Zaštitnik građana: Dežurstvo učenika u školama za vreme nastave je protivzakonito

0
343

Zaštitnik građana je saopštio da je obustavljen ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva prosvete zbog angažovanja učenika za dežurstvo za vreme trajanja nastave, pošto je utvrđeno da akt Ministarstva prosvete ne propisuje dežurstvo učenika. Od Ministarstva je zatraženo da o tome obavesti sve školske uprave, što je ono i učinilo, saopštio je Zaštitnik.

Zaštitnik građana je postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti pokrenuo na sopstvenu inicijativu, a posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. maja ove godine, kada su među ubijenima bile i učenice koje su tog dana dežurale u holu škole, piše N1.

Postupajući po zahtevu Zaštitnika građana, Ministarstvo je dostavilo Uputstvo za izradu akta kojim ustanove obrazovanja i vaspitanja propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika, koji je usvojen krajem maja prošle godine.

U tom uputstvu nigde se ne pominje dežurstvo učenika, što znači da u navedenim ustanovama nije moguće uvesti dežurstvo učenika za vreme nastave.

Međutim, tragičan događaj od 3. maja ove godine, na žalost, pokazao je da praksa u nekim školama u našoj zemlji i dalje predviđa dežurstvo učenika. Stoga je Zaštitnik građana zatražio da Ministarstvo preko nadležnih školskih uprava obavesti sve škole da dežurstvo učenika u toku nastave nije dozvoljeno i da je nezakonito, a da one ustanove koje to imaju, odmah prekinu sa tim – navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Dodaje se da je Ministarstvo prosvete obavestilo Zaštitnika da je svim direktorima škola prosledilo akt u kome je ukazano da Uputstvo propisuje da ustanova utvrđuje raspored dežurstva zaposlenih, a ne i učenika, koje zaposleni treba i da zaštite.

Izvor: N1

Prethodni članakPrva nagrada na Salonu urbanizma za “Studije za potrebe generalnog urbanističkog plana Čačka“
Sledeći članakOvi delovi Čačka u subotu tri sata ostaju bez struje

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here