Uskoro novo poskupljenje cigareta, paklica će koštati i do 610 dinara

3
476

Sve pušače u Srbiji za mesec dana, tačnije 1. jula, očekuje novo, drugo poskupljenje u ovoj godini i to najverovatnije za standardnih 10 dinara po paklici.

Razlog za to je akcizni kalendar, koji je usvojen krajem 2020. godine, po kome na početku svakog januara i jula cigarete poskupljuju zbog uvećanja specifične akcize od 1,5 dinara i to sve do 2025. godine.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje i u narednom periodu ista, a na sve to se dodaje i PDV.
Zbog svih tih nameta proizvođači povećavaju cenu za 10 dinara, što znači da će ljubitelji duvanskog dima nakon julskog poskupljenja, u zavisnosti od marke, izdvajati od 320 do 610 dinara po paklici. Od tog novca u budžet bi trebalo umesto sadašnjih 82,75 da se slije 84,25 dinara po paklici.

Takva praksa biće nastavljena i u 2024. godini, što praktično znači da nas čekaju još dve korekcije cene naviše kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

I oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, neće bolje proći jer i tečnost za njihovo punjenje imaće korekciju i to za dinar po mililitru. I ljubitelji nesagorevajućeg duvana, koji je sve popularniji, imaće udar po džepu jer će i oni zbog korekcije specifične akcize najverovatnije morati da izdvoje bar 10 dinara više po pakli.

Izvor: Blic

Prethodni članakŠkolska godina se završava 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama!
Sledeći članakU Ovčar Banji se otvara najsavremenija oftalmološka poliklinika

3 KOMENTARA

  1. Jovane ne stavljaj u istu ravan cene grejanja i struje naspram cena cigareta i goriva. Prve dve utiču na standard građana a ostale dve na poseban sloj ljudi. Nije sreće da prestanu da puše i da se vozikaju pa da svane svima. Znači da prodišemo.

  2. 10 evra minimum paklica pa samo da ide na gore….nikakvu korist samo trovanje organizma….nije duvan ko nekada sad se prska list,..samo što ga još ne krope kerozinom…..

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here