Verovali ili ne – nešto je pojeftinilo!

3
1459

Kako piše Politika, smanjenje otkupnih cena svinja na stočnim pijacama uočeno je sredinom decembra, a to se sada može primetiti i u mesarama.

Tako se sada krmenadle mogu kupiti za 531 dinar po kilogramu, a kilogram svinjskog buta, čiju cenu je država u avgustu ograničila na 750 dinara, sada se u supermarketima prodaje za 650 dinara.

Ovo je potvrda nedavnih predviđanja poznavalaca tržišta da će meso u Srbiji početi da pojeftinjuje neposredno posle praznika.

Sagovornici lista navode da je ovaj proces počeo još u decembru, kada su pale cene otkupa svinja. Kažu da je ova situacija direktna posledica smanjenja kupovne moći građana, a delom i porasta uvoza.

Agrarni analitičar Čedomir Keco kaže za Politiku da trenutna dešavanja naravno ne pogoduju uzgajivačima.

Jedno vreme svinje su bile skuplje od junadi. Kod junadi smo za godinu i po dana izgubili 4.000 uzgajivača – navodi on.

Iako je za kupce ovo dobra vest, proizvođači su pod pritiskom da dođu do kvalitetne i prihvatljive hrane za životinje.

U jednom delu Banata, trenutno su svinje jeftinije od 180 dinara po kilogramu, a ima mesta gde su 250. Cene se stalno menjaju i u takvim nestabilnim uslovima nema proizvodnje – naglašava Keco i dodaje da ova situacija može da potraje.

Kada je manja potrošnja mesa, velike klanice, koje imaju svoje farme, kolju svoje tovljenike i potpuno obustavljaju otkup sa tržišta.

To utiče na pad cena, a klaničari se potom pojavljuju na tržištu na kojem su oborili cene – navodi Keco.

Izvor: Politika

Prethodni članakOdržana dvodnevna likovno-edukativna radionica “Biblio-mačak iz kreativne jazbine“ (FOTO)
Sledeći članakOvako izgledaju područja u Čačku gde su se jutros izlile reke i kanali (FOTO)

3 KOMENTARA

  1. Stiglo jeftino meso iz EU kome je istekao rok trajanja.Kod njih rok trajanja 3 meseca a kod nas 6.Naši stočari ne mogu da proizvedu i prodaju po tako niskim cenama i zatvaraju svoje farme a mi jedemo „trulo“ meso.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here