SNS

3 KOMENTARA

  1. Posle smrti moje supruge 2021 u Januaru za Mene Medicina više ne postoji.Da dobije u bolnici 3 vrste bakterija da neko nije na vreme otkrio gnoj u nozi da se smesti na covid odeljenje dovedu do respiratora i žena umre a obdukcije nema.Ko je od lekara bio na savetovanju o koroni, jesu li obavljeni naučna istraživanja šta se ubrizgava ljudima u telo Zasto je promenjeno 11 protokola lečenja od pojave nazovi covida.Zadto…..Mnogo pitanja ima a malo odgovora.Zasto nema informacija koliko je zbog bolesti srca karcinoma….umrlo već samo o nekom covidu.Gde ste doktori da progovorite o svemu…

  2. Bravo, sve cestitke drzavnom menadzmentu na uspesno obavljenom zadatku smanjenja broja ljudi. Cestitke I „olaksanim“ porodicama, trebalo je trpeti osecanje nemoci I verovati tiranima koji drze mac nad glavom da ce imati preciznu ruku. MA Bravo za sve!!!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here