Velika većina građana Srbije za obaveznu vakcinaciju

2
346

Oko 82 odsto Evropljana i oko 78 odsto građana Srbije podržava obaveznu vakcinaciju, pokazuju rezultati istraživanja koje je danas predstavila Štada grupa u okviru Zdravstvenog izveštaja koje obuhvata i dodatak o ponašanju u vreme virusa korona i odnosu prema zdravstvenom sistemu.

Istraživanje je rađeno u 12 zemalja, dok je dodatak o koroni rađen od 23. do 27. aprila sa ispitanicima iz Nemačke, Italije, Rusije, Španije, Velike Britanije i Srbije.

Zdravstveni izveštaj pokazuje da su za obaveznu vakcinaciju najotvoreniji građani Španije (94 odsto), a manje entuzijastični su u Austriji (72 odsto) i Švajcarskoj (70 odsto).

Kada je reč o virusu korona, 42 odsto Evropljana je zabrinuto jer vakcine nema, a 40 odsto strahuje zbog gubitka posla. Strah od gubitka posla posebno je izražen u Italiji (48 odsto) i Rusiji (53 odsto).

Kao jedina entuzijastična zemlja po pitanju oporavka u izveštaju se ističe Srbija, jer jedan od šest ispitanika iz Srbije uopšte ne brine zbog pandemije, dok je samo 27 odsto ispitanika reklo da brine zbog ekonomskih posledica i gubitka posla.

Upitani o tome koliko su zadovoljni medicinskom negom tokom virusa korona, u Evropi se ističu građani Španije (75 odsto) i Velike Britanije (74 odsto) koji su zadovoljni svojim zdravstvenim sistemom. U Evropi je 61 odsto građana zadovoljno zdravstvenom uslugom, 15 odsto je kritikuje, a 44 odsto ispitanika izjavilo je da su stekli novo poštovanje za rad zdravstvenih radnika.

Jedan deo istraživanja posvećen je i inovacijama, te je vidljiv porast sa 54 odsto na 70 odsto ljudi koji bi pristali na video konsultacije sa lekarom za lakše bolesti. U Srbiji taj procenat ide do 75 odsto.

S druge strane kada je reč o inovacijama koje se odnose na modifikacije gena, polovina ispitanika je mogla da zamisli takvu terapuju ako im se predviđa ozbiljna bolest, dok je 16 odsto reklo da bi radije bilo bolesno nego da im se modifikuju geni.

U okviru Štada grupe posluje i kompanije Hemofarm.

Izvor: FoNet

Prethodni članakNosioci svih sedam lista pozivaju Čačane da izađu na lokalne izbore u nedelju
Sledeći članakOsetan skok broja novozaraženih virusom korona

2 KOMENTARA

  1. OVCE…edukujte se malo

    pre vakcinacije prvo papir na potpis u kome drzava garantuje ispravnost vakcina i da drzava garantuje svaku eventualnu nuspojavu koja ugrozava zivot i zdravlje primaoca…ako cemo vec da pratimo „svet“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here