U toku izgradnja laboratorije za PCR dijagnostiku

12
1219

ČAČAK – Iza zgrade Mikrobiološke službe čačanskog Zavoda za javno zdravlje u toku je izgradnja mikrobiološke laboratorije za PCR dijagnostiku.

Nova laboratorija imaće prizemlje i sprat i prostiraće se na 201 metar kvadratni. Izgradnja je finansirana iz budžeta Grada Čačka sa 23 miliona dinara, dok je najsavremeniju opremu, u vrednosti od oko 130.000 dolara, donirao Rotari klub. Očekuje se da laboratorija bude završena za nešto manje od tri meseca.

Radove je danas obišao gradonačelnik Čačka Milun Todorović

Tokom ove dve godine, kada se borimo sa virusom korona, shvatamo da sve izazove možemo pobediti samo ako neprekidno ulažemo u osavremenjavanje opreme, naročito u oblasti medicine. Iako nisu imali savremene aparate, naši radnici ZZJZ Čačak su tokom pandemije radili izuzetno svoj posao, a sa novim prostorijama, i novim aparatom, biće im znatno lakše, a ono što je najbitnije jeste da će naši sugrađani, ali i stanovnici čitavog Moravičkog okruga, imati priliku da u Čačku odrade analize zbog kojih su morali odlaziti u Beograd – rekao je gradonačelnik Todorović.

On je naglasio da je veoma bitna i činjenica da će ZZJZ Čačak na ovaj način moći da zarađuje dodatna sredstva, s obzirom na to da ova zdravstvena ustanova dve trećine prihoda zarađuje sopstvenim radom, dok jednu trećinu dobija iz budžeta RS.

Kada nova laboratorija bude otvorena, uzorci će biti analizirani za dva do tri sata. To je važno i za pacijente i za lekare, koji će odmah moći da započnu lečenje. PCR metoda je znatno osetljivija nego antigenska, ali je sigurnija i bolja – kaže direktor ZZJZ Čačak dr Aksentije Tošić.

Nova oprema, pored dijagnostikovanje virusa korona, pružaće mogućnost za otkrivanje bakterija koje su jedan od uzročnika steriliteta i kod žena i kod muškaraca, kao i onih koje uzrokuju lajmsku bolest, ali i mnogih drugih.

Izvor: Morava info

Prethodni članakU Srbiji deficit kadrova u IT sektoru
Sledeći članakŽele od kompanije “Mozzart“ dobio dve garniture dresova pred gradski derbi

12 KOMENTARA

  1. Ovo je vrlo važno imati u svom gradu. A j..o vas više toalet papir. Uhvatili ste se papira ko pijan plota. Ne može ni da ima kad ga svi kradu. I najlakše je pisati o papiru jer dotle idu vaša razmišljanja.

    • Ti si jedan od velikog procenta funkcionalno nepismenih. Umeš da pročitaš tekst, ali ga ne razumeš. PCR analiza prisustva korona virusa je samo jedan deo dijagnostike koja će se sprovoditi u ovoj laboratoriji. Ne mogu da shvatim da je neko protiv toga da u gradu imamo najsavremeniju laboratoriju.

      • Ne vredi, kad čitam komentare, pomislim da imamo najviše doktora nauka po glavi stanovnika. Kad ono ćorak.
        Čuli su za PCR prvi put pre 2 godine i odmah su stručnjaci.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here