Vlada propisala nove maksimalne cene pojedinih namirnica, poskupelo svinjsko meso

8
6741

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici novu uredbu kojom se produžava zamrzavanje cena pojedinih vrsta namirnica, ali se ova lista i proširuje.

Tako se, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara.

Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinjskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Tako će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, „po novom“ koštati 750,2 dinara.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže, saopšteno je posle sednice Vlade.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara, što je ista cena koja je važila i do sada.

Šećer – beli kristal u svim pakovanjima – ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu, što je takođe nepromenjena cena u odnosu na važeću uredbu.

Cena jestivog ulja ograničena je na nivou od 15. novembra prošle godine, a u novoj uredbi – kao i u postojećoj, i dalje se ne precizira iznos (što znači da svaki trgovac drži „svoju“ cenu ulja koja je važila na taj dan).

Meso

Vlada je, podsetimo, od 15. jula ograničila cene svežeg mesa. Tako je meso od svinjskog buta u protekle dve nedelje smelo da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, dok je cena mesa od svinjskog vrata i krmenadla sa kostima bila ograničena na maksimum 595 dinara.

Sada se ove cene uvećavaju.

Pa će maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju biti 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Od sada je ograničena, kao što smo naveli, i cena pilećeg trupa (celog pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Brašno

Cena brašna po važećoj uredbi nije bila precizirana. Tačnije, važilo je „opšte pravilo“ da trgovci moraju da ga prodaju po cenama koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Sada su uredbom precizno navedene cene za dve vrste brašna.

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu.

Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu.

Izvor: N1

Prethodni članakOvo su prosečne plate u Moravičkom okrugu, Milanovac pretekao Lučane
Sledeći članakLjubomir Šaja Radivojević – košarkaš, profesor Gimnazije, šahista, pisac

8 KOMENTARA

  1. Lep komentar od mislioca. A ja da dodam. Ne smemo jesti ni peciva. Pogotovu od belog brašna.i od njega ćemo se razboleti. Znači samo ražano heljdino, speltino i razna ostala brašns. Nikako pšenično. Kao i ulja. Nikako suncokretovo, samo maslinovo, grožđano, i još meka, imena im ne znam. Znači PROSERAVA se naš narod. Tako rekle javne ličnosti, nutricionidti. Doktori. Ma neka se svi teraju u tri lepe….. Jedi narode šta možeš. Od nečega se mora umreti.

  2. Kakvo meso narode moj? Kako otvorim novine, uključim tv razna elita pa i doktori kažu nikako meso. Crveno, belo, pogotovo svinjetina, mast.. Sve to će nas uvesti u bolesti. Samo treba jesri japansku, kineska hranu,,suši,losos,biljke. Zato vlada vodi računa o našem zdravlju. Razmislite malo.

  3. Najnoviji biseri vlade koja i nije vlada, jer joj je mandat poodavno prestao, nastavljaju da nam „spasavaju“ novčanike. Kažu, povećane cene mesa. Koje je i do sada bilo luksuz više za gledanje nego za jedenje. A evo, vidim da je „otac nacije“ najavio i poskupljenje hleba za

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here