Veliki jubilej – 70 godina Instituta za voćarstvo

0

ČAČAK – Institut za voćarstvo u Čačku obeležiće u četvrtak veliki jubilej – 70 godina postojanja i uspešnog rada u oblasti voćarstva.

Dosadašnji rezultati ove renomirane naučne institucije predstavljaju imperativ razvoja ove oblasti u našoj zemlji, jer je prepoznatlјiva i jedinstvena ustanova u oblasti voćarstva koja je uspostavila pravu liniju između prioritetnih istraživanja i razvoja privrede.

Visoko pozicionirano mesto Instituta za voćarstvo u našoj zemlјi, ali i šire, je zahvalјujući kontinuiranom radu, viziji i misiji okrenutoj ka budućnosti, kao i stalnom traganju za novim naučnim rezultatima i tehnološkim inovacijama koje vode ka krajnjem cilјu, odnosno povećanju konkurentnosti našeg voćarstva na globalnom svetskom tržištu.
I
nstitut za voćarstvo je formiran 17. jula 1946. godine, odlukom Ministarstva za polјoprivredu NR Srbije, kao Zavod za voćarstvo i preradu voća. Nјegovi koreni sežu do davne 1898. godine kada je u Čačku ukazom kralјa Aleksandra Obrenovića formiran prvi državni voćno-lozni rasadnik u Srbiji. Izvršno veće NR Srbije ga je 1954. godine proglasilo republičkom naučnom ustanovom, pod nazivom Institut za voćarstvo. Od 1986. godine Institutu je pripojen Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo iz Niša. Velikom reorganizacijom naučno-istraživačke delatnosti, odnosno integracijom nekoliko instituta iz oblasti biotehnike, tada Institut za voćarstvo i vinogradarstvo, 1991. godine postaje jedan od 8 centara Instituta za istraživanja u polјoprivredi SRBIJA sa sedištem u Beogradu. Od 14. septembra, 2006. godine Institut za voćarstvo, Čačak, opet posluje kao samostalno pravno lice Odlukom Vlade RS 05 broj: 022-8481/2006.

Osnovna delatnost Instituta, naučnoistraživački rad, je organizovana u okviru 5 odelјenja. U cilјu što bržeg uvođenja u proizvodnju novostvorenih sorti Instituta, ali i inostranih sorti koje su u našim agroekološkim uslovima dale dobre rezultate, Institut je 60-tih godina osnovao sopstveni rasadnik i ima lidersku poziciju u stvaranju i održavanju predosnovnog i osnovnog sertifikovanog sadnog materijala voćaka, kao i sortnoj i zdravstvenoj kontroli proizvodnje standardnog sadnog materijala voćaka. Posebna pažnja je usmerena na proizvodnju zdravog reprodukcionog materijala, odnosno kalem grančica kontinentalnih vrsta voćaka za sopstvene potrebe, kao i za druge rasadnike. Započeta je i sertifikovana proizvodnja maline metodom kulture tkiva.
Danas je u Institutu zaposleno 53 radnika, od kojih su 19 naučni radnici – istraživači (18 doktora nauka i 1 magistar, istraživač-saradnik).

Stvorena je i priznata 41 sorta različitih vrsta voćaka (od kojih 15 sorti šlјiva koje su poznate, priznate i raširene u celom svetu). Brojni su i drugi vrhunski rezultati koje su postigli saradnici Instituta u svim oblastima koje pokriva naučnoistraživačka delatnost.

Saradnici Instituta su učestvovali na brojnim naučnim i stručnim skupovima u zemlјi i inostranstvu gde su prezentovali svoje rezultate, a realizovani su/realizuju se mnogi nacionalni i međunarodni projekti.

Institut je dobitnik brojnih priznanja za ostvarene rezultate, među kojima je nekada prestižna nagrada AVNOJ-a, 1974. godine za stvaralaštvo i rad od opšteg značaja za razvitak SFRJ u oblasti poljoprivrede (voćarstva).

Osnovna misija i delatnost Instituta je proširivanje granica naučnih saznanja u oblasti biotehničkih nauka i u tom cilјu postignute rezultate i nova tehnološka rešenja, Institut pruža na raspolaganje naučnoj javnosti i društvu kroz transfer znanja i tehnologija krajnjim korisnicima, voćarima, njihovim udruženjima, prerađivačima voća i rasadničarima, što vodi ka unapređenju proizvodnje voća i proizvoda od voća kontrolisanog kvaliteta, zdravstveno bezbedne i kvalitetne hrane.

Izvor: Institut za voćarstvo u Čačku

BEZ KOMENTARA

PRE SLANJA KOMENTARA, MOLOMO VAS DA OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE UPUTSTVO:
Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Portal Morava info zadržava pravo da, ukoliko ih proceni kao neumesne, skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, bilo kakvu pretnju, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj. Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Portal Morava info nema nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za skraćivanje komentara i njihovo objavljivanje. Redakcija ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Vaš komentar može sadržati najviše 1.000 pojedinačnih karaktera, i smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

OSTAVITE ODGOVOR