Unija sindikata prosvetnih radnika: Nemoguće primeniti kombinovani model nastave

13
915

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je da je nemoguće u praksi primeniti kombinovani model nastave, koji se od 1. septembra najavljuje u osnovnim i srednjim školama, gde je predviđeno da nastavni dan traje od 8 do 20 sati, uz tročasovne vremenske razmake.

Ministar Mladen Šarčević je izjavio da će nastavnici pre podne raditi u školi, a popodne onlajn od kuće, sa učenicima koji su se opredelili za ovakav koncept učenja i ocenio da je „to je i te kakao moguće“.

Izgleda da je moguće i da se za 20 minuta, koliko je predviđeno za čišćenje i dezinfekciju školskih prostorija, očisti prostor od 450 kvadratnih metara, jer je prema sistematizaciji, predviđeno da toliko kvadrata očisti jedna pomoćna radnica. Koliko god da su naše tetkice vredne, a vredne jesu, to je zaista nemoguće – ukazala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Uz dvadesetominutne pauze za čišćenje i dezinfekciju vremenski nastavni dan bi, u ustanovama koje imaju jednosmenski rad, a takvih je u Srbiji 450, trajao do 20.20 sati, ukazuje USPRS.

U školskim ustanovama sa dvosmenskim radom, preostalih 1.310, ostaje treća smena „ili u prevodu, noćna nastava od jutra do sutra“, upozorava USPRS.

Iznuđene okolnosti izazvane pandemijskom situacijom nametnule su da u učionici ne sme biti više od 15 učenika, a u većini škola odeljenja su brojnija, ističe USPRS i naglašava da ponuđena rešenja moraju biti realna i moguća.

Izvor: FoNet

Prethodni članakČarapić: Biće čudno igrati pred praznim tribinama
Sledeći članakU toku dana još dve žrtve koronavirusa u čačanskoj bolnici

13 KOMENTARA

 1. Mlako Vam je ovo saopstenje. Ovaj model je nenormalan. Po mom misljenju bilo kakva kombinacija online nastave i odlaska u skolu je glupa. Ili je bezbedno ici u skolu ili nije, ne moze biti polovicno bezbedno. Druga stvar, model mora biti isti za sve. Treca stvar, posto su se neki nastavnici mnogo sekirali oko ocenjivanja i to oni koji deci nisu za vreme nastave nudili nikakva dodatna objasnjenja , a plasili se prepisivanja i posto je inace zavladao trend daj da ocenimo, a da li smo ih sta naucili za ocenu nije bitno, uvesti lepo zavrsni ispit u junu i dovidjenja. Ko uci njemu znanje treba da traje dozivotno pa ce mu potrajati i do kraja godine. Ako se na pocetku razreda rade inicijalni testovi, mogu se raditi zavrsni umesto inicijalnih i molim lepo.

 2. Vi niste roditelje, jer da jeste znali bi da smo radili u toku vanrednog stanja od 10-12 sati dnevno sa svojom opremom, o svom internetu od kuće. Za ekskurziju nas niko nije pitao da li hoćemo već smo ozbiljno stavili u pitanje svoje zdravlje (npr ja sam asmatičar) jer smo MORALI da vodimo tuđu decu dok je moju koja su mlađa od 6 godina čuvala baka od 70. Treba da vas je sramota da pljujete po ljudima o čijem radu NIŠTA ne znate.

 3. Sram vas bilo. Šta vi uopšte o nastavi znate? Da iole znanja i obrazovanja imate, znali biste da smo mi više radili u vanrednom nego u redovnom stanju, da smo odavno Kvarcovanom predložili model, ali Kvarcovani hoće da nagura po 30 u odeljenja pa to je. SEDI.. JEDAN…NEZNALICE

 4. Evo ih! Gospoda bi da ne rade još! Pa predložite vi nešto, a ne samo da kritikujete. Niste radili od nove godine, a primate pune plate. Još ste nagovarali decu na mature i ekskurzije jer tu zaradite još jednu platu, a onda opet odmor. Koliko sam shvatio, nijedan model ili predlog vam ne valja, a nisam čuo vas predlog. Sram vas neradnici jedni!

  • Niko od nas nije odlučivao da li ćemo ih voditi na ekskurzije, to je bila odluka roditelja na predlog Ministarstva. Vidi se da nemate predstavu kakva je situacija u prosveti. Nismo mi nikakva gospoda.

   • Da da, odluka roditelja. Podgovarali ste decu i roditelje, ubedjivali, a formalno jeste odluka roditelja, kao sto formalno roditelji odluče preko saveta roditelja gde će se ići na ekskurziju, kao i ovisimo dnevnice nastavnika na toj ekskurziji. Tako da isti ti roditelji “odluče” da je dnevnica minimum 500 dinara po danu po detetu, pa onda vidite koja je to dnevnica ako na trodnevnu ekskurziju ide 25 dece. Tako da nije bas da niste gospoda. Plata nije bas neka (oko 65 hiljada pa na vise), leti raspust, zimi raspust, prolecni raspust, bar jedan štrajk, na to dnevnice od ekskurzije, dnevnice od rekreativne nastave (znaci još jedna plata) i naravno teško da neko ima 8 sati efektivnog rada dnevno. Naravno da bi trebalo država vise da vas ceni i poštuje, jer obavljate izuzetno odgovoran posao, ali koliko god vam država poboljšavala položaj (koliko ja znam bar 20% vam je veća plata u zadnje 3 godine), vi vas rad niste poboljšali za tih 20%, a ima prostora bas. Naravno, ima izuzetaka, prosvetnih radnika koji svoj posao obavljaju ja bih rekao vise iz ljubavi prema deci i toj profesiji i koji bi taj posao obavljali sa istom odgovornošću bez obziru kolika je plata

  • Sami potpisujete hoce li vase dete na ekskurziju, a i matura nije obavezna. U ponudi su i jedna i druga bar od kako ja pamtim, a to je cetrdeset godina unazad.Nastavnici ne biraju nista, niti teraju ikoga ni na sta. Pricajte deci protiv nastavnika i stavite sebi trn u zdravu nogu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here