U Gradskoj biblioteci otvorena izložba fotografija “Rastko Petrović u srcu Afrike“

0
138

ČAČAK – Izložba autentičnih fotografija velikog avangardiste i program simboličnog naslova “Rastko Petrović u srcu Afrike“ održan je u četvrtak u Galeriji čačanske Biblioteke. Kako je Rastko Petrović doživeo “crni kontinet“ i o nastanku foto-priča sa njegovog dugog putovanja koje se odigralo gotovo pre jednog veka, govorili su Gordana Milosavljević Stojanović, urednik Službenog glasnika i fotograf Vladimir Perić Talent.

U 2023. se obeležava i 125 godina od rođenja Rastka Petrovića, te je tim povodom “Službeni glasnik“ objavio reizdanje čuvenog putopisa “Afrika“, ovoga puta sa ranije neobjavljenim fotografijama, crtežima i akvarelima iz piščeve zaostavštine. Ovaj jedinstven likovno-književni putopis prvi put objedinjuje umetnički opus Rastka Petrovića nastao tokom njegovog putovanja u Afriku 1928–1929. i čitaocu, pored originalnog teksta “Afrike“ iz 1930. godine, nudi tumačenje istorijskog okvira, književnog i likovnog stvaralaštva i zaostavštine jednog od naših najznačajnijih avangardnih stvaralaca.

Knjiga sadrži 195 ilustracija, od kojih su 92 originalne Rastkove fotografije i 68 njegovih akvarela, pastela i crteža iz Afrike. Izložbenu postavku, koja je nastala na osnovu knjige, čini 25 plakata, a na panoima se nalaze pojedinačne fotografije i kolaži autentičnih snimaka.

Urednik i priređivač putopisa “Afrika“ Gordana Milosavljević Stojanović je naglasila da se do prošle godine i nije znalo da postoje ove fotografije, a zahvaljujući poslednjim potomcima, naročito Milošu Kolaržu, su došli do dva Rastkova albuma na osnovu kojih je nastao likovni deo publikacije, kao i izložba.

Mene je stalno vuklo kada sam čitala “Afriku“ šta se nalazi iza reči, jer je on u tom putopisu slikao rečima. Zahvaljujući crtežima i fotografijama koje su po prvi put predstavljene javnosti otkrivaju se i nova čitanja ovog po mnogo čemu, jedinstvenog putopisa – između ostalog je kazala Milosavljević Stojanović.

Reprofotografije je uradio Vladimir Perić Talent, srpski multimedijalni umetnik koji je prisutan na likovnoj sceni savremenog stvaralaštva u zemlji i inostranstvu gotovo tri decenije. Perić je i predavač na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Iako iza njega stoje mnoga uspešnih izlaganja veliki izazov je bio raditi na tzv. oživljavanju Rastkovih fotografija.

Zapravo, Rastkov posao je bio izuzetno težak, u to vreme nositi glomaznu opremu i beležiti sve te foto-priče je zahtevalo zaista mnogo požrtvovanja. Vrednost Rastkovih fotografija nije u tehničkom delu, ovde je zapravo najznačajnija njegova znatiželja i to što je on, zahvaljuju svojoj radoznalosti i avanturističkom duhu i nama otkrio posve drugačiji svet. I mislim da je knjiga iz koje je i nastala izložba, nešto na šta bi Rastko danas bio ponosan – zaključio je Perić prilikom otvaranja izložbe.

Izložbu fotografija Rastka Petrovića u Galeriji Biblioteke publika može pogledati u narednih deset dana.

Prethodni članakReka ljudi u Beogradu na protestu protiv nasilja, novo okupljanje sledećeg petka
Sledeći članakDečji kardiolog ordinira u “Yuta centru“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here