“U kovid bolnici u Batajnici više od 95 odsto pacijenata nije vakcinisano“

6
460

Državni sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže za RTS da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih, a u kovid bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano.

On je istakao da je delta soj koronavirusa došao mesec dana ranije nego što je struka očekivala, ali da niko nije bio iznenađen.

Imamo već iskustva i mi smo se organizaciono i spremili za to i znali smo otprilike da će u drugoj polovini septembra i početkom oktobra delta soj pokazati najveću svoju snagu – rekao je Đerlek.

Ističe da je važno da smo spremni i da imamo dovoljno kapaciteta u kovid sistemu.

Kaže da je za ovaj četvrti talas bila strategija da se prvo popunjavaju tri kovid bolnice i da su one maksimalno popunjene.

One primaju samo onoliko koliko mogu i da otpuste i pokazalo se da je to pun pogodak za zdravstveni sistem, jer smo ga znatno rasteretili, tu smo zbrinuli oko 2.000 pacijenata koji boluju od kovida – rekao je Đerlek.

Što se tiče ostalih kliničko-bolničkih centara, kaže Đerlek, oni su 90 odsto popunjenih kapaciteta, a širom Srbije opšte bolnice su oko 80 odsto popunjene.

Na pitanje da li se razmišnja o uvođenju još neke bolnice u kovid sistem, Đerlek kaže da u ovom trenutku imamo dovoljno kapaciteta i da se ne razmišlja o uvođenju novih zdravstvenih ustanova, kao i da se nada da će tako ostati.

Ukazao je da je u bolnicama i dalje 90 odsto nevakcinisanih, a u kovid bolnici u Batajnici čak 95,6 odsto pacijenata nije vakcinisano.

To je najveći problem sa kojim se zdravstveni sistem i država bore u ovom trenutku i uradićemo sve što možemo da povećamo broj vakcinisanih, jer bez vakcinacije nema ni izlaska iz ove situacije – rekao je Đerlek.

Ističe da imamo 54 odsto vakcinisanih i da ta brojka polako raste.

Bitno je da smo krenuli, da više ne stagniramo. Nije to neka brojka sa kojom smo mi zadovoljni, ali ono što ćemo uraditi je malo žustrija i agilnija kampanja u medijima, suprostavićemo gugl doktorima, naše najbolje stručnjake iz oblasti virusologije, imunologije, epidemiologije želimo da objasnimo ljudima koliki je značaj vakcinacije – naveo je Đerlek.

Naglasio je da će žustrije krenuti na teren i razgovarati oči u oči sa ljudima, jer se pokazalo da ima efekta kada tako objasnite ljudima da treba da se vakcinišu.

Izvor: RTS

Prethodni članakStigli rezultati analize 651 uzorka iz Moravičkog okruga, stagnira broj i procenat novozaraženih
Sledeći članakPonovo više otpusta nego prijema na kovid odeljenje, preminulo dvoje Ivanjičana

6 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here