Velimir Ilić: Vučić ne govori istinu, nas ministre niko ništa nije pitao kada se raspravljalo o članstvu Kosova u UN

8
799
Velimir Ilić i Aleksandar Vučić

ČAČAK – Bivši ministar u Vladi Srbije Velimir Ilić rekao je za Nova.rs da nikada nije bio za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i da mnogi ministri, za koje je prethodno Aleksandar Vučić rekao da su podržavali tu ideju, bili protiv toga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, gostujući na televiziji Prva, da je u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma, čitava vlada bila za to da prihvati članstvo Kosova u UN, te da je on jedini bi protiv.

Jedan od članova te vlade, Velimir Ilić u izjavi za naš portal ističe da izjava predsednika Srbije nije tačna i da on nikada nije zagovarao, niti podržavao tu ideju.

Ne mogu da verujem da tako sad priča – da je on jedini bio protiv. Nas niko nije ni pitao za to. Tada je SNS o svemu odlučivao i nemoguće je da je on bio protiv nečega, a da su njegovi ministri i savetnici bili za – rekao je on, uz napomenu da uopšte nije bilo rasprave o tome u Vladi Srbije.

Tokom gostovanja na televiziji Prva, Vučić je ispričao da je tokom pregovora u Briselu, u aprilu 2013. godine, na Srbiju vršen pritisak da prihvati članstvo Kosova u UN. On je naveo da su svi iz Vlade Srbije bili za to.

U Briselu u 2013. godine, u vreme najtežih pritisaka… I to nije pitanje da se nekome hvalite ili ne, to sad lagodno deluje svakome ko nas gleda iz toplog doma… Uspeli smo da odbijemo to da postanu članica Ujedinjenih nacija, iako je to delovalo gotovo nemoguće. Svi ministri i svi iz Vlade Srbije su bili za to, čak i dvoje mojih savetnika. Samo zato što sam ja bio protiv toga, mi smo odbili tu tačku 14 Briselskog sporazuma i zato Kosovo nije član UN – rekao je on.

Ovo nije prvi put da predsednik Srbije govori o ovoj temi. Tokom poslednjeg gostovanja na televiziji Hepi, Vučić je ispričao kako je tokom pregovora u Briselu bio “u teškoj situaciji”, jer su, prema njegovim rečima, članovi delegacije naše zemlje većinski bili za to da se prihvati članstvo Kosova u UN.

U delegaciji, koju je činilo 11 članova, njih šest je, prema Vučićevoj priči bilo za to da Kosovo bude u UN, dok su on, Marko Đurić, Aleksandar Vulin i dva predstavnika Srba s Kosova bili protiv.

Ja sam bio među tih pet koji su bili protiv, ali onda kada su videli ostali – bio sam potpredsednik vlade i imao najveću popularnost, i onda kada su videli da sam ja protiv, onda su i oni rekli ‘ne možemo ni mi’ – ispričao je on.

Sporazum u Briselu potpisan je u aprilu 2013. godine, a na čelu Vlade Srbije tada je bio premijer Ivica Dačić. Ovaj dokument potpisan je pre rekonstrukcije vlade, koja se dogodila krajem avgusta iste godine, a pored Dačića, kabinet u Nemanjinoj u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma su činili Aleksandar Vučić, Rasim Ljajić, Suzana Grubješić, Ivan Mrkić, Mlađan Dinkić, Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Milan Bačević, Slavica Đukić Dejanović, Velimir Ilić, Jovan Krkobabić, Goran Knežević, Bratislav Petković, Alisa Marić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Verica Kalanović, Sulejman Ugljanin.

Izvor: Nova.rs

Prethodni članakDa li će biti nestašica zbog zamrzavanja cene goriva
Sledeći članakJoš tri smrtna ishoda na kovid odeljenju čačanske bolnice

8 KOMENTARA

  1. Veze ti Prijatelju nemaš. Neko je, iz vašeg tabora, rekao da Vučić laže a vi kao papagaji. Laže, laže. A i vi znate da to nije istina. Jer sve što je čovek rekao, ostvario je. Vama je krivo zbog toga i hoćete da ga omalovažite. Ali džaba. Sve je vidljivo, kao na dlanu. I ko hoće i ko neće da vidi.

    • Toliko o tome da li ja imam veze ili ne ti si najmanje kompetentan da raspravljas o tome jer si ,,slep kod ociju“ i sve vidis kako ti pink informer i alo serviraju… ps tesko je priznati ali do sada jedini predsednik koji je postovao USTAV je bio Tomo Nikolic. Nas sadasnji predsednik je ujedno i predsednik svake mesne zajed. odbornik svake opstune i grada, poslanik, ministar,vlada i predsednik…pa sta je mnogo mnogo je… prijatelju Toliko o tome nastavi da uzivas u bajkama i zadruga ima svaki vece ne propusti…pozdrav od prijatelja

  2. Najteze je zadnjih deset godina uhvatiti AV-a da govori istinu. Treba biti majstor i naci neku istinu koju je izgovorio. Veljas niko ti ne veruje a evo i tebe da izgovoris istinu i po tome si bolji od tvog nekadasnjeg lidera vucka…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here