Za rekonstrukciju kotlarnice u Guči – 21 milion

2
253

LUČANI – Opština Lučani je sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisala ugovor vredan 16 miliona dinara, kojima će se dotrajala kotlarnica na čvrsta goriva u Guči zameniti novom na gas. Nedostajućih pet miliona učešća obezbeđeno je u ovogodišnjem opštinskom budžetu.

Predesednik opštine Milivoje Dolović navodi da je postojeća kotlarnica, koja pruža usluge grejanja za 187 stanova u devet stambenih zgrada u naseljenom mestu u Guči, u funkciji preko 30 godina i u vrlo lošem je stanju.

Evidentirani su značajni gubici u plasmanu energije do korisnika, sa nizom tehničkih nedostataka uslovljenih dotrajalošću i zastarelošću toplane. U tom cilju, opština Lučani je konkurisala i dobila 16 miliona dinara za zamenu navedene kotlarnice na ugalj sa savremenim i ekološki najprihvatljivijim gasnim kotlom i za rekonstrukciju prateće instalacije. Početak rekonstrukcije toplotnog sistema i zamene kotla uslediće odmah nakon završetka ove grejne sezone. Inače, nova kotlarnica će biti poverena na upravljanje JKP “Komunalac“, koji je i do sada obavljao te poslove – navodi Dolović.

On je istakao da će Guča na taj način već naredne sezone imati efikasnije grejanje, ekološki čistije i sasvim izvesno ekonomičnije za postojećih 187 stanova, sa mogućnošću priključenja novih zainteresovanih korisnika toplotne energije na gas.

Ovi projekti za nas izuzetno važni, jer omogućavaju prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta životne sredine. Naša opština je kroz brojne državne subvencije izvršila zamenu i obnovu kotlova, najpre u toplani srednje škole koja je nedavno prešla na pelet, kao i u dečijem vrtiću, gde se radi na zameni postojećeg kotla gasnim. Očekuje se i rekonstrukcija osnovne škole u Guči, u okviru koje će se, takođe, izvršiti zamena postojećeg gasnim izvorom grejanja.

Dolović podseća da će za oko mesec dana opština Lučani uputi javni poziv građanima da konkurišu za subvencije do 50 odsto za zamenu fasadne stolarije, termičkog omotača ili postojećeg grejača prostora kuće ili stambene zgrade efikasnijim kotlovima, što će biti izuzetna prilika da se značajno poboljšaju uslovi stanovanja i tako omogući konforan život za mnoge naše građane, posebno tokom zimske sezone.

Izvor: Morava info

Prethodni članakĐorđe M. Ćurčić: Protiv Splita smo bili loši, u Železniku želimo da popravimo utisak
Sledeći članakVeliki uspeh baletskog studija “Force“ u Budimpešti

2 KOMENTARA

  1. Partijski paraziti ispraznili ste Gucu, i sad pred izbore se hvalite sa investicijom u kotlarnici ! Unistili ste jos vise Dragacevo to je rezultat vas !

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here