U nedelju je referendum: Šta o njemu kažu stranke u Čačku, da li izaći ili ga bojkotovati, da li zaokružiti “DA“ ili “NE“?

21
1010

ČAČAK – Građani Srbije će se 16. januara 2022. izjašnjavati sa „da“ ili „ne“ na jedno pitanje: „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“. Tako će glasiti pitanje na referendum koji će odlučiti da li će Srbija promeniti Ustav, odnosno najviši pravni akt u zemlji.

Foto: MNA

Portal Morava info pitao je političke aktere u Čačku na koji način će se odnositi prema predstojećem referendumu. Da li će svoje članstvo i simpatizere pozvati da učestvuju na referendumu ili da ga bojkotuju, kao i da li građani treba da zaokruže “DA“ ili “NE“.

U Gradskom odboru Narodne stranke u gradu na Moravi podsećaju da je većina u toj stranci za bojkot, ali i da je stav Pravnog saveta i advokata Gajića, kao čoveka iz struke, da treba izaći i glasati “NE“.

Narodna stranka je protiv Ustavnih promena svakako i pozivamo članstvo i građane da se sami opredele: potpuni bojkot i neizlazak na glasanje i li glasanje protiv izmena Ustava – kaže u izjavi za Morava info predsednik GrO NS u Čačku dr Aleksandar Radojević.

Dr Eleksandar Radojević

On, međutim, naglašava da je njegov lični i stav većine Gradskog odbora da referendum treba bojkotovati.

Koliko god ljudi da izađe na referendum biće proglašena “odluka“, jer cenzusa nema i biće rečeno “tako je narod hteo“. Ovim su država, narod i demokratičnost dovedena u mat poziciju: izašli, ne izašli, glasali za ili protiv biće kako oni, nelegitimni žele! Narod nije jedna stranka i njeni sateliti, ma koliko opoziciju proganjali i nepoštovali. Vladavina prava i zakona u Srbiji odavno ne postoji. Zakon je selektivan i u drugim državama, a činovnici imaju diskreciono pravo da ga ponište ili izmene, kao što je to i danas slučaj sa jednim Novakom Đokovićem u Australiji. I ova izmena Ustava RS vodi upravo tom cilju, da izvršna vlast bude starija od zakonodavne i sudske. Očito da vlast u Srbiji sledi takve i slične primere. Zašto bismo im mi iz Narodne stranke i ja lično verovali, da je aktuelna promena Ustava sa razvlašćivanjem već razvlašćenog Parlamenta RS usmerena na dobrobit naroda? Ne postoji nijedan dokaz za to. I zato je moj lični stav i većinski stav GO Narodne stranke u Čačku – BOJKOT REFERENDUMA – navodi dr Radojević.

Boško Obradović

S druge strane, lidder Dveri Boško Obradović ističe da na referendum 16. januara treba izaći uprkos svim nedemokratskim uslovima u kojima se održava i “iz srpskog inata, ako ništa drugo“.

Čujem i razne kontraargumente onih koji pozivaju na bojkot referenduma, što smatram apsolutno pogrešnom predajom bez borbe koja odgovara jedino Vučiću. Da, “referendum se odvija u krajnje neslobodnim uslovima“, ali takvi će biti i sledeći izbori, pa na njih izlazite. “Vučić će moći da pokrade glasove jer nemamo članove referendumskih odbora“ – nije tačno, jer po Sporazumu o unapređenju uslova za održavanje izbora opozicija ima člana i zamenika člana svih referendumskih odbora, dakle, najmanje dva svoja predstavnika na svakom biračkom mestu, što znači da samo od nas zavisi da li će biti krađe ili ne. Uspeh glasa protiv aktuelne vlasti na referendumu može biti veliki iskorak za opoziciju za nastupajuće izbore. Tog 16. januara možemo proveriti naše čuvare kutija na biračkim mestima i još spremnije dočekati izbore. Ako se režim bude usudio da krade i namešta rezultate referenduma možemo svi zajedno ustati protiv toga kao što smo svi zajedno blokirali glavne putne pravce u Srbiji zbog Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta. Vučićev poraz na referendumu može najaviti i ubrzati njegov poraz i na izborima 3. aprila. Zar to nije dovoljna motivacija da izađemo na referendum 16. januara i kažemo ne? – upitao je Obradović.

Ivana Ilinčić

 

Izađite na referendum i zaokružite “ne“, poručuje Ivana Ilinčić iz Grupe građana “Čačak je naš“.

Svima je jasno da je sadašnja vlast i te kako imala uticaj na tužilastvo, pa su tako sebe i svoje saradnike zaštitili maksimalno. Takođe smo svedoci da su mnogo puta menjali zakone kako njima odgovara. Referendum je demokratska tekovina, i zbog toga ne želimo da ga bojkotujemo. Ova vlast koristi evropske integracije kao izgovor za sprovođenje referenduma, čije održavanje, kao i sam predlog reformi pravosuđa, koristi zarad uskostranačkih interesa. Stručna javnost je dala svoje negativno mišljenje i mi sledimo njihov stav. Zato Grupa građana “Čačak je naš“ poziva sve da izađu i zaokruže NE, jer želimo da svaki građanin bude isti pred zakonom i da pravosuđe bude zaista nezavisno, a ne u službi ovog ili bilo kog vladajućeg režima – rekla je Ilinčić za naš portal.

Predstavnici vlasti podsećaju da se ustavne promene odnose na pravosuđe i na njih se Srbija obavezala u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU). Kako su više puta objasnili predstavnici EU, cilj promena Ustava Srbije su postizanje nezavisnog pravosuđa bez političkog uticaja i vladavina prava. Ujedno, to su ključni uslovi za napredovanje u evrointegracijama i članstvo Srbije u EU.

Miroslav Petković

Predsednik Saveta za informisanje Gradskog odbora SNS u Čačku Miroslav Petković ističe da je referendum važan za budućnost zemlje, “kako bi građani na najdirektniji način uticali, da se kroz mehanizme predviđene Ustavom, stvore uslovi za što efikasnije nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo“

Ustavne odredbe omogućavaju stabilniji status sudija, u kojem izvršna i zakonodavna vlast suštinski neće uticati na njihov položaj. Promene se isključivo odnose na način izbora sudija i tužilaca, kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu. Njih više neće birati Narodna skupština Republike Srbije, već Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kao nezavisni i samostalni organi. Zbog toga pozivamo sve da u nedelju izađu na referendum i zaokruže DA – poziva Petković.

Sličnog mišljenja je i predsednik čačanskih socijalista Nemanja Trnavac. On podseća da je lider SPS Ivica Dačić, kao predsednik Narodne skupštine, nosilac inicijative i aktivnosti u sprovođenju referenduma.

Ovo referendumsko pitanje trebalo je da se rešava još 2009. godine, ali država tada nije imala snagu za to. Ukoliko građani izađu na referendum i odgovore sa DA na referendumsko pitanje, sudska vlast će imati autonomiju u odlučivanju, a sudije neće birati Narodna skupština. Pozivam građane da u nedelju izađu na referendum i da zaokruže DA. Dobro je da se referendumska pitanja postavljaju i da narod da svoje mišljenje o tome – kaže Nemanja Trnavac.

Predloženo je da se Ustav promeni u odeljcima Sudovi i Javno tužilaštvo, kao i u nekim drugim članovima koji regulišu pravosuđe.

Osnovni argument za promenu Ustava u delu pravosuđa jeste činjenica da važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija – piše u obrazloženju usvojenog predloga Vlade Srbije.

U njemu se ocenjuje i da taj uticaj „može da dovede do neželjene politizacije pravosuđa“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDr Pajović: Nema potrebe da se na pregled dolazi nakon prvog merenja temperature
Sledeći članakNeko mora da je oklevetao Novaka Đ.

21 KOMENTARA

 1. Kako god narod glasao SCP ili Sabirni Centar Preletaca ce proglasiti pobedu i kada nema prave kontrole izbornog rezultata glupo je biti ikebana ovoj vlasti…ps Gradjanine od 70god i tebi slicnim botovima da kazem i ja imam skoro 70god ali imam glavu da mislim sam i nijedna vlast nije vodila brigu o radniku i seljaku a ova nsjmanje i zato BJKOT

 2. Treba glasati DA, argument je da se politika odvoji od sudstva.
  Samo ne znam koji je vama argument sa se glasa za Ne? Kukate kako sudije kradu, kako rade za vlast, kako je vlast nedodirljiva, i sada cete da glasate NE?
  Pa sta je poenta? Jel samo da se kuka ili da se nesto promeni?

 3. Kumovima svaki dan po jedna nova funkcija, evo Petković i predsednik saveta za informisanje sns a. Čestitke, ovaj brod će zaista pući mnogo brže nego što smo i mislili.

 4. Lepo je videti da postoje nova lica politike bar u ovom nasem lokalu. A ova grupa Cacak je nas zaista obecava! Podrska i naravno NE referendumu!

 5. Mene kao građanina lično ne zanima tužilaštvo, sud, nikad kročio nisam u iste. Niti sam imao kontakta sa bilo čim što asocira na sud. Sem kad sam vadio LK. Ili registrovano auto. Imam 70 god. Glasaću ZA. Zato što to predlaže država. Ja slušam i poštujem funkciju predsednika. Bilo ko to da bude. Ni zbog koga lično.

  • Informišite se malo, ovim promenama biće svi obuhvaćeni ne samo krimosi koji se razvlače po sudovima! I sigurno ste nekad išli u sud zbog recimo nasledstva, makar da bi se prihvatili/odrekli, pa onda plaćali notare jer zašto da građani jeftino plate taksu u sudu kad može neko da se ugradi. Da ne govorimo da sad manjina građana ispod 50% koji izađu na referendum mogu da nametnu većini svoje zakone.
   Ili recimo u susednoj Republici Srpskoj građani glasali da slave dan RS a ustavni sud BiH u kome sede tri domaća i tri stranca im to proglasio neustavnim! Eto i obične poštene građane dotiču takve stvari.

 6. Naravno da treba izaci i zaokruziti NE! Necemo valjda i dalje dopustati da oni upravljaju tuzilastvom. Bojkot nece nista doneti dobro, cak svi koji budu bojkotovali se ocigledno slazu sa sadasnjim stanjem po pitanju pravosudja!

 7. Najgore sto smo mi culi za tvoga vucica, dacica, brnabica, trnavca,miluncica i ostale prevarante i znamo na sta su spremni i sta su sve do sada obecali i slagali. Zato NE ovim prevarantima sto sam ih nabrojao

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here