Vladan Matijević objavio novi roman “Pakrac“

0
471

ČAČAK – Književnik Vladan Matijević objavio je novi roman, pod naslovom “Pakrac“, u izdanju beogradske izdavačke kuće “Laguna“.

Prema rečima autora, “Pakrac“ je priča o društvu ogrezlom u nasilje, o životima ljudi koje svakodnevno bombarduju vestima iz crne hronike, o posledicama rata i trauma koje su iz njega proizašle.

“Pakrac“ ispunjava sve zahteve noar romana, ali ne mislim da se može svrstati u tu vrstu literature jer, pored bizarnosti i mučnine koje izazvaju opisi serijskih ubistava koja se događaju u Beogradu, roman ima i svojstva koja nisu karakteristična za taj žanr. Zbog svojih osobina lako se može svrstati i u dramu, i u psihološki roman, i u politički roman – kaže Vladan Matijević.

Roman “Pakrac“ se odvija na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, u poslednja tri meseca 2019. godine, ali njegova priča ima jake veze i sa pakračkim ratištem na kojem je glavni junak 1991. godine proveo sedam strašnih meseci.

Traumatizovani veteran pakračkog ratišta svakodnevno prebiva na Bulevaru kralja Aleksandra, ispred pijace Đeram, sa grupom promašenih ljudi, narkomana, pijanaca, uličnih svirača, prosjaka, policijskih doušnika, sitnih kriminalaca, dilera droge i deviza, bivših ratnika, anarhista, prekupaca i drugih nevoljnika. Apsurd života koji se tu odigrava utoliko je opor i prepoznatljiv jer se dešava danas i ovde, u sredini gde su raspad svih vrednosti, sunovrat morala i golo nasilje postali normalna pojava.

Psihologija neuravnoteženog junaka ove bespoštedne anatomije posrnuća, između ostalog, oslikava naličje posleratne Srbije, osiromašene i moralno devastirane. Njegov dugotrajan unutrašnji monolog je upućen Pepiju, prijatelju sa ratišta. U tu ispovest o sebi i ljudima sa bulevara, svom svedenom životu između pijace Đeram i garsonjere pune oružja, povremeno se upliću krvave scene iz Pakraca. I dok opsesivno prati vesti iz današnje crne hronike, on se sa divljenjem seća Pepijeve surovosti ispoljene na ratištu. Istovremeno, glavnog junaka sve više obuzima želja da nekog ubije, da se tako uklopi u procvat crne svakodnevice…

Vladan Matijević je rođen 16. novembra 1962. godine u Čačku gde i danas živi. Do sada je objavio osam romana, dve zbirke priča, dve zbirke poezije, knjigu drama i knjigu eseja. Za književno stvaralaštvo dobio je nagrade – Nin, Andrićevu, Meša Selimović, Isidora Sekulić, Danko Popović, Kočićevo pero, Kočićeva knjiga, Borisav Stanković, Stevan Sremac i dve nagrade za celokupno književno delo – Ramonda serbika i Zlatni krst kneza Lazara.

Zaposlen je u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku kao urednik edicije Ravnoteža koja objavljuje likovnu kritiku i esejistiku.

Izvor: Morava info

Prethodni članakMijatović: Pokazali smo da smo tim
Sledeći članakAkustični rok večeras u “Velvetu“, svira grupa “O tom potom“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here